Ved inngangen til denne uken var det kun drøyt 7 prosent av Oslo befolkning som er helvaksinert med to doser mot korona.
Ved inngangen til denne uken var det kun drøyt 7 prosent av Oslo befolkning som er helvaksinert med to doser mot korona.

Trodde du oslofolk var i ferd med å bli ferdigvaksinert? 415.969 har fortsatt ikke fått første vaksine

Sosiale medier oversvømmes av folk som får sitt første vaksinestikk. Men virkeligheten da denne uken startet er at 72 prosent ikke en gang hadde fått første vaksinedose mot korona i Oslo. Se oversikten bydel for bydel her.

Publisert

Da byrådet la frem sin plan for gjenåpning av Oslo i går kom helsebyråd Robert Steens (Ap) bønn om flere vaksinedoser til hovedstaden i skyggen av at det nå lempes på besøksreglene. Og at skjenkestoppen opprettholdes samt at de fleste butikker fortsatt må holde stengt.

Høie vil ikke garantere flere vaksiner til Oslo

— Den eneste veien ut av pandemien er vaksine. Oslo trenger flere. Inntil vi får det, må vi fortsette å følge smittevernreglene, sa helsebyråden og bønnfalt om å få flere vaksiner.

Men Steen blir trolig ikke bønnhørt. Helseminister Bent Høie (H) vil ikke love ytterligere prioritering av Oslo. Til NRK onsdag morgen sier helseministeren at han har forståelse for at Oslo ønsker flere vaksiner, men vil ikke love at ønsket blir innfridd.

Selv om Facebook oversvømmes av vaksinebilder og enkelte bydeler har begynt å vaksinere folk ned i 45-årsalderen er virkeligheten at over 70 prosent av Oslos befolkning fortsatt ikke har fått første sprøytestikk mot korona.

Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.
Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.

Det er i de eldste aldersgruppene kommunen anser seg som ferdig med vaksinering i denne omgangen. Så vil tiden vise om og hvordan koronavaksinering skal fortsette også for folk som nå er fullvaksinert.

Flest delvaksinert i bydel Stovner

— Blant de som er over 85 år, er 86 prosent nå fullvaksinert og fire prosent delvaksinert. I aldersgruppen 75–84 år er 46 prosent fullvaksinert og 44 prosent delvaksinert. I aldersgruppen 65–74 år er 82 prosent delvaksinert, mens 39 prosent er delvaksinert blant de i aldersgruppen 55–64 år, skriver helseetaten i sin ukentlige koronarapport.

— Per 26.4.2021 var totalt 162.118 personer vaksinert, og av disse var 38.436 fullvaksinert. Samlet sett er det størst andel av befolkningen som er vaksinert (del- eller fullvaksinert) i bydelene Stovner (43 prosent), Alna og Søndre Nordstrand (begge 39 prosent), heter det i rapporten.

— Størst andel fullvaksinerte er det i bydelene Ullern, Nordre Aker, Grorud, Østensjø og Nordstrand (alle 9 prosent), skriver helseetaten.

Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.
Skjermdump fra helseetaten i Oslo kommune.

Tallene innebærer at det per mandag 26. april til sammen var 415.969 personer i Oslo som ikke har fått første sprøytestikk mot korona. Og det er ikke kommunen som gjør en dårlig jobb. Det vaksineres for fullt i alle bydeler. Det er antallet tilgjengelige doser som sinker vaksineringen.

— Det går fremover, men fortsatt sakte

— Jeg forventer at det ved utgangen av denne uken gjenstår å vaksinere rundt 100.000 Oslo-innbyggere over 45 år. Vi kunne dekket opp alle disse vaksinasjonene dersom man hadde satte opp én uke av vaksineleveransene til Norge til Oslo, sa helsebyråd Robert Steen på gårsdagens pressekonferanse.

— Det går framover, men det går fortsatt sakte. Snart har en av fire innbyggere i Oslo fått sin første vaksine, sa han.

Steen sa i tillegg at rundt 20.000 Oslo-borgere får sin første vaksinedose denne uken. Neste uke får Oslo 26.000 doser. Over halvparten av disse dosene går til å fullvaksinere innbyggere med dose to, skriver NTB. Da vil rundt 10.000 innbyggere få sin første dose.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS