
Beboere på Teisen og Etterstad bes koke vannet etter bakteriefunn
Funn av tarmbakterien i drikkevannet gjør at kommunen ber beboere i området Etterstad og Teisen om å koke drikkevannet inntil videre.
— Årsaken til at vi anbefaler å koke drikkevannet er funn av bakterietypen Clostridium perfringens. Ved slike hendelser varsler vi om kokeanbefaling rutinemessig ifølge føre-var prinsippet. Kokeanbefalingen er i samråd med helsemyndighetene, sier Sigurd Grande i vann- og avløpsetaten til VårtOslo.
- Les også: Prisen på beboerparkering i Oslo økes med 20 prosent. Også elbiler må betale for kommunal p-plass
Kan vare ut uka
Kokeanbefalingen, som nå går ut, gjelder beboere i et begrenset område mellom Etterstad, Helsfyr og Teisen. Alle beboere som er berørt av varselet, skal ha bli varslet av kommunen via tekstmelding.
— Kokevarselet gjelder fra klokken 10.30 i dag og inntil ny beskjed blir gitt, understreker Grande.

Etaten kan per nå ikke si noe om hvor lenge varselet vil gjelde eller hvor forurensningen kommer fra. Det skal i dagene framover tas flere prøver av drikkevannet, for å følge utviklingen.
— Det kan nok gå fram mot helga før vi kan komme med en ny anbefaling. Inntil da ber vi om at vannet kokes, sier Grande.
Vannet må fosskoke
Når kommunen nå går ut med kokeanbefaling, betyr det at de anbefaler at alt vann som benyttes til matlaging kokes før det brukes. I den anledning er det viktig å huske på at vannet skal fosskoke. Flere tips om koking av vannet kan du finne her.

Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann
- Les også: Sjeldne utgaver av Gateavisa fra 70-tallet til salgs. – Det vi kjempet for er i dag akseptert
Tarmbakterie som kan gi omgangssyke
Clostridium perfringens er en sporeformende bakterie som forekommer i tarmene til de fleste dyr og mennesker. Bakterien er utbredt i naturen, spesielt i jord og søle. Forgiftning fra bakterien er en av de vanligste næringsmiddelbårne sykdommer i den vestlige verden.

Type A gir en forholdsvis mild matforgiftning som varer en til to dager og er den typen som forekommer vanligst i Norge og resten av verden. Type C gir en svært sjelden og alvorlig matforgiftning. Siden 1960-tallet har man nesten ikke registrert denne typen i Europa.