Sju festdeltakere ble funnet bevisstløse og et 20-talls fraktet til sykehus med kullosforgiftning etter grottefesten på St. Hanshaugen. To politifolk ble skadd da de hjalp festdeltakere ut.
Sju festdeltakere ble funnet bevisstløse og et 20-talls fraktet til sykehus med kullosforgiftning etter grottefesten på St. Hanshaugen. To politifolk ble skadd da de hjalp festdeltakere ut.

24-åring som arrangerte grottefesten på St. Hanshaugen: - Festen var forsvarlig

— Det var ikke meningen at det skulle være så mange, og aggregatet skulle være låst i et rom. Vi hadde allerede festet fra klokken 23 fram til rundt 3, uten problem, sier 24-åringen som arrangerte grottefesten.

Publisert

24-åringen var en av fire som sto ansvarlige for arrangementet, og endte selv på Ullevål sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet. Han hadde selv båret flere festdeltakere ut av bunkersen der festen ble arrangert.

Den 24 år gamle festarrangøren sier han oppdaget at døra til aggregatene var åpen, og at han fant tre bevisstløse personer.

— Jeg tar av meg T-skjorta og holder meg for munnen, og begynner å frakte personene ut. Dette må jeg gjøre i puljer, fordi det er så tungt å puste. Vi får stoppet festen og får folk ut, sier 24-åringen til VG.

— Hadde stengt festen på sekundet

Til sammen var 25 personer innlagt på sykehus med kullosforgiftning etter den ulovlige festen i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Tilstanden for flere ble søndag betegnet som alvorlig.

24-åringen sier aggregatene som drev lys- og lydanlegg, var innelåst i et rom med ventilasjon. Verken politi eller brannvesen kjenner til et slikt rom, og brannvesenet mener uansett at det var en rekke andre problemer med arrangementet. Det verste var mangelen på rømningsveier.

– Poenget er at vi hadde stengt denne festen på sekundet uansett om festen hadde vært god, sier vakthavende stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo- brann og redningsetat.

Grundige instrukser på Facebook

På Facebook fikk festdeltakerne på St. Hanshaugen grundige forhåndsinstrukser om hvordan de skulle unngå at festen vakte oppmerksomhet fra politi og kommune.

– Kom mellom 23.30-0.30 for å begrense sjansen for at Oslos festbremsavdeling dukker opp. Vi setter pris på om folk minimerer bruk av inngang/utgang mens vi holder på, skrev arrangørene på Facebook-siden for grottefesten.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

I tillegg ba de deltakerne om å unngå parkering av elsparkesykler i nærheten av inngangen.

– Er mistenkelig om det står 60+ sparkesykler i krysset, var begrunnelsen.

Facebookmeldingen fortalte også at det fantes et «toalett» inne i bunkeren. Deltakerne ble også anmodet om å begrense røyking innerst i lokalet med tanke på luftkvalitet, og de som var syke eller hadde symptomer på koronaviruset, fikk beskjed om at det var «fint» om de holdt seg hjemme.

Powered by Labrador CMS