DEBATT

Arina Aamir (H) og mobbing
Barn kan ødelegges for livet takket være andre barn. Det må politikerne gjøre noe med, sier Arina Aamir (H).

– Maria trenger politikere som stopper mobbingen, ikke politikere som gir henne gratis mat på skolen

Det siste vi da trenger er politikere som snur ryggen til mobbeofrene, eller lærere og ansatte på skolen som er passive overfor mobbingen som foregår foran øynene på dem. Det kalles ikke toleranse når du tolererer å se et barn bli ødelagt for livet.

Publisert

Arnulf Øverland sa en gang: «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv». Likevel er det mange av oss som er tilskuere til en urettferdig behandling av barn daglig.

I dag åpner skolene igjen. De fleste av oss gleder oss til å se vennene våre, men det er stadig flere som gruer seg til hverdagen som møter dem. Flere år på rad har tilfellene av mobbing økt i osloskolen, og vi har et byråd som er handlingslammet i denne saken.

Mobbeofrene trenger ikke et gratis måltid på skolen, men et system som hjelper dem i den forferdelige situasjonen de er i.

Mer mobbing blant 15-åringer

De store skolesakene til venstresiden i Oslo har vært et gratis måltid i skolen og avskaffelse av ordningen med fritt skolevalg. De to sakene har skygget for alle andre problemer osloskolen i dag står ovenfor.

For realiteten i dag er at flere 15-åringer blir utsatt for mobbing enn før. Realiteten er at åtte prosent av Oslo-elevene på sjuende trinn sier at de ble mobbet 2-3 ganger i måneden eller oftere. Realiteten er også den at disse barna ikke blir fulgt opp på den måten de fortjener, takket være et byråd som vil prioritere et gratis måltid fremfor trivsel og oppfølging på skolen.

Kommer seg ikke unna

Det som bekymrer meg, er at ofrene for mobbingen aldri kommer seg unna den. På skolen vil de bli mobbet, og selv når de kommer hjem, får de ikke fred. De kan få ubehagelige meldinger på snapchatgrupper, fra anonyme brukere eller på sitt private nummer. De kommer seg ikke unna.

Tidligere var løsningen enkel. Du kunne bare bytte skole. Nå er det langt fra like enkelt. For selv om du bytter skole, så kjenner noen av mobberne noen på din nye skole, og mobbingen kan like gjerne begynne der, og samtidig fortsette på sosiale medier.

Utfordringen er derfor langt mer kompleks enn tidligere, og dessverre finnes det ikke politikere på venstresiden som er villig til å gjøre noe med denne negative trenden. Så klart er det enkelt å si at dette ikke er greit, men disse ordene vil ikke hjelpe åtte år gamle Maria som blir mobbet på skolen sin.

Politikere som kjemper

Det Maria trenger er politikere som, fremfor å gi et gratis måltid på skolen, heller iverksetter de riktige tiltakene for å beskytte henne mot mobbingen, og sørge at trivselen hennes blir bedre på skolen.

Maria trenger ikke politikere som synes synd på henne og er handlingslammet. Det hun trenger er politikere som kjemper for hennes rett til å ha en trygg og god skolehverdag, på lik linje med alle andre i klassen hennes.

For ofrene for denne mobbingen er barn. Det er ofte uskyldige barn og et tilfeldig offer. Men dette tilfeldige offeret kan ødelegges for livet takket være andre barn. Likevel kan ikke vi som samfunn forvente at barn skal klare å skjønne konsekvensene av sine handlinger. Det er de voksne som har ansvar for å opplyse, forklare og være meklere i konflikter.

Mange vil bli mobbet

Når nesten 89 000 barn skal tilbake igjen i osloskolen, står mange av dem i fare for å bli mobbet. Noen av dem har allerede opplevd denne mobbingen i flere år.

Det siste vi da trenger er politikere som snur ryggen til mobbeofrene, og lærere og ansatte på skolen som er passive til mobbingen som foregår foran øynene på dem. Det kalles ikke toleranse når du tolererer å se et barn bli ødelagt for livet.

Vi kan ikke forvente noe av politikerne som ikke har løftet en finger de siste syv årene ved makten i Oslo. Det er på tide med politikere som tar barnets beste på alvor, og som også stiller opp for de som trenger det mest.

For det å bry seg, handler om så mye mer enn ord. Det er nødt til å vises, ikke bare sies. Og disse barna avhenger av politikere og voksne som ikke tåler å se den urett som rammer dem.

Powered by Labrador CMS