Lan Marie Nguyen Berg fotografert i en av Ruters hydrogenbusser i januar i år. Foto: Susanne Skaug og Nafisa Zaheer
Lan Marie Nguyen Berg fotografert i en av Ruters hydrogenbusser i januar i år. Foto: Susanne Skaug og Nafisa Zaheer

Regjeringen vil øke momsen for kollektivtrafikk. Byrådet må ut med 43 millioner for å unngå økte priser og kutt i tilbudet

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjett for 2018 foreslår Høyre og Fremskrittspartiet å øke momsen for kollektivtrafikk fra 10 til 12 prosent. Byrådet svarer med å åpne lommeboka.

– Det er trist at Høyre og Frp nok en gang bruker de kollektivreisende som melkeku. Dette er andre gang de blåblå øker momsen på kollektivtransport, og i tillegg presset Høyre gjennom økte kollektivpriser i Oslopakke 3-forhandlingene, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

Merverdiavgift/moms

Per i dag finnes det tre forskjellige satser for merverdiavgift:

  • En generell sats på 25 prosent, som gjelder de fleste varer og tjenester.
  • En redusert sats for mat og drikke.
  • En lav sats som gjelder persontransport, kinobilletter og utleie av rom.

I 2015 hevet regjeringen lav merverdiavgiftsats fra 8 prosent til 10 prosent, og det er denne som foreslås ytterligere økt i neste års statsbudsjett. Lav merverdiavgiftsats omfatter persontransport, kinobilletter og utleie av rom.

Mangler 14 millioner

– Konsekvensen av momsøkningen kunne vært at Ruter måtte kutte i tilbudet eller øke prisen. Det kan vi ikke akseptere, og derfor setter Byrådet av penger til å kompensere for momsøkningen, fortsetter Berg.

Ruter har estimert at utgiftene knyttet til momsøkningen vil utgjøre omtrent 43 millioner kroner i Oslo. I forslaget til statsbudsjett er det foreslått å bevilge 164 millioner kroner til fylkeskommunene som kompensasjon for økningen. Ifølge Miljøpartiet De Grønne, er det beregnet at Oslo vil få rundt 29 millioner av disse. Det er altså et gap på 14 millioner mellom de økte kostnadene og kompensasjonen Oslo vil få fra staten.

– Høyre og FrP stikker kjepper i hjulene

Byrådet har i tilleggsinnstillingen til budsjettet for 2018 foreslått å bevilge 43 mill kr til dette, slik at Ruters kostnader knyttet til økning i merverdiavgiften kompenseres fullt ut. Berg ser på dette som en del av byrådets satsing på miljøvennlig trafikk.

– De Grønne og byrådet satser stort på å styrke kollektivtilbudet, og vi ser allerede gode resultater. Det blir stadig flere som kjører kollektivt, og i fjor var det for første gang flere som reiste med kollektivtransport enn med bil i Oslo. Vi kommer til å fortsette å prioritere miljøvennlig transport, og håper at Høyre og FrP snart slutter å stikke kjepper i hjulene for kollektivsatsingen, avslutter Berg.