På venstre side av bordet stemte Ap, MDG, SV og Rødt for. På borgerlig side stemte Venstre med de rødgrønne, mens Høyre, KrF og Frp stemte mot.Skjermdump fra Oslo kommune-TV
Flaggstriden i bystyret: Ny regel åpner for at det palestinske flagget kan heises fra Rådhuset
Forsatt er det uklart om det palestinske flagget faktisk heises fra Rådhuset på FNs solidaritetsdag 29. november. Men nå er en ny regel vedtatt, som åpner for flagging på FN-dager.
Datoen er FNs internasjonale solidaritetsdag for palestinere. Og fjor var Lae Solberg for det han i år er mot. Da vaiet flagget fra Rådhuset etter at et Rødt-forslag samlet flertall i bystyret.
- Kaldt og feigt
Etter at Eirik Lae Solberg snudde 180 grader og ikke vil ha det palestinske flagget heist fra Rådhuset, har Rødts gruppeleder i bystyret, Siavash Mobasheri, gått hardt ut mot byrådslederen.
Det konkrete Rødt-forslaget, der det foreslås at Oslo kommune markerer FNs internasjonale solidaritetsdag for palestinere, ble utsatt av forretningsutvalget og avgjøres ikke før om to uker. Altså drøyt halvannen uke før 29. november.
Men det som kan åpne for palestinsk flagging, er et prinsipielt flaggvedtak som samlet flertall i mandagens forretningsutvalgsmøte.
Venstre brøt med sine borgerlige partnere Høyre, Frp og KrF. De tre sistnevnte partiene ønsker en mer restriktiv linje for heising av andre flagg enn det norske flagget fra Rådhuset.
I stedet stemte Venstre for et fellesforslag fra Ap, SV, MDG og Rødt, som dermed samlet flertall i forretningsutvalget. Her er ordlyden i det nye reglementspunktet:
"Oslo kommune skal ikke flagge med andre lands flagg ved Rådhuset. Unntak kan gjøres i forbindelse med statsbesøk, FN-dager og Nordens dag 23. mars."
Flagging på FN-dager
Med ordlyden som åpner for flagging på FN-dager, slår det nye reglementspunktet fast at det palestinske flagget kan heises 29. november fordi det er definert som en FN-dag.
Vedtaket i forretningsutvalget kom etter en lang og tidvis hard debatt om flagging fra både Rådhuset og øvrige kommunale bygninger.
På den borgerlige siden sto altså Høyre, Frp og KrF samlet. Mens Ap, SV, MDG og Rødt sto samlet på rødgrønn side. Til slutt var det Venstre som avgjorde at det rødgrønne forslaget samlet flertall.