DEBATT

Vi flerkulturelle DJer trenger flere arenaer. Vi vil ha et sted vi hører hjemme, sier skribenten.
Vi flerkulturelle DJer trenger flere arenaer. Vi vil ha et sted vi hører hjemme, sier skribenten.

– Jeg ble rystet av nyheten om nedleggelsen av Khartoum og Godthåb. Nå leter jeg etter et sted å høre hjemme

Hvilke muligheter har jeg som ikke spiller allsang og hits fra tusentallsskiftet? Hvilke muligheter har jeg som ønsker å høre Abdel Kader av Cheb Khaled bli sunget i full hals fra dansegulvet? Som DJ er det utrolig viktig for meg med identitet og tilhørighet.

Publisert

Det er ingen hemmelighet at vi som er glad i musikk og kultur fra forskjellige verdenshjørner er knust over nedleggelsen av Khartoum Bar og Godthåb nede i Oslo sentrum. Spesielt vi som lever av å bringe den flerkulturelle musikken ut.

Med de høye strømprisene og vedvarende utgifter, var det bare spørsmål om tid når utestedene skulle stenges.

Utestedene var en befrielse

Men spørsmålet som ligger igjen hos meg som jobber som DJ og som setter pris på muligheten til å spille en mangfoldig sound, hvor skal jeg og de like meg nå?

Hvilke muligheter har jeg som ikke spiller allsang og hits fra tusentallsskiftet? Hvilke muligheter har jeg som ønsker å høre Abdel Kader av Cheb Khaled bli sunget i full hals fra dansegulvet?

For meg er det utrolig viktig med identitet og tilhørighet. Å skape et dansegulv for folk uavhengig av religion, etnisitet, utseende eller legning har vært en befrielse for meg.

Det handler også om klubbeierne

Og det er ikke slik at det mangler et sultent klientell for denne typen dansegulv. Det finnes over 200 000 Oslo-innbyggere med en annen kulturell tilhørighet enn norsk. Det betyr at det finnes flere tusener som savner å høre på arabisk, spansk, portugisisk, persisk, Bollywood og afrikansk musikk.

Det handler også om klubbeiernes forståelse av hva som er aktuelt og ikke, og hva som er tilgjengelig ute på byen. Jeg har prøvd å skape en arena for de festglade stamkundene til både Khartoum og Godthåb. Nå har verken jeg eller de noe sted å være.

Vi vil kjenne på fellesskapet

Så hva blir løsningen videre? Jo, gjenlevende utesteder og klubbarenaer må tørre å satse på det litt mer alternative og flerkulturelle. Det er ikke alle som vil høre på Guilty Pleasures og hits for kids.

En stor del av Oslo ønsker å høre sanger de har vokst opp med. Å gå ut på byen handler, for mange av oss, om noe dypere enn bare festing. Vi vil kjenne på fellesskapsfølelsen, det å tilhøre et sted, et trygt hjem der en kan danse natten lang uten hverdagsbekymringer eller utenforskap.

Vi flerkulturelle DJer trenger flere arenaer. Vi vil ha et sted vi hører hjemme. Bokstavelig talt!

Powered by Labrador CMS