Aksjonister sprayet i fjor maling på veggene utenfor Klima- og miljødepartementet i Kongens gate. Nå må to møte i retten.

Slik så det ut etter at aktivistene hadde tagget ned departementet – nå risikerer de å måtte betale svimlende sum i erstatning 

To aksjonister kan måtte betale dyrt. En av dem stormet også banen på Ullevaal Stadion.

Publisert

To demonstranter risikerer å måtte betale mer enn to millioner kroner i erstatning etter at de sprayet maling på veggene og inngangspartiet til Klima- og miljødepartementet i  Kongens gate i sentrum i fjor.

En 34 år gammel mann og en 23 år gammel kvinne er tiltalt for å ha sprayet maling på yttervegger, vinduer og inngangsdøren til Klima- og miljødepartementet i 2. november 2023.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om erstatning på over 2,4 millioner kroner i forbindelse med skadeverket mot departementet.

Saken skal opp for Oslo tingrett, som har satt av to dager til behandlingen av rettsaken, som starter på mandag 7. oktober.

Reagerer på erstatningssummen

34-åringen sier til Nettavisen at han vil bestride størrelsen på erstatningskravet.

– Jeg er imponert over at de har greid å legge til så mange utgifter at det ble en så svimlende sum, sier han.

– Vi brukte en type vannmaling det skal være lett å vaske bort. Den samme malingen er benyttet på 40–50 tilsvarende markeringer rundt om i verden, uten at man har vært i nærheten av et tilsvarende erstatningsbeløp, hevder miljøaktivisten fra Oslo.

Løp ut på banen under landskamp

Den 23 år gamle kvinnen er også tiltalt for å ha løpt ut på banen under en landskamp på Ullevaal Stadion 12. november i fjor.

Forsvareren til den tiltalte kvinnen, advokat Bendik Falch-Koslung, sier til samme avis at hans klient stort sett er enig i de faktiske hendelsene tiltalen bygger på.

– For min klient vil bakgrunnen for handlingene være viktig å få belyst, sier han.

Powered by Labrador CMS