20 år gamle Hamse ble skutt utenfor Lofsrud skole på Mortensrud i fjor.Foto: Fredrik Hagen / NTB
Hamse (20) fra Mortensrud var en av sju som ble drept i Oslo i fjor. Antallet drap gikk opp i 2021. – Folk må ikke få panikk. Vi trenger ikke snakke om svenske tilstander
Fjoråret så en økning i antallet drap i hovedstaden fra to til syv. Fem av de syv drepte var menn. – Dette handler i stor grad om unge menn, om kriminell livsstil og om status og ære, sier drapsforsker.
I alt 29 personer ble drept i Norge i fjor. Fem av disse ble drept da Espen Andersen Bråthen gikk amok med pil og bue i Kongsberg i midten av oktober.
I hovedstaden ble sju mennesker drept i løpet av 2021. Dette var en økning på hele fem personer fra året før, viser drapsoversikten for 2021 fra Kripos.
Fjorårets kanskje mest omtalte drap her i byen var drapet på 20-åringen Hamse Hashi Adan utenfor Lofsrud skole på Mortensrud. Unggutten ble skutt utenfor skolen sent på kvelden den 7. oktober og døde dagen etter av skadene på sykehus.
Kort tid etter drapet ble et tidligere terrordømt brødrepar fra Bærum etterlyst i forbindelse med drapet. Disse flyktet fra landet og har siden ikke blitt sett. Men de har via advokat benektet for å ha noe med drapet og gjøre.
I tillegg til brødreparet er en 40-åring tiltalt og siktet for medvirkning til drapet Han sitter for tiden i varetekt.
Drapsåret startet med kjendisadvokat
Etter noen stille måneder på starten av fjoråret skulle det første drapet i hovedstaden finne sted i et stille villastrøk på Røa. Her ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik funnet drept i sitt eget hjem den 13. april.
Etterforskningen viste raskt at det var kjendisadvokatens egen sønn som stod bak drapet, og han er nå siktet for drapet og drapsforsøk på farens samboer.
Kun to uker etter drapet på kjendisadvokaten på Røa, gikk drapsalarmen igjen.
Denne gang ble politiet utkalt til den stille vestkantgaten Tostrups gate på Frogner, hvor den 50 år gamle Fevziye Kaya Sørebø var funnet skutt. Kort tid etter ble en mann pågrepet i en bil på E18 utgående, etter at politiet sendte ut signalement på en bil som forlot åstedet i stor fart.
Videre etterforskning i saken viste at drapet kom som en følge av uenigheter mellom drapsmannen og den avdøde i forbindelse med bygging av et hus og oppussing av en leilighet for offeret og hennes avdøde ektemann.
Knivdrept rett før nasjonaldagen
Rett før oslofolk var klare for å feire en nedskalert nasjonaldag, skulle neste drap ramme hovedstaden.
Denne gang var det en mann i 20-årene som den 15. mai ble knivstukket i en leilighet på Tøyen. Fem dager senere døde mannen på sykehus av skadene han var blitt påført, og saken ble oppgradert til drap.
En 33 år gammel utenlandsk statsborger ble pågrepet dagen etter og senere siktet for drap og deretter varetektsfengslet. Den siktede mannen er tidligere dømt for vold.
Mens de aller fleste av oss var i gang med å tenke på sommerferien, kom neste drap snikende. Den 8. juni fant politiet Marianne Hansen (25) liggende død i hjemmet sitt på Hellerud øst i byen.
Politiet ble ledet til drapet etter en frontkollisjon på E6 langs Mjøsa i Eidsvoll kommune. Informasjon politiet fant på stedet førte til at politiet oppsøkte leiligheten.
En 30-årig rumensk statsborger erkjente etter hvert straffeskyld for drapet. Han forklarte at drapet skjedde i frustrasjon over at Hansen ikke ønsket å fortsette kjærlighetsforholdet de to imellom.
Midt i fellesferien smalt det på åpen gate i Oslo sentrum, da en 39 år gammel mann blir skutt i Tordenskiolds gate.
Kort tid etter hendelsen pågriper oslopolitiet en 41 år gammel mann på åstedet for drapet. Mannen er barndomskamerat av avdøde og erkjenner etterhvert å ha skutt og drept sin egen kamerat, men hevder han handlet i selvforsvar.
Drept utenfor studenthus på Rodeløkka
Etter noen hektiske måneder for drapsetterforskerne ved Oslo politidistrikt, gikk det noen måneder til neste episode.
Neste gang drapsalarmen går, er da en mann i 30-årene blir funnet kritisk skadd utenfor Anker Apartments på Rodeløkka den 24. november.
Livet til mannen står ikke til å redde, og en 39 år gammel mann blir senere siktet og varetektsfengslet for drapet. 39-åringen har et langt kriminelt rulleblad fra tidligere.
– Feil å snakke om økning
– Når du har så få drap som man har i Norge og Oslo, blir det feil å snakke om prosentvis økning. Man bør være forsiktig med å snakke om at det skjer en økning i antallet drap, selv om det var flere drap i fjor enn i 2020, sier Vibeke Ottesen, drapsforsker og førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved Universitetet i Bergen.
– Drap er selvsagt en belastning for befolkningen i de nabolagene der drap har skjedd, og spesielt for barn, sier hun.
– Men folk i Oslo må ikke få panikk. Økningen i antallet drap i fjor kan være tilfeldig. Økningen trenger ikke å bli en utvikling som fortsetter til neste år. Vi trenger ikke snakke om svenske tilstander, mener drapsforskeren.
Bekymret for skytevåpen
Hun mener likevel det er verdt å merke seg at noen av disse drapene skjedde med skytevåpen, noe hun synes er bekymringsfullt. – Vi mennesker kommer til å havne i konflikt med hverandre, ikke minst gjelder dette unge menn. Når vi har tilgang på skytevåpen, så øker også sjansen for at vi løser den aktuelle konflikten med et skytevåpen. Derfor er bekymringen fra politimyndigheten om en økning i antallet skytevåpen i omløp en riktig respons, sier Ottesen.
Hun mener at det ikke nødvendigvis er flere konflikter i kriminelle miljøer, men at tilgangen på våpen øker sårbarheten for drap. – Spørsmålet blir hva vi kan gjøre for å hindre våpen i å komme hit til landet og hvordan vi kan begrense antallet våpen i omløp.
Handler om unge menn
– Dette handler i stor grad om unge menn, om kriminell livsstil og om status og ære. Unge menn må få muligheter til å oppnå status på lovlig vis, i stedet for at det skjer ulovlig. Kriminelle livsstiler gjør unge menn mer sårbare for å løse konflikter med vold, sier hun.
Drapsforskeren mener den riktige responsen fra myndighetene, politiet og andre faginstanser er å jobbe forebyggende. – Det bør være et fokus på å kontrollere tilgangen på skytevåpen i omløp, og vi bør ta til oss det andre land gjør på dette området. Men vi må også se på hvordan vi kan forebygge at unge menn tiltrekkes kriminalitet generelt og hvordan vi som samfunn kan sikre dem lovlige alternativer, sier Ottesen.