Miljøforeningen Akerselvas Venner mener både bygningsmasse og høyder blir for store i arkitekforslagene for det nye Galleri Oslo. Illustrasjon: Nordic - Office of architecture / SLA / Rambøll / Norsam
Miljøforeningen Akerselvas Venner mener både bygningsmasse og høyder blir for store i arkitekforslagene for det nye Galleri Oslo. Illustrasjon: Nordic - Office of architecture / SLA / Rambøll / Norsam

– Arkitektfirmaer vil skyggelegge hele Grønland

Over hele landet vil milliardærer skyggelegge oss vanlige folk med sine gigaprosjekter, sine overkompenserte fallosbygg.

Publisert

I fjor høst åpnet Galleri Oslos eiere for å rive den store bygningen som er over bussterminalen. De betalte da fem arkitektkontorer for å lage forslag til hvordan det kunne bli. Bak disse planene om å skyggelegge hele Grønland står Akershus Fylkeskommune, Gjensidige Forsikring ASA, AMF Pensionsförsäkring AB og mangemilliardærene, Arne Wilhelmsen med familie og hans niese Margaret Garmann (Linstow AS).

De fem arkitektkontorene som fikk oppdraget var A-lab, ARCASA, MAD, Team Nordic og SAAHA/Lala Tøyen. Samtlige arkitektkontor har levert skyskrapere som vil legge hele Grønland og Vaterland i en evig skyggedal.

Lyset bedrar

Ser man på illustrasjonene, så ser det riktig så lyst ut, men her arbeider de med sol fra nordøst, noe som skjer tidlig på morgenen noen få måneder i året. Hva skjer om vinteren, høsten, våren eller sommeren på dagtid, da folk faktisk er ute? Skygge over hele Grønland.

Det virker som at disse arkitektkontorene har plassert seg i Singapore, kanskje de har sett litt for mye på Sex and the City, eller så har de vært på studietur til Chicago. For hva er greia med at alle nye bygg i Oslo nå skal se ut som amerikanske filmer?

Gigaprosjekter skyggelegger

Hva med å finne inspirasjon fra vårt eget land, og bruke lokale, miljøvennlige og naturlige materialer som tre? Hva med å bygge og planlegge i samarbeid med lokalmiljøet?

Milliardærene i landet vårt blir eldre, og eldre. Disse gamle gubbene skal snart dø ut, og det er de klar over selv. Over hele landet ønsker de å skyggelegge oss vanlige folk med sine gigaprosjekter, sine overkompenserte fallosbygg. Slik vil de leve evig, og våke over oss.

I dag inviterer Miljøforeningen Akerselvas Vennertil diskusjon om gigaplanene.

Powered by Labrador CMS