DEBATT

Eivind Trædal (MDG) i bystyresalen juni 2023. Da var han gruppeleder for MDG i bystyret og leder av bystyrets miljø- og samferdselsutvalg. Foto: Arnsten Linstad
- Unge Høyre-leder Ola Svenneby viser seg med uttalelsen om Greta Thunberg som en svært dårlig vinner, sier Eivind Trædal (MDG).

- Unge Høyre-lederen viser seg som en svært dårlig vinner. Det er nesten ikke til å tro

"Jeg er veldig glad for at generasjon Greta Thunberg er død", gliser Unge Høyre-leder Ola Svenneby etter å ha sett resultatene av skolevalget. Sist jeg sjekka pleide Unge Høyre også å være engasjert i klima.

Publisert

Unge Høyre kan klappe seg sjøl på skuldra over et godt resultat. Det går an å være en dårlig taper. Det går også an å være en dårlig vinner. Og Ola Svenneby viser seg med uttalelsen om Greta Thunberg som en svært dårlig vinner.

Hvis dette er indikativt på hva folk egentlig føler internt i Høyre, lover det ikke godt for Oslo dersom det blir blågrønt flertall til høsten.

- Et kaldt gufs av en kommentar

Sist jeg sjekka pleide Unge Høyre også å være engasjert i klima. De kunne ha skrytt av at ungdommen tror mer på deres klimaløsninger enn MDG, for eksempel. Men her har det tydeligvis skjedd noe. 

Unge Høyres gode resultat i skolevalget skal tolkes som spikeren i kista for unges klimaengasjement. Jeg tror nok ikke alle i Unge Høyre er enige i det. 

Det er allikevel et kaldt gufs av en kommentar. Ikke ulikt Svennebys radikale forslag om full innvandringsstopp av hensyn til mitt nabolag tidligere i sommer.

- Jeg er stolt av Grønn ungdom

Jeg er stolt av alle fra Grønn ungdom som har stått på for partiet vårt de siste ukene også. 

Nei, resultatet er ikke like godt som under klimastreikene, før pandemien og dyrtida. Men de har stått knallhardt på, og har grunn til å være stolte av seg selv. 

Klimakrisa kommer til å prege resten av ungdommens liv, uansett hva de stemmer på, og den vil garantert føre til nye bølger av engasjement og politisk handling.

Derfor tror jeg vil se tilbake på Svennebys kommentar i år som et avslørende øyeblikk av hybris. 

Hvis vi heretter skal se på Høyres oppslutning som en målestokk på hvor mange som avskyr unges klimaengasjement, så tror jeg det vil svekke partiet kraftig i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS