Spenstige steg skal sitte, og det øves iherdig i forkant av Melafestivalen når VårtOslo møter jentene i Punjabi Vikings.

Jentene jubler over lørdagens begivenhet: – Det største man kan oppleve

– Å stå her er det største man kan oppleve, og det var tidlig et mål vi hadde.

Publisert

Fra å være stille og sjenerte, har samholdet i Punjabi Vikings gitt jentene en mulighet til å lære mer om dem selv, deres røtter og kultur.

Lørdag den 17. august klokken 21.00 oppnår de deres største mål så langt når de inntar hovedscenen Melafestivalen på Rådhusplassen som er gratis og åpen for alle.

Det var imidlertid få av jentene som hadde trodd at de skulle stå på en scene og danse foran et stort publikum i oppveksten.

– Prøvde å ikke skille meg ut

Simran Rihel bodde først i Kristiansand før hun flyttet til Fetsund. I oppveksten kjente hun svært få som hadde indisk bakgrunn, og hun prøvde hardt å ikke skille seg ut fra mengden.

– I barndommen var jeg sjenert og stille, og jeg prøvde å ikke skille meg ut. Dette bidro blant annet til at jeg hørte mest på engelsk og norsk musikk, og jeg hadde svært dårlig kjennskap til punjabimusikk, forklarer Simran.

– Jeg visste altfor lite om min egen kultur i oppveksten, og dette bidro selvfølgelig at jeg ikke kjente meg selv slik jeg gjør i dag, sier hun videre.

– Hatet å danse

Fra å være stille og sjenert, har Simran vokst opp til å bli en kvinne som gjerne tar rommet.

– Jeg hatet å danse når jeg vokste opp, men da jeg ble eldre, ble jeg mer nysgjerrig på min egen kultur. Da jeg bestemte meg for å ta kontakt med jentene i Punjabi Vikings, var jeg veldig nervøs, men jeg er veldig glad for at jeg tok det steget.

– Denne gruppen har gitt en trygghet i livet der jeg kan være meg selv. Det har gitt meg selvtillit, og i dag tar jeg gjerne midtpunktet, sier hun lattermildt.

Punjabi vikings samlet. Bak fra venstre står Anika (18), Seerat (18) og Millie Kaur (21). Foran fra venstre sitter Simran Rihel (22), Dhani (19), Ekjot (21) og Eesha Kaur (22). Kismat Kaur (15) var ikke til stede da bildet ble tatt.

– Gjør oss stolte

Å bli med i gruppen har ikke bare hjulpet med selvtilliten, men også forsterket båndet til hennes familie og kultur.

– Da jeg lærte mer om den indiske kulturen, fikk jeg også sterkere bånd med familien min i India. Vi kunne forstå hverandre bedre, og vi hadde mer til felles, forteller Simran.

– Jeg har alltid vært del av en danseglad familie, men jeg har aldri følt meg komfortabel med å være en del av det før nå. Vi representerer kulturen og familien vår, og dette gjør oss veldig stolte, forklarer hun.

– Litt flaut i starten

Millie og Ekjot Kaur etablerte Punjabi Vikings i 2018 for å lære å kjenne sine egne røtter bedre, men at de seks år senere inspirerer og lærer andre om deres kultur sammen med de andre jentene i gruppen, er et tydelig tegn at disse jentene har dekket et viktig behov i samfunnet.

– Vi startet gruppen fordi vi ikke syntes det var nok folk som danset slik i Norge. Vi hadde allerede vår første fremføring på kvinnedagen i 2018 på Lillestrøm kulturhus og etter dette ble raskt mer etterspørsel, sier Ekjot.

Jentene gleder seg til å opptre foran folkemengdene på Rådhusplassen lørdag kveld.

Punjabi Vikings beveger seg innenfor dansestilene bhangra og giddha, som stammer fra Punjab-området de har sine kulturelle røtter fra.

– I starten var det litt flaut å stå på en scene og danse, men i dag er jeg veldig stolt av det vi gjør og at vi kan inspirere barn med lik bakgrunn, skyter Millie inn.

