- Nå er endelig våren her, og da unner jeg alle som kan det å oppleve friheten og gleden ved å ha sykkelen som viktigste transportmiddel. Foto: Anne-Sophie / Flickr

5 grunner til at du bør begynne å sykle

Denne uka blir det endelig litt skikkelig vårvær, med sol og varmegrader. Da bør du ta frem sykkelen — og her er fem skikkelig gode grunner til det.

Publisert

1) Det er billigst

Sykkel er billig. De aller fleste av oss har allerede sykkel, og hvis du ikke har en, er det lett å få tak i en billig bruktsykkel. Enda billigere er det å bruke bysykkel — og i år er det nesten dobbelt så mange sykler i stativene som i fjor!

Sykkel er også billig for byen. Sammenlignet med store kollektiv- og veiprosjekter, er selv den enorme sykkelsatsingen Oslo har satt i gang for lommerusk å regne. I tillegg er det å satse på sykkel sosialt utjevnende. Det løser transportbehov og øker mobilitet for de som allerede har minst å rutte med.

2) Det er raskest

I byen er sykkel stort sett alltid den raskeste måten å komme seg fram på. I indre by er den typiske reisen for folk flest bare 2,5 kilometer lang. Da skal det ikke mye venting på holdeplassen til før sykkel slår buss og trikk.

En studie fra Tyskland har vist at sykkel også var raskere enn bil for reiser opp til fem kilometer i urbane strøk. Den typiske reisen i hele Osloområdet, inkludert Akershus, er bare fire kilometer. For veldig mange vil altså det å sykle gjøre det lettere å få hverdagen til å gå opp.

3) Det gir mindre trengsel

I byen er plass en mangelvare. Hvis du tar sykkelen slipper du å stå i kø, og du slipper å presse deg inn på overfylte trikker og busser. Samtidig bidrar du til at det blir bedre plass til alle andre også. For hver person som tar sykkelen til jobb blir det bedre plass på fulle trikker og busser. Og for hver person som sykler blir køen litt kortere for de som faktisk er avhengige av bil.

4) Det er sunt

Litt mosjon hver dag reduserer risikoen for en rekke sykdommer, og gjør det lettere å holde seg i form. Så sunt er det at hvis du sykler til jobben får du åtte år lenger med god livskvalitet, sammenlignet med stillesitterne.

Det er også bra for fellesskapet. Helsedirektoratet har beregnet at det å sykle gir en helsegevinst for samfunnet på hele 26 kroner per kilometer! Til sammenligning koster hver bilkilometer oss seks kroner i økte helseutgifter.

5) Det gir opplevelser og en mer sosial by

På sykkel kan du se folk i øya. Du kan hilse på naboen din, og hvis du har god tid kan du legge hjemveien langs Akerselva eller en gate du ikke har vært i før. Hvis flere sykler i stedet for å kjøre bil blir lufta i byen reinere, det blir mindre støy, og bymiljøet blir mer attraktivt. Når byen bruker mindre plass på parkering for bil blir det mer plass til fortau, benker, blomster og plasser. Det gjør byen bedre både for besøkende og for oss som lever her.

Jeg kunne selvfølgelig også nevnt miljøet. Ved å bytte ut bil eller buss med sykkel bidrar du både til renere luft, lavere klimagassutslipp og mindre mikroplastforurensning fra slitasje på bildekk. Men det er ikke derfor jeg sykler. Jeg sykler fordi det er det enkleste.

Oslo er i ferd med å bli en sykkelby. Denne vinteren har vært en prøvelse for alle oss som sykler i Oslo. Små bakker er blitt tyngre, sykkelfelt er blitt smalere, og ujevn asfalt har vært enda mer ujevn. Men nå er endelig våren her, og da unner jeg alle som kan det å oppleve den friheten og gleden det er å ha sykkelen som viktigste transportmiddel i hverdagen.

Powered by Labrador CMS