Minst seks personer som var til stede på Gamle Christiania, eller Gamla på folkemunne, mandag 9. november, er smittet med Covid-19.
Minst seks personer som var til stede på Gamle Christiania, eller Gamla på folkemunne, mandag 9. november, er smittet med Covid-19.

Minst 17 personer koronasmittet på Gamla i Møllergata. Over 100 personer i karantene

Den siste kvelden før hovedstaden stengte ølkranene ble skjebnesvanger for gjester og ansatte ved Gamla pub i Møllergata. 17 personer er til nå konstatert koronasmittet og over 100 pubgjester og ansatte er i karantene.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag bekreftet bydel St. Hanshaugen overfor VG at det var påvist koronasmitte hos minst seks personer som hadde vært innom puben mandag 8. november.

Kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i bydelen opplyser senere på ettermiddagen til Dagbladet at totalt 17 personer som var på Gamla, har fått påvist viruset. Kommunen venter at tallet på smittede vil stige ytterligere.

Hadde lav smitte ved serveringssteder

— Smittevernteamet mener det kan se ut som det er en såkalt superspreder-situasjon. Det er mulig at en ansatt kan være en asymptomatisk bærer, uten at det er dokumentert, sier hun til avisa.

Mandag 8. november var den siste dagen med skjenking i hovedstaden før det ble innført skjenkestopp.

I ukene før smitteutbruddet ved Gamla pub viste tall fra helseetaten i Oslo kommune at smittetallene ved serveringssteder var svært lav. Ifølge helseetaten kunne 1 prosent av registrert smitte spores til serveringssted i uke 44.

I uke 43 var det to prosent av tilfellene der smitten antas å ha skjedd ved et serveringssted. Samtidig lå kategorien ukjent smittested fortsatt høyt - 24 prosent av smittetilfellene kan ikke spores til et bestemt sted eller situasjon, viser rapporten.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.