—Det er nedtur å igjen ta kontakt med NAV - en etat jeg hadde håpet jeg hadde lagt bak meg, sier Marius (33).

Marius (33) kjempet seg ut av rus og tilbake til arbeid. Nå er han permittert

— Det er veldig kjipt at dette skjer nå. Har akkurat fått noen faste rammer på plass, så skjer dette, sier Marius (33).

Publisert

— Vi ansetter ikke folk for å levere tjenester. Vi leverer tjenester for å ansette folk, er Medarbeidernes motto.

Men nå er hver tredje ansatt permittert. Koronapandemien rammer hardt.

"Vi ansetter bare folk med rusbakgrunn", står det tydelig i annonsen når Medarbeiderne skal ansette folk.

Siden oppstarten i 2015 har det blitt endel ansettelser. Frem til koronautbruddet har 35 mennesker vært i et ansettelsesforhold i bedriften, som blant annet tilbyr sine kunder flyttehjelp, vaskehjelp og henting av søppel.

Les også: "Oslo hjelper Oslo" har fått 39.000 medlemmer

Betongkloss knuste foten

Oslomannen Marius (33) har vært tilknyttet Medarbeiderne siden juli 2019, og har nylig blitt utleid til Frantzefoss Gjenvinning på Haraldrud. Planen var å gå prøvetid inntil seks måneder for så å bli fast ansatt. Nå er alt satt på vent.

— Det er nedtur å igjen ta kontakt med NAV - en etat jeg hadde håpet jeg hadde lagt bak meg. Det er flere av mine kolleger i Medarbeiderne som kjenner på dette nå, sier Marius til VårtOslo.

— Uvissheten sniker seg inn. Jeg trøster meg med at Frantzefoss ønsker meg velkommen når vi kommer tilbake til normalen, sier 33-åringen.

Historien til Marius er ikke helt som andre man hører om inngangen til rus. For åtte år siden han som formann i et rivningsfirma. En 300 kilos betongkloss knuste foten hans, Det førte til omfattende operasjoner og foten i gips i ett år.

Ingen tvil om fokuset til både bedriften og de ansatte.

33-åringen slet med mye smerter og søvnproblemer, og fikk medikamenter av sin fastlege. Etterhvert mye medikamenter.

Han syntes selv det ble for mye, og tok selv initiativet til å trappe ned.

Les også: Byrådet forbyr all alkoholservering i Oslo

Ble pappa og mistet mor

Etter hvert returnerte Marius til arbeidslivet. Det fungerte greit en stund, men så dør moren hans i 2017. Da ble det tungt.

— Det var en merkelig periode. En uke etter at jeg forteller mamma og pappa at de skal bli besteforeldre får min mor påvist kreft i bukspyttkjertelen.

— Det var surrealistisk å i det ene øyeblikket dra på fødestua, for i det nest besøke mamma på kreftavdelingen. Datteren min kom til verden i mai 2017, og et halvt år senere døde mamma. Jeg er glad for den tiden de fikk sammen, sier Marius.

I denne perioden levde han på oppsparte midler og forskudd på arv. Han jobbet ikke. I januar 2019 kom barn nummer to, en sønn denne gangen.

Les også: Gjestene slår ring om Last Train i Universitetsgata

Tilbyr flyttehjelp, vask og søppelrydding

Noe senere ser Marius en stillingsannonse der Medarbeiderne søkte etter folk. Han måtte gå noen runder med seg selv, og akseptere at han faktisk hadde et rusproblem.

Men han søkte på stillingen, og i juli 2019 begynte 33-åringen å jobbe i firmaet som krever at de ansatte har rusbakgrunn.

I Medarbeiderne jobber de mest utendørs.

— Jeg har ikke angret et sekund på dette. Jeg har lært mange fine folk å kjenne, og jeg har lært mye om meg selv.

Det er stor takhøyde i Medarbeiderne, og bedriften har vært flinke til å holde de ansatte informert om det som nå skjer. Marius oppfatter ledelsen som åpne og ærlige.

—Det eneste positive med permitteringen er at jeg får mer tid til barna mine. Men samtidig ser jeg frem til å kunne gå tilbake til jobben. Å være en forsørger, sier tobarnsfaren.

Les også: - Mange barn har det vanskelig i vår by nå. Men det finnes hjelp!

— Kjempet en tøff kamp mot rus

På mange måter var det som å skru av en bryter da korona-viruset kom til Norge. I hvert fall for de som jobber med salg og markedsføring i Medarbeiderne. Alle disse er permittert 100 prosent. De som sitter i ledelsen er foreløpig permittert 50 prosent. Foreløpig i 20 dager.

— Vi har permittert i alt 13 av de personene som jobber hos oss, sier gründer og daglig leder i Medarbeiderne, Chris Klemmetvold.

— Mange av de som jobber hos oss har kjempet en tøff kamp med rus for å komme dit de er nå. Det er grunn til å være bekymret for de av kollegene våre som nå ikke har en jobb å gå til i en tid fremover, sier Klemmetvold.

Medarbeiderne har over 3.000 kunder

Medarbeiderne ser for seg et verst tenkelig scenario der de ikke er i normal drift igjen før i november. I beste fall er de i full sving igjen i juni. Selskapet har en avtale med Ferd Sosiale Entreprenører om å jobbe videre sammen med. Det ble avtalt lenge før korona-utbruddet, så det ligger ingen økonomiske overføringer i avtalen.

— Medarbeiderne lå an til å gå med overskudd i 2020, men må ryker den målsetningen. Nå ser vi an og følger utviklingen dag for dag, sier Chris Klemmetvold.

— Det er viktig for meg å understreke at et eventuelt fremtidig overskudd i selskapet ikke vil bli tatt ut som utbytte. Når den dagen kommer vil vi pløye overskuddet inn i videre drift og flere ansettelser, avslutter Klemmetvold.

Powered by Labrador CMS