Fritt skolevalg er det beste inntakssystemet vi kan ha i Oslo, mener skribenten. Illustrasjonsfoto: Statsministerens kontor / Flickr
Fritt skolevalg er det beste inntakssystemet vi kan ha i Oslo, mener skribenten. Illustrasjonsfoto: Statsministerens kontor / Flickr

— Vi vil ikke akseptere mindre valgfrihet for Oslos elever

Skolebyråd Inga Marthe Thorkildsen varsler hun vil sette ned et utvalg for å vurdere fritt skolevalg til videregående skole i Oslo.

Publisert

Mer kunnskap er alltid bra. At konklusjonen fra dette skal bli å gi mindre valgfrihet til elevene, er likevel vanskelig å se for seg, og noe Venstre aldri vil akseptere.

Ordningen med fritt skolevalg i Oslo er i all hovedsak svært vellykket. Elevene ønsker valgfriheten, og konkurransen motiverer elevene til å jobbe hardt med fagene. At konkurransen skaper mange tapere, er likevel en myte. Ved forrige inntak kom syv av ti inn på sitt førstevalg av både skole og utdanningsprogram.

Den beste løsningen vi har

Ordningen med fritt skolevalg er ikke ideell, men det er den beste løsningen vi har. Det har vært konklusjonen de utallige gangene ordningen har vært oppe til debatt tidligere, og det vil antakeligvis bli konklusjonen nå.

De tre årene den videregående skolen utgjør, er en viktig tid for oss unge. Personlig er jeg utrolig glad for at jeg selv fikk velge hvor jeg skulle tilbringe disse årene, og ikke basert på hvilket postnummer jeg tilhørte.

Handler om mer enn A- og B-skoler

De videregående skolene i Oslo er forskjellige. Ser man på inntakskravene, er det lett å falle i fellen der man deler inn i A- og B-skoler. Vi som går i osloskolen vet at det handler om så mye mer. Det handler om hvilke interesser og hobbyer du har, og hvilket miljø du passer inn i.

Hvordan elevmassen fordeler seg på de ulike skolene, handler om mye mer enn hvor skoleflinke de er.

Et løftebrudd

Skolebyråden kommer fra SV, som er imot fritt skolevalg, og gårsdagens nyhet om å nedsette et utvalg som skal vurdere ordningen, er utvilsomt i tråd med deres tidligere motstand mot den.

Å endre inntaksmodellen er likevel ikke en politikk byrådet gikk til valg på i 2015, og skulle ordningen komme opp til debatt i løpet av perioden, er det som et løftebrudd å anse.

Vi i Venstre vil aldri akseptere mindre valgfrihet til elevene.

Powered by Labrador CMS