Iben Gjerdåker (t.v.) og Anna Margrethe Strøm-Gundersen under årets skolevalg ved Foss videregående skole på Grünerløkka.Foto. Lise Åserud / NTB
Blå bølge i Oslos skolevalg. MDG mer enn halvert siden valget for fire år siden
Samlet sett går de rødgrønne partiene kraftig tilbake ved årets skolevalg i hovedstaden. Samtidig går de borgerlige partiene kraftig frem. - Det er en høyrevind blant unge, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
- Jeg tror iallfall vi kan erklære generasjon Greta Thunberg død, sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby til NRK Dagsrevyen.
Da hadde Svenneby nettopp sett de nasjonale resultatene fra årets skolevalg. Elevene ved landets videregående skoler gir Høyre en oppslutning på 21,9 prosent.
Hadde Unge Høyre-lederen sett tallene for Oslo, ville han kanskje jublet enda mer høytlytt. I hovedstaden stemte 24,4 prosent av videregående-elevene på Høyre i årets skolevalg.
Annonse
Det er en fremgang for Høyre på 9,9 prosentpoeng i forhold til resultatet fra skolevalget i Oslo i 2019.
Samtidig opplever også de andre borgerlige partiene i Oslo fremgang i skolevalget. Venstre får 11,2 prosent av stemmene, det er en fremgang på 0,9 prosentpoeng fra skolevalget i 2019.
Frp går kraftig frem
Men mest oppsiktsvekkende fremgang på borgerlig side er Fremskrittspartiets resultat i Oslo. For fire år siden fikk Frp oppslutning fra 6,4 prosent av velgerne ved videregående skoler.
Nå går Frp kraftig frem og får oppslutning fra 11 prosent av elevene i videregående skoler i Oslo.
Med KrF på 1,3 prosent oppslutning ville den borgerlige blokken i bystyret oppnådd å få 47,9 prosent dersom skolevalget i Oslo var valgresultatet.
Samtidig ender de fire rødgrønne partiene Ap, SV, MDG og Rødt på 43,6 prosent oppslutning ved skolevalget i Oslo.
SV overrasker med fremgang
Det er en kraftig tilbakegang i forhold til skolevalget i 2019. Da ga resultatet fra skolevalget de rødgrønne et bunnsolid flertall på 59,4 prosent oppslutning blant elevene i videregående skole.
MDG gjorde et kjempevalg ved skolevalget i 2019. Da fikk partiet en oppslutning på 16,4 prosent. Nå er MDG mer enn halvert og får en oppslutning på 6,4 prosent. Det er en tilbakegang på 10 prosentpoeng.
Det som derimot er oppsiktsvekkene på rødgrønn side er SVs resultat. I 2019 fikk partiet en oppslutning på 12,4 prosent i Oslos skolevalg. Nå opplever SV en fremgang på fire prosentpoeng og ender md en oppslutning på 16,4 prosent i skolevalget.
Ap nesten halvert på fire år
Ved skolevalget i 2015 var Arbeiderpartiet byens suverent største parti i skolevalget og oppnådde en oppslutning på 32,6 prosent. Så falt Ap hele 8,2 prosentpoeng frem til 2019 og fikk en oppslutning på 24,4 prosent i Oslos skolevalg.
Dette er skolevalget
I alt 391 skoler deltok i årets skolevalg.
Nesten 140.000 elever i videregående skole avga stemme – en valgdeltakelse på 76,3 prosent.
Da resultatet forelå tirsdag kveld, var det et solid borgerlig flertall, med Høyre og Frp som klare valgvinnere blant landets skoleelever.
Nå faller Ap ytterligere. I årets skolevalg får partiet tillit fra 17,1 prosent av elevene i hovedstadens videregående skoler. Det betyr at Ap siden Raymond Johansen ble byrådsleder i 2015 har falt 15,5 prosentpoeng i skolevalgene.
Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre var til stede på AUFs valgvake i Oslo da resultatene fra valget tikket inn tirsdag kveld.
Til VG sa Støre at han erkjenner at høyresiden har en sterk posisjon.
– Det er en høyrevind blant unge i dette skolevalget, men så er valget på mandag, sa statsministeren ifølge NRK.
Rødt går tilbake
Rødt scorer også dårligere i årets skolevalg i forhold til 2019. Da fikk partiet på ytre venstrefløy 6,2 prosent oppslutning. Nå får Rødt tillit fra 3,7 av velgerne ved de videregående skolene i byen.
Verdt å merke seg er at Folkeaksjonen nei til mer bompenger/FNB (nå Folkets parti) i 2019 fikk oppslutning på 3 prosent ved skolevalget i Oslo. Nå får Folkets parti en oppslutning på 0,2 prosent.
Senterpartiet får en oppslutning på 1,2 prosent i årets skolevalg i Oslo.