— Bildet av Frank Zappa tok jeg bak scenen på Kalvøya-festivalen. Det brukte vi i en abonnementskampanje, sier Audun Engh. Foto: Audun Engh

Sjeldne utgaver av Gateavisa fra 70-tallet til salgs. - Det vi kjempet for er i dag akseptert

— For 30 år siden oppdaget jeg at nye redaksjonsmedlemmer av Gateavisa hadde kastet flere tusen usolgte gamle numre i en container. De fikk jeg berget, forteller Audun Engh.

Publisert

Utskjelt, hatet, fryktet og sensurert. Men også elsket og dyrket. Og nå populær blant samlere.

I toppårene på slutten av 1970-tallet og til utpå starten av 80-tallet hadde Gateavisa opplag på omlag 16.000 eksemplarer månedlig.

Selges for 250 kroner

Neste år er det 50 år siden oppstarten av den motkulturelle og anarkistiske avisen som holdt til i Hjelms gate 3. Et kort steinkast fra den flotteste og dyreste handlegaten i sentrum vest, Bogstadveien.

I Oslos antikvariater selges fra tid til annen pene eksemplarer av Gateavisa fra 70-tallet for omlag 250 kroner til samlere. Men det er sjeldent å finne uleste utgaver av Gateavisa fra denne tiden.

— De fleste konkrete sakene Gateavisa kjempet for er idag alment akseptert, mener Audun Engh. Foto: Privat

Men nå har det dukket opp flere eksemplarer. Det er Gateavisas legendariske skribent med signaturen Josef S som nå selger blant annet nummeret fra 1977, der Odd Nerdrum er portrettert.

Forøvrig skal den verdenskjente maleren ha sagt at det er det beste intervjuet han noensinne har sett på trykk med seg selv.

Selges via Facebook

Josef S var Gateavisa-signaturen juristen, redaktøren og stedsaktivisten Audun Engh benyttet i Gateavisa. Nå selger Engh uleste utgaver via sin Facebook-side.

— Grunnen til at mange vil sikre seg gamle numre av Gateavisa er åpenbart at bladet hadde stor innvirkning på dem i ungdommen. De oppdaget en ny verden av motkultur og anarkisme, sier Audun Engh til VårtOslo.

Som et av få norske medier fikk Gateavisa intervjuet Sex Pistols og Johnny Rotten etter konserten på Pingvin Club i Oslo i 1977. Audun Engh tok bilder av punklegenden mens Syphilia Morgenstierne intervjuet. Foto: Audun Engh

— I motsetning til AKP ml-ere, som støttet Stalin og Pol Pot som sto for overgrep og folkemord, behøver ikke tilhengere av motkultur og frihetlige ideer å angre på sitt ungdommelige engasjement.

Redaksjon preget norsk samfunndebatt

Listen over Gateavisens redaksjonsmedlemmer i glansdagene inneholder navn som har preget det norske samfunn i flere tiår siden tidsskriftets glansdager.

Finansmannen og redaktøren Christian Vennerød, antropologiprofessor Thomas Hylland Eriksen, Dagens Næringslivs kommentator Kjetil Wiedswang, lyriker og oversetter Lasse Tømte, og journalist, redaktør og forlegger Mari Toft/Syphilia Morgenstierne, litteraturkritiker, forfatter og oversetter Jon Rognlien og nevnte Audun Engh er bare noen av redaksjonsmedlemmene.

Andre bidragsytere var forfatteren Ingvar Ambjørnsen, tegneserieskaper og dramatiker Christopher Nielsen og forfatter og komiker Knut Nærum.

Gateavisa lagde også satiriske plakater som ikke alltid slo godt an hos de etablerte partiene. Foto: Audun Engh

— De fleste konkrete sakene Gateavisa kjempet for er idag alment akseptert. Til og med det mest kontroversielle standpunktet, legalisering eller avkriminalisering av cannabis, er i ferd med å bli vedtatt som offisiell norsk politikk, sier Audun Engh.

Gro og Kåres søppel

Men mest rabalder skapte ikke Gateavisens utallige oppslag om legalisering av cannabis. Spetakkelet tok ingen ende da den anarkistiske redaksjonen i Hjelms gate "stjal" søppelet fra bopelene til Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch i 1981.

Det ble rabalder da Gateavisa i 1981 analyserte husholdningsavfallet til Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Foto: Audun Engh

Duellene mellom de to statsministerkandidatene var forbeholdt tv-skjermen i Norges eneste fjernsynskanal NRK. Og avisene dekket duellene på tradisjonelt vis. Men Gateavisa, etter en idé fra Audun Engh, bestemte seg for å analysere husholdningsavfallet til Gro og Kåre.

Utgaven med søppelgransking av landets to statsministerkandidater slo alle rekorder og solgte 20.000 eksemplarer.

Dubletter av 100 numre

— For cirka 30 år siden kom jeg til Hjelms gate 3 og oppdaget at nye medlemmer av Gateavisas redaksjon hadde kastet flere tusen usolgte gamle numre i en container, forteller Audun Engh.

— Jeg fikk tak i en bil og reddet mange av avisene rett før de endte på fyllinga. Jeg har klart å ta vare på dem, også ved flere flyttinger til nye boliger i tiårene etter, forteller skribenten som brukte signaturen Josef S.

Høyres budskap om individets frihet fikk også en runde i Gateavisas satirekvern. Foto: Audun Engh

—  I mitt omfattende arkiv fra tiden da jeg jobbet i Gateavisa finnes det dubletter av nærmere 100 forskjellige numre av Gateavisa fra 1972 til cirka 2000. Inkludert Glasnost, Gateavisas alternative identitet 1987-88.

— Ta eventuelt kontakt med informasjon om hvilke numre du er på jakt etter. Eller hvis du ikke vet nummeret, konkrete artikler du er ute etter. Prisen vil variere etter hvor sjeldne og etterspurte numrene er, sier Audun Engh.

Powered by Labrador CMS