DEBATT

Alt henger sammen med alt, sier sosiom Anna-Sabina Soggiu og sender en utfordring til regjeringen Støre om hvilke ministre som først burde uttale seg dersom en sosialdemokratisk ledet regjering ønsker å jobbe for å redusere gjengkriminalitet.

– Lag et samfunn for alle unge. Også de som vokser opp i fattige familier

— Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) går til kamp mot gjengkriminelle. Med mer politi, politihester og exit-program skal ondt fordrives fra Oslos gater. Jeg har et bedre forslag.

Publisert

Hvordan skal vi forhindre at vi presser ut ungdom fra fattige strøk i hovedstaden vår, fra viktige samfunnsarenaer?

I gårsdagens VG kunne vi lese at justisminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet går til kamp mot gjengkriminelle. Med mer politi, politihester og exit-program skal ondt fordrives fra Oslos gater. Dette er hverken nytt eller innovativt fra senterpartister.

Jeg undrer meg dog på hvor resten av regjeringsmedlemmene, som burde fatte interesse for dette området, befinner seg når vi skal finne løsninger som gir unge folk andre muligheter enn en kriminell løpebane.

Mitt forslag

Jeg har derfor et forslag til tema som kan være passende til neste møte i en sosialdemokratisk-ledet regjering:

Alt henger sammen med alt, sier sosiom Anna-Sabina Soggiu og sender en utfordring til regjeringen Støre om hvilke ministre som først burde uttale seg dersom en sosialdemokratisk ledet regjering ønsker å jobbe for å redusere gjengkriminalitet.

«Hvordan skal vi forhindre at vi presser ut ungdom, fra fattige strøk i hovedstaden vår, fra viktige samfunnsarenaer!»

Det burde være et tema som engasjerte veldig mange av statsrådene. Jeg ser for meg at kunnskapsminister Tonje Brenna raskt hadde rukket handa i været. For hvordan skal vi få en skole som rommer alle?

Deretter kunne arbeids- og sosialminister Hadia Tajik kastet seg ivrig med, for å finne løsninger på hvordan man skal få unge i jobb. Hun hadde utfordra næringsminister Jan Christian Vestre på hvordan vi skal få på plass jobber til de ungdommene som i dag holdes utenfor arbeidslivet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe hadde kastet seg på. Vi kan jo gjøre noe lenge før i grunnen, vi trenger jo ikke vente til skolealder? Helseminister Ingvild Kjerkhol kunne også tatt ordet, for det burde engasjere henne at folkehelsa blir dårligere så fort økonomien skranter.

Alt henger sammen med alt

Jeg tror i grunnen dette kunne vært et tema som engasjerte dere alle. Finansminister, kommunalminister og statsminister. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ville ivret for utdanning over hele landet. For hvordan skal vi få unger fra fattige strøk i Oslo inn i høyere utdanning?

Den som burde vært mest stille i dette møtet er justisministeren. Det kunne kanskje vært siste post på programmet i siste regjeringsmøte. Like før man gir nøkkelen videre til neste regjering. Da man erkjenner at man ikke har fått til den aller viktigste oppgaven en sosialdemokratisk-ledet regjering har. Å lage et samfunn for alle unge som vokser opp. Også de som vokser opp i fattige familier.

Bare et forslag selvsagt. For som kjent henger alt sammen med alt.

Powered by Labrador CMS