SVs gruppeleder i bystyret, Ola Wolff Elvevold, mener i likhet med Oslo Ap at staten og Viken må bidra med mer penger dersom Fornebubanen skal ferdigstilles.
SVs gruppeleder i bystyret, Ola Wolff Elvevold, mener i likhet med Oslo Ap at staten og Viken må bidra med mer penger dersom Fornebubanen skal ferdigstilles.

Heller ikke SV sikrer flertall for Fornebubanen. Men holder døra på gløtt: - Vi må få til en ny avtale

Både Ap og SV sier foreløpig nei til ferdigstillelse av Fornebubanen. Og begge partiene mener staten og nabofylket Viken må betale mer av regningen dersom T-bane mellom Fornebu og Majorstua skal ferdigstilles.

Publisert

Per nå er det ikke et bystyreflertall for å fortsette utbygging av Fornebubanen. Det er klart etter at både SV og Ap sier nei til ferdigstillelse av gigantprosjektet, som har hatt kostnadssprekk etter kostnadssprekk.

Men både Ap og SV holder døra på gløtt. Dersom den foreløpige sluttsummen på over 24 milliarder kroner fordeles annerledes, altså at staten og nabofylket Viken betaler mer, åpner de to byrådspartiene for å si ja til at Fornebubanen bygges ferdig.

Mener fremforhandlet avtale er for dårlig

— Vi må få en bedre avtale for Oslo og det haster, sier SVs gruppeleder i bystyret, Ola Wolff Elvevold til VårtOslo.

— Jeg håper vi kan lande dette før sommeren, legger han til.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sammen med Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Andreas Halse, på pressekonferansen om Fornebubanen.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sammen med Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Andreas Halse, på pressekonferansen om Fornebubanen.

De to byrådspartiene SV og Ap er samsnakket om den videre skjebnen til Fornebubanen. Begge partier ønsker egentlig utbygging. Men de mener Oslo ikke har råd til å betale den andelen som nå ligger på bordet.

— SVs bystyregruppe vil at Oslo skal forhandle med Viken på nytt med mål om en bedre avtale med Viken enn den fra 29. april, skriver Oslo SV i en pressemelding.

Avdramatiserer uenighet i rødgrønt byråd

— Målet må være større trygghet for at Oslos prioriteringer blir ivaretatt, og en mer rettferdig byrdefordeling mellom Oslo og Viken, samtidig som Fornebubanen kan gjennomføres, heter det i pressemeldingen.

Dermed er det oppstått en litt kinkig politisk situasjon der byrådspartiene ikke er helt på linje. MDG sier nemlig ubetinget ja til Fornebubanen, mens Ap og SV foreløpig sier nei.

Men Ola Wolff Elvevold avdramatiserer situasjonen, og påpeker at SV egentlig er for Fornebubanen. Det er kostnadene som gjør at SV foreløpig sier nei til ferdistillelse, understreker han.

— Ingen er uenig i at dette er et bra prosjekt

— Internt skal vi i de tre byrådspartiene sette oss ned og snakke sammen. Her blir vi nok enige, sier SVs gruppeleder til VårtOslo.

— Jeg mener staten må vise større forståelse og fleksibilitet for storbyens behov. Storbyregioner som Oslo er i vekst og trafikken fra denne veksten må løses på bane, ikke på vei. Det vil ikke Oslo tåle, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Det Raymond Johansen egentlig sier er at Oslo Ap er for Fornebubanen. Men bare hvis regjeringen, Stortinget og nabofylket Viken betaler en større del av regningen.

— Fornebubanen er et enormt prosjekt som har vokst fra 4,5 milliarder kroner til 26,4 milliarder kroner. Og dette er et bra prosjekt, ingen er uenig i det, sier Johansen.

— Men konsekvensene av prosjektet er svært store for Oslo. Derfor har vi forventninger og krav til Viken og Bærum som vi må jobbe videre med. Vi ønsker en enighet med Viken, og vi ønsker å bygge denne banen.

— Men vi må gjøre det vi mener er nødvendig for å ivareta hele Oslos befolkning, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS