DEBATT
– MDG har fått frie tøyler til å gjennomføre sin ekstreme politikk uten hensyn til konsekvenser, skriver Cecilie Lyngby.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Ikke la deg lure av Raymond
Nå setter Raymond tilsynelatende foten ned. Ikke for MDGs politikk, men for partiets retorikk. Når ledende politikere blir mer opptatt av retorikk enn politikkens innhold spisser jeg ørene.
Det vakte oppsikt da Raymond Johansen i Aftenposten nylig tok sterk avstand fra byrådspartner MDGs retorikk. Det er tydelig at valgkampen er i gang.
Raymond Johansen har vært Oslos byrådsleder siden høsten 2015 og «regjert» byen sammen med partnerne MDG og SV.
Mye rot under Raymond
I denne perioden har det skjedd mye rart. Boligbyggskandalen har påført kommunen tap i hundremillioners klassen og gitt byrådens avgang. Det var ikke stort bedre i Omsorgsbygg heller, der Raymonds egen bror måtte gå av etter kritikkverdig ledelse av etaten.
Skolesektoren har vært preget av konflikt og ideologisk styring fra byrådet. Helse og omsorg likeså, der alle private tilbud skal utraderes uten hensyn til kvalitet og kostnader. Ren ideologi der også.
Verst er det likevel innen miljø og samferdsel. Der har MDG fått frie tøyler til å gjennomføre sin ekstreme politikk uten hensyn til konsekvenser i det hele tatt, hverken økonomisk eller for folks hverdag. Det hele er et grenseløst rot med stengte gater, medfølgende trafikkaos, frekke beslutningsprosesser og et generelt høyt konfliktnivå.
Et spørsmål om retorikk – virkelig?
Men nå setter Raymond tilsynelatende foten ned. Ikke for MDGs politikk, men for partiets retorikk. Som om dette grenseløse rotet bare skulle være et spørsmål om ord.
Når ledende politikere blir mer opptatt av retorikk enn politikkens innhold spisser jeg ørene. For slikt er et sikkert tegn på det er politikkens innhold som er det virkelige problemet.
Fra hytta i Valdres uttaler den jaktglade byrådslederen:
– Miljøpartiet De Grønne har rett i at klima er den viktigste saken i vår tid. Men skal vi lykkes med å forene folk bak løsninger som virker, må man ikke bruke rare symbolsaker og en retorikk som skyver velgere vekk fra oss.
Som kjent er hverken hytteliv, jakt eller kjøtt noe som står høyt i kurs hos MDG. Like lite som bil og veibygging.
Nei Raymond – dette er ikke et spørsmål om retorikk. Det er politikk. Men for Oslos byrådsleder er valgkampen frem mot neste stortingsvalg allerede i full gang. Lar noen seg lure?
Politikk som svir
Realiteten er selvsagt at Raymond Johanssen har det øverste ansvaret for alt som skjer i Oslo kommune. Det har han selv sagt.
Raymond må gjerne påstå at bygging av over 50 nye bomstasjoner har gjort det billigere for folk å kjøre gjennom bompengeringen. Virkeligheten er at Fjellinjens inntekter har økt fra 2,8 milliarder kroner i 2015 til nesten 3,7 milliarder i 2019. Det er en økning rundt 30 prosent det – rett ut av folks lommebøker. Og det til tross for at biltrafikken har gått noe ned.
Dette er politikk som svir for folk – ikke retorikk som «skader» klimasaken. Tilsvarende er det med alt annet innen den radikale samferdselspolitikken, ikke minst prestisjeprosjektet Bilfritt byliv som gjennomføres uten noen overordnet plan eller utredning av konsekvensene.
Denne politikken står Raymond Johansen bak i tykt og tynt. Den er gjennomført av byrådet han leder. Da nytter det ikke å påstå at det er MDGs retorikk som er årsaken til at han har tapt mange velgere til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i ytre by.
Raymond skal få kraftig motstand
Vi i FNB ønsker å ta byen og landet i en helt annen retning enn det Oslo-byrådet og Raymond Johansen gjør.
Og dette er ikke et spørsmål om retorikk. Det er politikk.
FNB står for en politikk som tar vanlige folks hverdagslige problemer på alvor. Vi engasjerer oss i politikk for å hjelpe folk. Ikke for å gjøre livet til folk vanskeligere.
Derfor vil FNB jobbe hardt både lokalt og nasjonalt frem mot stortingsvalget nest år. Vi skal hjelpe folk. Vi skal gi Raymond Johansen og politikken han står for kraftig motstand.
Derfor ønsker jeg å stille som kandidat for Oslo ved stortingsvalget i 2021.