– Vi liker å dra til fjells. Det byr på mange muligheter, også riding som står høyt i kurs. Her er vi på ridetur med barnebarna Isabella og Fabian.Foto: Privat
– Jeg studerte på Blindern den gangen alle vegger var tapetsert med politiske budskap, og studenter diskuterte hete politiske spørsmål på hvert hjørne
Live (73) er både forfatter og kroppsspråk-ekspert. Nå stiller hun også til lokalvalget. – Færøyene klarer stort sett å finansiere egen velferd selv, blant annet gjennom en offensiv fordelingspolitikk. Det burde man i større grad jobbe for Vestre Aker bydel også.
Live Bressendorf Lindseth (73) bor i Vestre Aker bydel, hvor hun også stiller som førstekandidat for Arbeiderpartiet til bydelsvalget. Til daglig jobber hun som kommunikasjonsrådgiver og forfatter, der hun kurser og coacher ledere.
Hun har også skrevet flere bøker om kroppsspråk. Hennes siste bok handler om Martin Luthers kone Katharina von Bora, som Live forteller var langt mer feministisk enn historien har kreditert henne.
– Hvor gikk sommerferien og med hvem?
Kandidat til kommunevalget
Hver dag frem til kommunevalget
den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.
– I sommer gikk ferien til Haugesund, Skudeneshavn og Danmark med barnebarn og datter og deretter til Færøyene sammen med bror, svigerinne og venner. Færøyene var spesielt spennende å besøke. På øystaten bor det litt over 50.000 innbyggere, omtrent det samme som i Vestre Aker bydel. Det gir noen interessante perspektiver.
Færøyene klarer stort sett å finansiere egen velferd selv, blant annet gjennom en offensiv fordelingspolitikk. Det burde man i større grad jobbe for Vestre Aker bydel også, for her er det stor avstand mellom de rikeste og de fattigste. Det betyr blant annet at bydelsutvalget må prioritere annerledes enn i dag når det gjelder både barn, unge og eldre som trenger en ekstra innsats.
Annonse
– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?
– Jeg har vært politisk engasjert siden studiedagene. Jeg studerte på Blindern den gangen alle vegger var tapetsert med politiske budskap, hovedsakelig venstreorienterte, og studenter diskuterte hete politiske spørsmål på hvert hjørne. Man skulle være belagt med temmelig tjukt teflonlag for ikke å la seg engasjere.
Da jeg flyttet tilbake til Oslo etter å ha bodd i Valdres i mange år engasjerte jeg meg i Høyre, og ved kommunevalget ble jeg valgt inn i bydelsutvalget i Vestre Aker og representerte Høyre fram til høsten 2020. Da forlot jeg partiet og meldte meg inn i Arbeiderpartiet. Hvorfor? Jeg var uenig i flere av Høyres prioriteringer, først og fremst at partiet løp fra sin opprinnelige beslutning om å redusere bydelens underskudd med 30 millioner. Arbeiderpartiet var det eneste partiet som innså nødvendigheten av å stå ved sitt vedtak fordi det store underskuddet selvfølgelig hindrer en mer offensiv og omfordelende lokalpolitikk.
– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?
– En dag jeg gjennomførte kurs for nærmere 60 deltakere som alle sammen var superfornøyd og ga meg overstrømmende positive tilbakemeldinger.
– Hvilken var den tøffeste å komme igjennom?
– Jeg jobber som sagt også med ledercoaching, og det betyr at jeg av og til også må gi tilbakemeldinger som ikke bare er positive. Det kan av og til være tøft, spesielt når jeg må gjøre en leder oppmerksom på at vedkommendes væremåte har veldig uheldige konsekvenser for omgivelsene, medarbeiderne og vedkommende selv.
– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?
– Mine to barnebarn, Fabian (snart 15) og Isabella (10), lokker ofte fram smil, spesielt Isabella som er en riktig skøyerjente.
– Hva klasket du deg selv i pannen av?
– Det må være når jeg oppdaget for sent at Fabians sjakktrekk satte meg sjakk matt.
– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?
– Den viktigste beslutningen så langt i år var å si ja til å stille som førstekandidat for Arbeiderpartiet til bydelsvalget. Det forplikter. Vestre Aker står foran store utfordringer.
– Når tok du feil og måtte korrigere kursen?
– Jeg tok feil da jeg stilte til valg for Høyre i 2019, men det korrigerte jeg i 2020 da jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet og deretter representerte Ap i bydelsutvalget. Det har jeg ikke angret på. Sakene vi slåss for er viktige for innbyggere i bydelen, og samholdet i partiet motiverer og inspirerer.
– Når skulle du ha holdt munn?
– Jeg kan ikke komme på noen spesifikk episode.
– Hvilket tall reagerte du på i år?
– Bydelens underskudd på 60 millioner, for det hindrer oss som politikere i å drive en mer offensiv velferdspolitikk.
– Hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Vestre Aker bydel?
– Etter mange år med Høyre-flertall i bydelsutvalget sliter som sagt Vestre Aker nå med over 60.000 millioner i underskudd. Dyre kommersielle løsninger har tappet budsjettet, noe som hindrer oss i å møte innbyggeres behov slik vi bør. Derfor vil Arbeiderpartiet arbeide for at underskuddet reduseres raskest mulig gjennom omprioriteringer og innstramninger slik at vi igjen kan få et større handlingsrom til å gjennomføre tiltak som det er et skrikende behov for.
Arbeiderpartiet vil at vi skal nå flere av dem som har behov for støtte og pleie, og iverksette flere tiltak for barn og unge. Det betyr å sikre mer midler til dekning av utgifter til fritidsaktiviteter for barn og unge, prioritere drift av ungdomsklubber og arbeide aktivt for å motvirke mobbing i skolen. Vestre Aker Arbeiderparti er også opptatt av å bruke samfunnets samlede ressurser til best mulig helsetjenester, styrke tilsynet med hjemmetjenesten, sikre gode tilbud til demente og unngå kostbar kommersialisering.
Vestre Aker har naturmangfold og gode reaksjonsmuligheter, og vi i Arbeiderpartiet vil jobbe for at alle skal bruke dette aktivt i fritiden sin, både vinter og sommer. Derfor vil blant annet bygge sykkelvei til Skansebakken i Sørkedalen og offentlig svømmehall i Oslo-Vest.