Mye vann i veibanen i Biskop Gunnerus gate ved Jernbanetorget tirsdag formiddag. Til høyre Meteorologisk institutts grafikk som viste mørkeblått nedbørsfelt over Oslo midt på dagen tirsdag. Mer regn er i vente frem til utpå onsdagen.

Regntungt over Oslo: – 12.000–14.000 liter med vann

Det bøtter ned over folk, tak og veier i hovedstaden.

Publisert

Det ble en våt start på tirsdagen i hovedstaden. Meteorologisk institutts grafikk viser et solid, blått nedbørsfelt over Oslo som holder seg over hovedstaden til godt utpå onsdagen.

– De neste dagene vil det komme regn de fleste steder i Sør-Norge. Fra torsdag skal det regne mindre, heter det fra Meteorologene på X, som dessuten melder at det i dagene inn mot helgen blir lavere temperaturer over store deler av landet. 

For Oslo ligger makstemperaturen på 13 grader fra torsdag og fremover, ifølge yr.no.

Værmeldingene viser at Oslo-borgere trolig må regne med at det faller en god del millimeter nedbør i løpet av det kommende drøye døgnet.

Det skal komme godt med regn det neste drøye døgnet, ifølge yr.no.

Rask avrenning

Bymiljøetaten benytter anledningen til å forklare betydningen av én millimeter nedbør, som tilsvarer én liter per kvadratmeter, i egne kanaler tirsdag.

– Hvis vi tenker på en vanlig kommunal vei og tar bare én kilometer av en sånn en, så betyr det at den gjerne er 10.000–12.000–14.000 kvadratmeter – det igjen betyr at én millimeter nedbør på den veien er da 10.000–12.000–14.000 liter med vann, oppsummeres det blant annet fra bymiljøetaten.

Ettersom harde flater ikke absorberer vann, blir det rask avrenning, som potensielt kan gå utover blant annet veinettet, om regnet kommer i strie strømmer, påminnes det.

– Større konsekvenser

– I seg selv er det kanskje ikke så mye, men når nedbøren blir mer intens og kommer oftere som styrtregn, blir konsekvensene større, utalte klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt da instituttet forrige måned kunne melde at det aldri hadde regnet mer i hovedstaden i løpet av årets syv første måneder.

Mange hadde utstyrt seg med paraply ved trikkestoppet i Bogstadveien tirsdag formiddag.

– Vi kan ikke fastslå at årets rekord på Blindern er på grunn av klimaendringene, men ser vi det over en lengre periode, kan vi alt nå se at nedbøren øker, forklarte hun.

Mot rekord på Blindern?

For en uke siden meldte Meteorologene at det med 827,9 millimeter nedbør på Blindern så langt i år, allerede var målt tett opp mot årsnormalen for stasjonen på 837 millimeter.

Stående rekord er millenniumsåret 2000 med 1172,6 millimeter nedbør på Blindern.

I løpet av det siste drøye året, med 161 nedbørsdøgn, står den 8. august igjen som det våteste døgnet så langt på Blindern, med 57,2 millimeter nedbør. August var også den våteste måneden på stasjonen med 259,8 millimeter.

Powered by Labrador CMS