I tillegg til å inspirere med musikk og dans, har jentene også brukt sosiale medier for å få ut budskapet sitt.

– Vi legger ut innlegg ved høytider og deler informasjon, i tillegg blir vi kjent med andre gjennom sosiale medier, og vi kan ha mer samtaler rundt temaet, sier Ekjot.

Workshops for barn

Jentene holder også workshops for yngre barn der de vil være en trygg havn for barn som er i lik posisjon som de en gang var.

– Vi har også workshops med barn der de kan lære av oss og vi kan være en trygghet for dem, sier Dhani Kaur.

Tilskuerne på Melafestivalen har et fargerik show i vente.

– Vi vil vise dem at de ikke trenger være flaue over sin egen kultur og at det går helt fint å være annerledes, skyter Anika Kaur inn.

– Det å være indisk i Norge og kunne stå på scenen og representere røttene våre er en stolthet. Og det å spre ordet videre og gi mer informasjon til de yngre som ikke vi hadde er en viktig del av arbeidet vi gjør, sier Simran.

Kvinner kan også danse

Punjabi er en veldig maskulin dans, men jentene i Punjabi Vikings vil vise at jenter også kan gjøre det.

– Det er ikke bare menn som kan danse, men også kvinner og jenter, sier Dhani mens de andre jentene nikker i enighet.

– Vi vil inspirere unge jenter til å være med å danse, sier Millie videre.

– Har hjulpet meg

I likhet med Simran sier alle jentene seg enig i at Punjabi Vikings har gitt dem en ny selvtillit.

Punjabi Viking er mer enn klare for Melafestivalen.

– Vi har alle vært litt sjenerte, men her kunne vi bygge selvtillit sammen. Å ha venner med lik bakgrunn, har hjulpet meg å forstå og gjort meg mer nysgjerrig om mine røtter. Å lære mer om meg selv har gitt meg mer selvtillit, sier Seerat Kaur.

– Det er viktig å holde på min egen kultur og være stolt av den, dette gjør at jeg er mer stolt av den jeg er, utdyper Dhani.

– Det største

Fra fredag til lørdag denne uken, 16.–18. august, arrangeres Melafestivalen på Rådhusplassen nok en gang med fri inngang for alle.

Etter at den første festivalen ble arrangert i 2001, har festivalen vokst til å bli en av de største av sitt slag i Europa.

Dansetrinnene øves inn.

Målet til festivalen er å feire kunst- og kulturuttrykk som har kommet til Norge gjennom innvandring. De satser i tillegg på lokale artister, slik som jentene i Punjabi Vikings som skal opptre klokken 21.00 på lørdagskvelden.

– Det å stå på Mela-scenen er det største man kan oppleve, og det var tidlig et mål vi hadde. Dette gir helt klart motivasjon videre, sier Simran.

Gjør som Quick

I fjor var det ingen ringere enn nylig Coke Studio-aktuelle Quick Style – som vant Norske Talenter tidlig i karrieren, har bygd opp dansestudio i Oslo, gikk viralt med en bryllupsdans og har gjort seg bemerket blant annet for sitt samarbeid med Karpe – som hadde den samme oppgaven på Melafestivalen.

Alle jentene i Punjabi Vikings sier seg enige i at dette er noe av det største man kan oppleve.

Melafestivalen er viktig for å fremme økt inkludering i kulturlivet for innvandrere, mener de.

– Viktig at vi lærer mer om

– For å passe inn, må man ofte høre på engelsk eller norsk musikk, så det er viktig at vi lærer mer om andre kulturer gjennom musikk også, avslutter Simran.

Hele 20 land er representert blant årets Mela-artister: Norge, Pakistan, India, Mali, Somalia, Marokko, Cuba, Zambia, England, Mexico, Gambia, Colombia, Libanon, Palestina, Elfenbenskysten, Kina, Nepal, Mongolia, Peru og Portugal.

Punjabi Vikings bidrar til solid kvinneandel under gratisfestivalen spekket av musikk, dans, mat og kulturelle møter.

Powered by Labrador CMS