Subaida og Fatima akte og hygget seg i Tøyenparken sist vinter. Men nå mener foreldre og Tøyen sportsklubb at bymiljøetatens nye lysstolper i akebakken kan være direkte livsfarlige for barn.Arkivfoto: Anders Høilund
- Barn kan bli drept i Tøyenparken, frykter Tøyen sportsklubb. Krever nye lysstolper fjernet fra akebakke
— Bymiljøetaten sier opphold i Tøyenparken er på eget ansvar, men her kan barn bli alvorlig skadet eller i verste fall drept, sier Karianne Hjallen i Tøyen sportsklubb om lysstolper som er satt opp i akebakken i Tøyenparken.
— Jeg elsker vinteren, sa ti år gamle Subaida til VårtOslo sist vinter.
Hun og skolekameratene var med på Tøyen sportsklubbs vinteraktivitetsdag i Tøyenparken. Akebakken der var fast tilholdssted for barna i området så sant det var litt snø på bakken.
Men denne vinteren kan det være slutt på moroa. Ikke fordi det ikke noen gang vil falle snø på Tøyen, men fordi det er satt opp lysstolper i akebakken.
Bymiljøetaten har satt opp stolpene tvers over aketraséen. En kollisjon med en av stolpene vil ende i forferdelse, frykter Tøyen sportsklubb. De mener akebakken har blitt livsfarlig å bruke.
— Akebakken i Tøyenparken bruker vi regelmessig, gjerne daglig i vintersesongen. Men om lysstolpene blir stående kan liv gå tapt, sier styreleder i sportsklubben, Karianne Hjallen.
— Bymiljøetaten sier alt opphold i parken er på eget ansvar. Men her kan barn bli alvorlig skadd eller i verste fall drept i sammenstøt med disse stolpene. Hvem tør å ha ansvaret for det, spør hun.
— Tøyen Sportsklubb må nå seriøst revurdere bruk av parken om de blir stående. Det må da finnes bedre løsninger for belysningen her, mener Hjallen.
Hun får støtte av tøyenpappa og beboer Ådne Obrestad.
— Her virker det som om bymiljøetaten kun har tenkt på lys, og ikke tatt hensyn til de daglige brukerne av parken. Så fort det faller litt snø er ungene ute i akebakken i hopetall. Dette er nok byens mest brukte akebakke, sier Ådne Obrestad.
Men for å få lys langs en sti som krysser den populære akebakken har bymiljøetaten altså satt opp lyktestolper.
— Mastene er ment å være permanente
— Området er regulert til park- og friluftsaktivitet. Ferdsel på et slikt område skjer på eget ansvar. Mastene er etablert for å være permanente, og har til hensikt å tilrettelegge for trygg ferdsel på gangveier og samtidig invitere til økt aktivitet i parken på kveldstid, skriver ingeniør Magnus Mikalsen i bymiljøetaten i et brev til Obrestad.
— Attraktive, trygge parker og grøntområder er prioritert hos Oslo kommune, skriver bymiljøetaten i brevet.
Det er altså et ønske om at Tøyenparken også skal brukes etter mørkets frembrudd som gjorde at lyktestolpene kom opp. Bymiljøetatens intensjoner har vært at belsyningen skal gjøre det tryggere å ferdes etter mørkets frembrudd.
Men foreldre på Tøyen foreslår nå heller å plassere lyktestolpene på toppen av akebakken, slik at de kaster lys nedover aketraséen.
Det vil forlenge moroa for de som aker på korte vinterdager når det skumres allerede ved 16-tiden på ettermiddagen.
— Jeg forstår også at det er ulike og individuelle interesser i et offentlig område. Men i dette tilfellet er jeg redd alle interessene ikke har blitt veid og luftet, sier tøyenpappa Ådne Obrestad til svaret han fikk fra bymiljøetaten.
Ådne Obrestad savner en grundigere steds- og bruksanalyse før lyktestolpene ble satt opp i Tøyenparken.
— Det er tydelig at det har vært lys som har vært i fokus, uten at det er gjort en grundig steds- og bruksanalyse. Jeg har blant annet fått opplyst at lysstolpene er solid fundamentert slik at de ikke skal kunne veltes i forbindelse med Øyafestivalen, sier han.
— Så lyset skal vernes under festivalen, men hva med resten av året? Hva med de faktiske brukerne av parken? Har de vært involvert i prosessen, spør Obrestad i et svarbrev til bymiljøetaten.
Han mener etaten ikke har fulgt loven når de har grepet inn i barnas aktivitetsområde. Han viser til loven som sier at det skal tas spesielle hensyn til at barn trenger steder å utfolde seg fysisk.
Barna på Tøyen bor ofte trangt, har små muligheter til å reise til steder utenfor byen for å nyte vinteren.
I alle tider har bakken i Tøyenparken blitt brukt av barna i området. Før Tøyenbadet ble bygget midt på 1970-tallet var bakken samlingssted for barn som enten akte, eller sto på ski.
Etter at Tøyenbadet sto ferdig oppdaget ungene at bakken hadde blitt anlagt med terrasser. Ubrukelig for ski, men spennende som akebakke. Og slik er det den dag i dag, nesten 50 år etter at det første Tøyenbadet ble bygget.
— Hver gang ungene suser ned bakken på akebrett eller ski og løper opp igjen, så er det med på å fremme viktig fysisk vinteraktivitet nettopp for disse barna, sier Karianne Hjallen i Tøyen sportsklubb.
Hun har en bønn til bymiljøetaten og kommunen. Og håper det går an å finne en løsning uten krangling og bråk.
— Ikke ta fra oss dette. Vi ønsker ingen skyttergravskrig, det er flott at de tenker på belysning på mørke områder på Tøyen, men stolper i akebakker må bort. Her må vi klare å finne en bedre løsning, sier sportsklubbens daglige leder.