— Jeg tror det kan være fornuftig å ha åpningstider til klokken 03.00 nå, sier Raymond Johansen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Festulykken på St. Hanshaugen: Raymond Johansen ber regjeringen revurdere skjenkestans ved midnatt
— Liv kunne fort gått tapt i den ulovlige festen i en bunkers på St. Hanshaugen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Nå ber han regjeringen revurdere skjenkestans ved midnatt og åpne for ordinære skjenketider.
— Jeg ønsker ikke å spekulere i om dette kunne vært unngått dersom utestedene hadde hatt ordinære skjenketider. Men her kunne liv fort gått tapt, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til bystyrets forretningsutvalg i dag.
Johansen sikter til den ulovlige festen i en bunkers ved Uelands gate og Colletts gate på St. Hanshaugen natt til søndag.
I alt 27 av festdeltakerne ble kjørt til sykehus med mistanke om kullosforgiftning. Flere av dem var bevisstløse og måtte bæres ut under evakueringen, og nødetatene måtte sette i gang livreddende førstehjelp.
Overfor NRK ber byrådslederen helseminister Bent Høie (H) revurdere skjenkestans ved midnatt.
— Jeg tror det kan være fornuftig å ha åpningstider til klokken 03.00 nå. Vi er i en situasjon der veldig mange er drittlei og har senket skuldrene, sier Johansen.
I bystyrets forretningsutvalg gjentok byrådslederen beskjeden som kom søndag - Oslo kommune skjerper sikringen av lignende avstengte anlegg.
— Det kunne vært svært, svært dramatisk. Jeg er veldig glad for at utfallet av festen ble verre enn det det ble. Selv om dette er et privat anlegg, så sender vi ut en melding om at sikring på avstengte kommunale anlegg skal ettersees. Jeg vil også ha dialog med politiet i etterkant av denne hendelsen, sier Raymond Johansen.
Samme dag som bunkerfesten i Oslo i helga fikk politiet en bekymringstelefon fra en person som ville advare om festen.
Lørdag klokka 11.43 fikk Oslo-politiet varsel om at det skulle være en fest i en bunker eller et lignende sted samme kveld. Vedkommende som ringte, var bekymret for mulig fare for koronasmitte ettersom det var mange personer som hadde meldt seg på festen. Politiet hadde derimot ikke mulighet til å sjekke dette tipset.
Tidlig på natten, klokka 0.40, ringte en annen person til politiet og klaget på støy og mange berusede personer i området rundt bunkeren. Da hadde politiet det svært travelt blant annet med en knivstikking på Haugenstua.
— Politiet hadde på dette tidspunktet ikke kapasitet til å følge opp meldingen om støy og berusede ungdommer, skriver pressesjef Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.
200 kan ha vært innom grottefesten
Først klokka 3.46 kom politiet til stedet ved bunkeren i fjellet i krysset mellom Uelands gate og Colletts gate på St. Hanshaugen i Oslo. De skjønte fort at det dreide seg om en alvorlig situasjon da de fant sju unge personer bevisstløse på stedet. Umiddelbart satte de i gang med å få alle som var inne i bunkeren ut.
I alt 27 personer ble sendt til sykehus etter festen med mistanke om kullosforgiftning, og mandag var fremdeles tre personer innlagt. Politiet har opplyst at de tror at nærmere 200 personer kan ha vært innom festen i løpet av natten.
To aggregater for strømtilførsel til musikk og lys i det underjordiske anlegget førte til lavt oksygennivå kombinert med et høyt innhold av CO2 i luften.
To personer siktet
Mandag ble to personer siktet for uberettiget adgang til bunkeren, som eies av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Stiftelsen overtok det gamle tilfluktsrommet fra Sivilforsvaret i 2012. Inngangen skal tidligere ha vært murt igjen, men var nå bare sperret med treplater.
— To personer er siktet i saken, foreløpig for uberettiget adgang og opphold i bunkeren. Politiet vil vurdere om flere personer skal siktes i saken, eventuelt om siktelsene skal utvides, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding mandag.
Tirsdag skal kriminalteknikere fra politiet undersøke bunkeren.
Mange varsler
I en kommentar til at politiet ble varslet allerede i forkant av festen, sier Grøndal at politiet daglig får henvendelser fra personer som er bekymret for smittevern. Spesielt i helgene er det mange som tar kontakt.
— Politiet har ikke kapasitet til å rykke ut på alle disse henvendelsene med bakgrunn i smittevern, men vil kunne gjøre det når det er grunnlag for vår tilstedeværelse, sier hun.
Da politiet først kom til stedet ble det øyeblikkelig satt inn store ressurser for å få alle i bunkeren ut. Også to polititjenestemenn som gikk inn i grotten, måtte til helsesjekk.