DEBATT

Oslos byråd bruker enhver anledning til å øke kommunale utgifter ved å kaste dyktige private aktører ut av omsorgstjenestene, sier skribenten.
Oslos byråd bruker enhver anledning til å øke kommunale utgifter ved å kaste dyktige private aktører ut av omsorgstjenestene, sier skribenten.

– Tror Arbeiderpartiet på julenissen?

Det er den private velferden som holder byen i gang. Ikke den offentlige. Velferden i Oslo skapes av alle som står i jobb og forsørger seg selv og sine, og av frivilligheten.

Publisert

Norge går dystre tider i møte, og Aps bystyremedlem Mansoor Hussain slår seg på låret og fryder seg over at Oslo Høyre i vårt alternative budsjett for 2021 «bare» kutter 15 prosent av eiendomsskatten. Han kaller det et julemirakel at vi endelig har forstått at «Oslo trenger pengene fra eiendomsskatten».

La én ting være klinkende klart. Høyre fjernet eiendomsskatten så raskt vi kunne forrige gang vi overtok etter et AP-ledet byråd i Oslo, og vi kommer til å gjøre det igjen.

Det er særlig to grunner til at vi ikke foreslo å kutte 100 prosent i budsjettet for 2021. Den mest åpenbare er at Oslos og landets økonomi står overfor uante økonomiske ringvirkninger etter koronakrisen vi ennå ikke har kommet oss gjennom.

Den andre er at Raymond Johansen og resten av byrådet siden 2015 har benyttet enhver anledning til å øke kommunale utgifter og fremtidige pensjonsforpliktelser ved å kaste dyktige private aktører ut av omsorgstjenestene og overtatt driften selv.

Det private holder byen i gang

Den største villfarelsen som Hussain deler med sine mørkerøde venner er troen på at man kan «styrke velferden i byen vår» ved å øke de kommunale utgiftene.

Velferden i Oslo skapes av alle som står i jobb og forsørger seg selv og sine, og av frivilligheten. Det er den private velferden som holder Norge i gang. Ikke den offentlige.

Velferden i Oslo defineres ikke av hvor mye penger byrådet bruker på å dele ut epler, pærer og matpakker til elevene eller hvor mye penger de bruker på å kaste gratis halvdagsplass på aktivitetsskolen etter tusenvis av husholdninger med millioninntekt.

Særlig ikke når mange enslige småbarnsforeldre i full jobb må prioritere AKS bort fordi de bor på et postnummer som ikke omfattes av Aps selektive velferdstilbud.

Vi taper med glede

En av de største utfordringene i fremtiden er hvem som skal betale for de rause velferdsordningene vi unner oss i Norge. Akkurat nå bidrar inntekter fra Nordsjøen til å smøre velferdsstaten, men det kommer en tid da inntektene krymper og til slutt tørker helt inn.

Det å tro at en stor offentlig sektor kan finansiere seg selv, er som å tro på julenissen. Det er det kun en stor og lønnsom privat sektor som kan bidra til.

Satt på spissen er vi bekymret for hver krone Oslo kommune bruker på seg selv, i stedet for å få noen andre til å gjøre den samme jobben. Dette er dobbelt bekymringsfullt når vi ser hvordan en samlet venstresiden omtaler profitt, det samme som at en bedrift går godt, som noe negativt.

Det er ikke bærekraftig på sikt. Vi skal heie frem det private næringslivet. Ikke mistenkeliggjøre dem. Så lenge Arbeiderpartiet ypper til en konkurranse hvor vinneren er den som strør om seg med mest skattepenger, så taper vi, og vi taper med glede.

For dumt

Når Hussain i tillegg forsøker å latterliggjøre kommunalminister Nikolai Astrup fordi han mener Oslo kommune også bør stille opp med penger på den nasjonale koronadugnaden, blir det rett og slett for dumt.

Hussain burde tatt en telefon til AP-byrådet i Bergen og spurt hvorfor de har en kommunal tiltakspakke som blant annet innebærer at næringsdrivende kan søke om å få regningen på eiendomsskatten redusert eller slettet.

Han burde også grunne litt over hvorfor han mener det er uproblematisk at Oslo kommune, med et samlet budsjett på om lag 80 milliarder kroner, nesten ikke bruker en krone på å hjelpe serverings- og kulturbransjen opp av den økonomiske avgrunnen de nå befinner seg i.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS