Inngangen til grotten hvor flere personer ble kullosforgiftet under en ulovlig fest natt til søndag.
Inngangen til grotten hvor flere personer ble kullosforgiftet under en ulovlig fest natt til søndag.

Festulykken på St. Hanshaugen: Lovisenberg-stiftelse eier grotteanlegg. Politiet var varslet om ulovlig fest

— Jeg kan bekrefte at vi lørdag mottok en telefon om at det var planlagt en fest på det aktuelle stedet, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt om den ulovlige grottefesten på St. Hanshaugen.

Publisert

— Vedkommende ble satt videre til tipsvakten på Grønland, men jeg vet ikke hvilken vurdering som ble gjort videre i forbindelse med det. Det jeg kan si, er at vi generelt får veldig mange tips, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til NTB.

25 personer har søndag vært innlagt på sykehus med kullosforgiftning etter en ulovlig fest i en grotte ved Colletts gate og Uelandsgate på St. Hanshaugen. Tilstanden for flere er alvorlig.

VG har snakket med en kvinne som forteller at hun varslet politiet på grunn av faren for koronasmitte ved arrangementet. Hun var selv invitert på arrangementet, og ønsker ikke å stå fram med navn.

— Masse utstyr satt opp i grotten

— Jeg ringte politiet 11.42 i går og sa at det skulle være en stor fest i den grotten. Jeg ga dem veibeskrivelse og leste opp det som sto i arrangementet. Det var mellom 90 og 100 personer som hadde trykket «skal», og det var satt opp masse utstyr inne i grotten, sier kvinnen til VG.

— Jeg sa at de burde ta en titt på det, men det var ikke noe interesse. Samtalen var raskt over. De sa «Vi får se om det blir mye bråk eventuelt» men de hadde ingen intensjon med å stoppe festen med den informasjonen vi ga dem, sier hun.

Politiet har forseglet inngangen til grotten. Sivilforsvaret brukte anlegget som tilfluktsrom frem til 2012.
Politiet har forseglet inngangen til grotten. Sivilforsvaret brukte anlegget som tilfluktsrom frem til 2012.

Også NRK har snakket med en person som skal ha kontaktet politiet om festen.

Det er Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg som eier grotten, som opprinnelig har vært et tilfluktsrom.

— Brukt verktøy for å komme seg inn

Administrerende direktør Vidar Haukeland ved Lovisenberg bekrefter at stiftelsen overtok det gamle tilfluktsrommet fra Sivilforsvaret i 2012.

— Det var en del av beredskapen i Oslo fram til 2012, sier han til NTB.

Ifølge Haukeland ble anlegget sikret med plater som ble boltet fast i fjellet for omkring fire år siden, etter at mennesker uten fast bosted hadde overnattet der inne.

— Her er det brukt verktøy for å bryte seg inn, sier han om hendelsen natt til søndag.

Nødetatene på plass med utstyr for utlufting natt til søndag. Flere av de innlagte festdeltakerne karakteriseres som alvorlig skadd av kullosforgiftning.
Nødetatene på plass med utstyr for utlufting natt til søndag. Flere av de innlagte festdeltakerne karakteriseres som alvorlig skadd av kullosforgiftning.

— Vi har ikke visst om noen aktivitet der og ikke fått noen indikasjoner på det i det hele tatt. For noen dager siden var platene på plass, sier Vidar Haukeland søndag.

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg er en ideell diakonal stiftelse med omfattende virksomhet innenfor sykehusdrift, helseutdanning, eldreomsorg og barnehagedrift.

— Noen er fortsatt alvorlig skadd

Alle som er innlagt med kullosforgiftning etter grottefesten skal være utenfor livsfare søndag ettermiddag.

— Nå er de i bedring alle sammen, heldigvis. Vi kan si at de er utenfor livsfare, sier Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

— Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadd, sier Heyerdahl.

Tobias Ore, legeskiftleder ved legevakten, sier samtidig til Aftenposten at ni personer har vært innom legevakten for å sjekke seg for kullosforgiftning så langt i dag.

Politiet har søndag morgen ikke avhørt noen av ungdommene og ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

— Det er opprettet en anmeldelse, og det blir opp til etterforskerne å gjennomføre avhør og ytterligere undersøkelser. Det er arrangøren som står ansvarlig for dette, sier Sylju.