Venstres Hallstein Bjercke (t.v) og Marit Vea på trikketur i valgkampen 2019. Nå mener Bjercke at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har brutt informasjonsplikten overfor bystyret.
Venstres Hallstein Bjercke (t.v) og Marit Vea på trikketur i valgkampen 2019. Nå mener Bjercke at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har brutt informasjonsplikten overfor bystyret.

Mener Lan Marie Berg (MDG) kjente til Ruters kuttplan i februar: - Hun har brutt informasjonsplikten overfor bystyret

I dag behandler bystyret en sak om 700 millioner kroner i støtte til Ruter. Men bystyret skal ha vært uvitende om Ruters planer om færre avganger i kollektivtrafikken etter korona. Nå reagerer Høyre og Venstre kraftig på at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) ikke informerte bystyret i februar.

Publisert

— Dette er åpenbart brudd på informasjonsplikten og høyst relevant informasjon for bystyret før vi skal behandle saken i dagens møte, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til VårtOslo.

I et brev datert 18. februar informerte Ruter byrådet i Oslo og fylkesrådet i Viken om kuttplaner for kollektivtransport når koronapandemien er over. Det er dette brevet Høyre og Venstre mener miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har unnlatt å informere bystyret om.

Ruters styreleder bekrefter kuttplaner

Brevet til byrådet og fylkesrådet er datert 18. februar. Der skriver Ruter at det planlegges kutt i kollektivtilbudet i Oslo og Viken på mellom 5 og 10 prosent fra august 2021.

Ruter har tapt enorme billettinntekter på å ha tilnærmet full kapasitet men få passasjerer under korona. Nå tror Ruter færre vil reise etter at pandemien er over, og planlegger kutt i avganger med buss, trikk og T-bane.
Ruter har tapt enorme billettinntekter på å ha tilnærmet full kapasitet men få passasjerer under korona. Nå tror Ruter færre vil reise etter at pandemien er over, og planlegger kutt i avganger med buss, trikk og T-bane.

Overfor VårtOslo bekrefter selskapets styreleder Sigurd Grytten at Ruter planlegger reduksjon i kollektivtrafikken. Men styrelederen sier det i første omgang kan bli noe lavere enn styrevedtaket på mellom 5 og 10 prosent.

— I styret gjorde vi et vedtak om å gi direktøren fullmakt til å planlegge kutt på mellom 5 og 10 prosent. Men dette kuttet kan gjøres mindre i fase 1, sier Sigurd Grytten.

Men den informasjonen er ikke gitt til bystyret sier både Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke og Høyres samferdsels- og miljøpolitiske talsperson Nicolai Øyen Langfeldt.

— Nå må vi få se brevet

— Her kunne bystyret blitt forledet til å tro at det vi fyller på av penger til Ruter ville bety at rutetilbudet i Oslo og Viken kunne opprettholdes. Mens byrådet siden 18. februar har sittet og visst at det ikke er tilfellet, sier Bjercke.

— Vi har ikke sett eller hørt noe om kuttplanene til Ruter før i går. Det skal ikke være sånn at vi må være prisgitt media for å få informasjonen vi trenger i viktige saker, sier Nicolai Øyen Langfeldt.

— Er Høyre enig med Venstre i at byråden har brutt informasjonsplikten?

— Vårt fokus nå er å få sett dette brevet først. Så må vi vurdere om det har vært brudd på informasjonsplikten når vi ser hva Ruter skrevet, sier Langfeldt.

— Men burde ikke bystyret sett dette brevet med kuttplaner før dere bevilger 700 millioner kroner i kompensasjon til Ruter?

— Jo, det er klart at når fylkesrådet i Viken anerkjenner at dette er så stort og viktig at de vil fremme en sak for fylkestinget så er det en slags lakmustest. Så må vi jo forvente at byrådet og Lan Marie Berg gjør det samme her overfor Oslo bystyre, sier Nicolai Øyen Langfeldt.

Ruter får to milliarder i korona-kompensasjon

Ruter har siden pandemien startet hatt enorme tap i billettinntekter. Samtidig har kollektivtrafikken i Oslo-området gått tilnærmet normalt tross færre reisende. Det er Oslo og Viken som i fellesskap eier Ruter, men inntektstapet under korona er kompensert med statlige penger.

Miljøbyråd Lan Marie Berg skal ha visst om Ruters kuttplaner allerede i februar, mener Høyre og Venstre. Begge partier mener Berg har unnlatt å informere bystyret om innholdet i et brev sendt fra Ruter 18. februar i år.
Miljøbyråd Lan Marie Berg skal ha visst om Ruters kuttplaner allerede i februar, mener Høyre og Venstre. Begge partier mener Berg har unnlatt å informere bystyret om innholdet i et brev sendt fra Ruter 18. februar i år.

I 2020 fikk kollektivselskapet en milliard kroner i statlig støtte for inntektssvikten under korona. I år ligger Ruter an til å få tilnærmet like mye i koronakompensasjon. En del av årets kompensasjon er 700 millioner kroner bystyret i dag skal behandle.

VårtOslo forsøkte både tirsdag og i dag å få miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg til å svare på skriftlige spørsmål uten å få svar før denne artikkelen ble publisert.

I en epost bekrefter byrådsavdelingen å ha mottatt spørsmål om miljø- og samferdselsbyråden informerte bystyret etter å ha mottatt Ruters brev datert 18. februar i år.

VårtOslos fire spørsmål til Lan Marie Berg

— Vi jobber med saken og kommer tilbake til deg. Jeg beklager at dette tar tid, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristin Stormo i byrdåsavdelingen til Berg.

Her kan du lese spørsmålene VårtOslo onsdag morgen klokken 08:16 sendte skriftlig til miljø- og samferdselsbyråden:

— Brev fra Ruter med informasjon til både byrådet og fylkesrådet om kuttplanene er datert 18. februar i år. Hvordan og når vurderte byråden å informere bystyret om kuttplanene?

— Styreleder i Ruter, Sigurd Grytten, toner overfor VårtOslo ned de opprinnelige planene om å kutte mellom 5 prosent og 10 prosent i det selskapet omtaler som "fase 1" etter pandemien. Men Grytten vil ikke si hvor mye lavere de planlagte kuttene vil bli i fase 1. Hvor store kutt mener byråden Ruter bør få innføre i "fase 1"?

— Bystyret vedtar i dag overføring på flere hundre millioner kroner i kompensasjon til Ruter for bortfall av billettinntekter. I byrådssaken følger ingen informasjon om at Ruter allerede i februar 18. mars sendte brev om kuttplanene til både byrådet og fylkesrådet i Viken. Hvilke vurderinger gjorde byråden da informasjon om kutt ble utelatt fra saken som bystyret i dag behandler?

— Hvor store kutt i rutetilbudet på t-bane, trikk og buss mener byråden Ruter kan innføre etter pandemien?

Powered by Labrador CMS