Første del av prosjekt vann-til-øyene er snart klart. 1. juli skal vannledningen til Gressholmen være ferdig. Da blir det vann i springen på Gressholmen kro.
— Kort fortalt, i mai ble 12 meter lange rør av polyetylen sveiset sammen til en vannledning og lagt ut på sjøen. Nå er ledningen tettet i begge ender, og flyter. Om kort tid blir rørene belastet med lodd, slik at den 1308 meter lange vannledningen synker. Vi har en blå og en oransje ledning. Den blå er til drikkevann, den oransje til avløpsvann.
Prosjektleder Ole-Petter Nilsen, i vann- og avløpsetaten, lover å ikke gå i surr med fargekodene.
Henter vann fra Hovedøya
— Selve den fysiske delen av arbeidet er den som tar minst tid. Det er mye forhåndsarbeid, i form av grunneiertillatelser og natur- og miljøhensyn, som må utredes før vi i vann- og avløpsetaten starter gjennomføringen av arbeidet, forteller Nilsen.
Annonse
Nilsen og hans folk har holdt på siden nyttår. Vannet tas fra en kum på Hovedøya, og vannledningen skal komme opp av sjøen i bukta rett nedenfor Gressholmen kro.
Prosjektleder på anlegget er Pål Gregersen. Han forteller om gode bunnforhold mellom Hovedøya og Gressholmen, slik at vannledningen vil ligge trygt. Gregersen sier videre at arbeidet er i rute, men at det har vært dager hvor vinden har gjort det vanskelig å arbeide med utleggingen av vannledningen.
Arbeidet utføres av firmaet ØPD Solutions, som har mye erfaring med slikt arbeid.
Må ha vakt i båt
— Når vi har senket rørene må vi ha dykkere der nede for å sjekke at vannledningen ikke ligger oppå eller ved siden av noe skarpt som kan skade den. Det er på det meste 35 meter dypt, pluss at det faktisk finnes et dypere hull der ute, forteller Gregersen.
I tillegg til dem som arbeider med selve utlegget og klargjøringen av vannledningen til Gressholmen, er det, av sikkerhetsmessige grunner, hele tiden folk i båt som passer på at ferger og småbåter ikke kommer borti den lange, flytende ledningen. Rørene kan være vanskelige å se. Foreløpig ligger den i sløyfer ganske nær land, før den blir strukket over sundet til Gressholmen.
Å få innlagt vann, har i mange år vært et ønske for kroverter på Gressholmen kro. Når nye kroverter i våres skulle rekrutteres, var det med et løfte om at vannet kom tidlig denne sommeren.