DEBATT

Utefester hvor unge mennesker ikke bruker munnbind og ikke holder avstand kan være et resultat av uklarhet rundt smittevernreglene, mener Jahangir Akash.

— Det er en sammenheng mellom Erna Solbergs bursdag og ungdom som ikke holder avstand på utefester

— Å ikke overholde smittevernreglene er mangel på etikk. Når en topptillitsvalgt, offentlig person ikke klarer å holde besøksregler i koronatider, er det utfordrende å oppfordrer vanlige mennesker, og særlig unge, til å følge smittevernreglene.

Publisert

Søndagsrevyen 25. april i år viste at det var fest og mye søppel og flasker i parken på St. Hanshaugen i Oslo. Denne typen hendelser er bare uforsvarlig, uansvarlig og klart brudd på smittevernreglene.

Denne våren har også politiet bestemt seg for å bøtelegge statsminister Erna Solberg i forbindelse med bursdagsfeiringen på Geilo fordi Solbergs familie brøt koronaregelverket.

— Solberg er også et menneske

Solberg aksepterte boten, og nok en gang beklaget hun for det som skjedde på feiringen av 60-årsdagen hennes. Politiets avgjørelse i denne saken imponerer fordi det viser at vi har velfungerende rettssikkerhet.

Hvorfor jeg er blitt imponert, vil jeg gjerne fortelle om. Men først vil jeg si noe om det som er viktig i denne typen sak i mine øyne: Jeg tenker på at Solberg også er et menneske, en vanlig person, akkurat som de menneskene som ikke har tillitsverv slik Solberg har.

Når du er blitt folkevalgt til en toppstilling som statsminister, må du tenke på konsekvensen av dine bevegelser og dine aktiviteter før du deltar på et arrangement eller en aktivitet.

Jahangir Akash

Det er hyggelig å kunne samle familie og nære venner på bursdagen sin. Men når du er blitt folkevalgt til en toppstilling som statsminister, må du tenke på konsekvensen av dine bevegelser og dine aktiviteter før du deltar på et arrangement eller en aktivitet. Her kan man si at Solberg burde ha tenkt seg om før hun deltok på samlingen.

— Har svekket tilliten til reglene

Jo, alle kan gjøre feil og det er helt normal og menneskelig. Men her er det også et stort spørsmål som handler om at statsministerens aktiviteter bryter smittevernreglene. Det er ikke akseptabelt fordi det er Erna Solberg som selv oppfordrer til å følge disse reglene, rådene og instruksjonene.

Mange mener at Solbergs sak har svekket tilliten til smittevernreglene. I tillegg kommer spørsmålet om det er tilstrekkelig klarhet og forståelse rundt bestemmelsen og forskriften. Dersom det er en utfordring å forstå regelverkets for landets statsminister, bør regelverk, forskrift og bestemmelser lages slik at folk flest forstår dem.

Dette er en problemstilling som ikke bare gjelder smittevernforskriften, men andre regler, forskrifter og bestemmelser i samfunnet vårt.

— Ingen brukte munnbind

I den forbindelse vil jeg gjerne dele min opplevelse av en stor samling unge mennesker i Østmarka. Jeg var på en langt tur i Østmarka til fots 10. april. Turen min gikk rundt hele Nøklevann, til Mariholtet og Elvåga demning. På den vakre turen oppdaget jeg tre ting: Først en hundebæsj i en plastpose som noen hadde lagt under en høyspentmast. Deretter to store vinglass og en ølflaske som sto på isen i Nøklevann. Den tredje tingen opplevde jeg mot slutten av turen min, ved Rustadsaga. Det var mange unge, kanskje rundt 16-17 stykker, som koste seg med høy musikk ved Nøklevann.

Det er flott at ungdommer bruker marka. Gode opplevelser, hyggelige sosiale sammenkomster og fysisk aktivitet er bra både for psykisk og fysisk helse. Men det som bekymret meg var at de unge menneskene var mer enn ti personer, ingen av dem brukte munnbind og de holdt null avstand.

Selv ikke voksne mennesker overholder avstandsregelen. Den type oppførsel kommer av mangel på etikk.

Jahangir Akash

— Selv ikke voksne holder avstand

Jeg opplever ofte at selv ikke voksne mennesker overholder avstandregelen. Dette opplever jeg overalt, som for eksempel i butikker, i marka og i byen. I slike tilfeller er min mening og klare påstand at den type oppførsel kommer av mangel på etikk. Når en topptillitsvalgt, offentlig person ikke klarer å holde besøksregler i koronatider, har vi en utfordring når vi oppfordrer vanlige mennesker, og særlig unge, til å følge smittevernreglene.

— Boten betyr ekte demokrati

Solbergs Geilo-sak har svekket tilliten, tenker jeg. Likevel: Politiets vurdering på Geilo-saken vil hjelpe til med å opprettholde publikums tillit til reglene. Det at politiet kan bøtelegge statsministeren, betyr at vi lever i et fritt og godt demokratisk land.

Dette ville man aldri kunnet tenke på som en mulighet der jeg født og oppvokst, selv om landet er demokratisk. I praksis finnes det ikke rettssikkerheten. Og da finnes heller ikke den skjønnheten som finnes i et demokrati.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS