DEBATT

Palestinske flagget på Rådhuset og Simen Bondevik
– Å heise et flagg ved Rådhusets flaggstenger stopper ikke okkupasjonen av palestinsk land. Likevel er det en viktig solidaritetsmarkering, sier Simen Bondevik.

– Å flagge med det palestinske flagget på Rådhuset burde ikke være kontroversielt

Det betyr noe hvilket signal vi sender til resten av landet og verden. Signalet bør være klart og tydelig: Oslo kommune støtter et fritt og selvstendig Palestina.

Publisert

Øyvind Håbrekke, gruppeleder for Oslo KrF, mener det er en “feilvurdering” å flagge med det palestinske flagget utenfor Rådhuset i forbindelse med FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folket.

Jeg mener den eneste feilvurderingen i denne saken er Håbrekkes argumentasjon. Å flagge med det palestinske flagget burde ikke være kontroversielt.

Ikke god nok grunn

“Først og fremst er det feil fordi Rådhuset eies av alle byens innbyggere i fellesskap” skriver Håbrekke i et leserinnlegg. Han har selvsagt rett i at Rådhuset er folkets bygg.

Men at noen mennesker blir ukomfortable av det palestinske flagget, er ikke en god nok grunn til å ikke gjennomføre denne viktige solidaritetsmarkeringen. Det viser hvorfor den trengs.

En brutal okkupasjon

Over 43.000 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i israelske angrep på Gazastripen det siste året, mens over 100.000 er såret. Palestinere har over lang tid vært utsatt for en brutal okkupasjon fra det israelske regime.

Som landets hovedstad er det både viktig og naturlig at vi tar avstand fra dette og viser solidaritet med det palestinske folk.

Dypt urettferdig

Håbrekke spør i sitt innlegg hvilke andre av verdens lidende folkegrupper Oslo ville støtte ved å heise et flagg på Rådhuset. Det mener jeg er en unødvendig stråmann å etablere.

Flagging med det palestinske flagget er på ingen måte til hinder for å støtte andre lidende folkegrupper. Håbrekke er velkommen til å foreslå andre viktige solidaritetsmarkeringer.

Det er ikke uten grunn at FN har etablert en egen internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk. De fleste palestinere lever i dag under Israels okkupasjon eller som flyktninger fordi Israel nekter dem å returnere hjem.

Det palestinske folket har ennå ikke fått en egen selvstendig stat. Noe som er både svært alvorlig og dypt urettferdig.

Det betyr noe

Å heise et flagg ved Rådhusets flaggstenger stopper ikke okkupasjonen av palestinsk land. Likevel er det en viktig solidaritetsmarkering, akkurat som da Rådhuset ble lyssatt med de ukrainske fargene etter den russiske invasjonen.

Det betyr noe hvilket signal vi sender til resten av landet og verden. Signalet bør være klart og tydelig: Oslo kommune støtter et fritt og selvstendig Palestina.

Burde aldri vært inngått

Samtidig er det viktig at Oslo kommunes solidaritet med og arbeid for et fritt Palestina ikke stopper ved flaggingen. For eksempel er det sentralt at innkjøpsreglementet følges.

Oslo må ikke inngå avtaler som er med på å støtte Israels folkerettsstridige okkupasjon.

Kjøpet av nye busser fra Solaris, datterselskapet til CAF som bygger ut tre omstridte trikkelinjer på Vestbredden som skal binde israelske bosettinger sammen med Jerusalem, er et eksempel på en avtale som aldri burde vært inngått.

Solidaritet i praksis

Håbrekke og KrF kan selvsagt bruke taletiden sin i bystyret og spalteplass i lokalavisene på å kritisere at det palestinske flagget heises utenfor Rådhuset om de ønsker det. 

Men dersom målet er å vise støtte til andre lidende folkegrupper, så er det ikke slik at utsatte mennesker andre steder i verden får det noe bedre av at det ikke flagges med palestinske flagg.

Powered by Labrador CMS