DEBATT

Grete Horntvedt på stand for Høyre under valgkampen i fjor.
Grete Horntvedt på stand for Høyre under valgkampen i fjor.

- Vi friske eldre er heldige. Slipp oss til og la oss hjelpe der vi kan

— Jeg kan ikke la være å tenke på barn og barnebarn som blir varslet om permitteringer. Som pensjonist slipper jeg økonomiske problemer fordi pensjonen kommer inn på konto som vanlig.

Jeg gikk en tur i skogen på søndag og tenkte på den situasjonen vi er i på grunn av koronaviruset.

Jeg tenkte: Jeg er i risikogruppen - over 65 år, ja godt over 70 år. Men stopp litt. Visst er jeg 75 år, men ikke har jeg dårlig immunforsvar eller "underliggende" sykdom. Blodtrykket er "som hos en 20-åring", ifølge legen, som sa jeg var for frisk til å få vaksine mot lungebetennelse for halvannen uke siden. Det virker som en evighet siden.

Les også: Nå har VårtOslo-abonnementet kommet. Og vi trenger hjelp fra deg

— Være med på dugnaden

Vaksinen mot lungebetennelse må forbeholdes de som virkelig trenger den - uansett alder. Så bra at helsemyndighetene setter faktisk situasjon først, og ikke alder som kriterium for nødvendig helsehjelp.

Det gir meg en følelse av å være med på dugnaden.

Heldig er jeg, som er frisk, selv om jeg er senior. Ikke blir jeg permittert heller, siden jeg ikke er i jobb. Permittert ble jeg for lenge siden da jeg måtte slutte å arbeide på grunn av alder.

Som da jeg måtte slutte som dommer i forliksrådet på grunn aldersregler. Etter min mening bør den faktiske arbeidsevnen legges til grunn og ikke alder, slik det nå gjøres i vurderingen av hvem som skal få nødvendig helsehjelp.

Les også: Er det trygt å reise med kollektivtrafikken nå? Hvor godt rengjøres det?

Eldre vant til å være alene

Ifølge media har mange problemer med å holde seg hjemme i karantene eller på hjemmekontor - alene eller med familien. Som mange eldre, er jeg vant til å være alene. Det er ikke noe problem.

Jeg tar mine forholdsregler som vår gode regjering anbefaler: Vasker hender, bruker antibac og holder avstand. Jeg gikk i karantene etter deltakelse i et møte for europeiske seniorer i Praha i begynnelsen av mars. Hytteturen med venninner og påskeferie med familien i Italia er avlyst.

Men hva gjør det egentlig, i forhold til å bremse koronaepidemien?

Jeg slipper økonomiske problemer fordi pensjonen kommer inn på konto som vanlig. Det er vel fortjent, men jeg kan ikke la være å tenke på barn og barnebarn som blir varslet om permitteringer.

Det er ille, men blir bedre

Da blir underreguleringen av pensjonene min en småsak å hisse seg opp over. Nå kan jeg som en frisk og eldre dame hjelpe til både praktisk og økonomisk. Jeg bidra med stanse utviklingen av koronaviruset, slik at de syke eldre og yngre i risikogruppen ikke dør.

Turen i skogen gjorde godt. Vi som er friske eldre er tross alt heldige. Slipp oss til og la oss hjelpe der vi kan. Takk til Erna Solberg og hennes kompetente mannskap.

Det er ille, men det vil bli bedre. Dette skal gå bra. Det tenkte jeg der ute i skogen.

Powered by Labrador CMS