— Den relative økningen i Oslo var størst i aldersgruppen 60 til 69 år, skriver helseetaten i sin siste koronarapport.Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Den nye koronabølgen har nådd Oslos eldre: Smitte øker mest blant de over 60 år
Helseetatens siste koronarapport for Oslo viser at smitten øker i alle aldersgrupper. Men mest økte den blant folk i alderen fra 60 til 69 år, viser tallene.
I flere uker har unge i Oslo, særlig i aldersgruppen 19 til 29 år, opplevd den største smitteøkningen. Men nå sprer smitten seg igjen til den eldre delen av befolkningen. Dermed har Oslo en lignende utvikling som andre byer i Europa, der den nye smittebølgen også rammer eldre.
— Det var en økning av smittetilfeller i alle aldersgrupper fra uke 44 til uke 45. Den relative økningen var størst i aldersgruppen 60-69 år, skriver helseetaten i sin siste koronarapport til byrådet.
Byrådsleder Raymond Johansens frykt for spredning til eldre i Oslo er dermed blitt et faktum. For ni dager siden sa han at det ville bli vanskelig å unngå.
Annonse
— Vi gjør alt vi kan for å unngå å komme i samme situasjon som andre storbyer i Europa. Men med høy smitte blir det vanskelig å unngå å få smitte blant eldre og andre sårbare grupper, sa byrådslederen til bystyrets forretningsutvalg 2. november.
I løpet av en uke, fra uke 44 til 45, økte smittetallet i aldersgruppen 60 til 69 år med 204 prosent. Forrige uke endte denne aldersgruppen på 75 registrerte smittetilfeller i Oslo. Uken før var hadde helseetaten registrert 25 personer i alderen 60 til 69 år med koronasmitte.
I aldersgruppen 70 til 79 år er det også en økning i registrert smitte, opplyser helseetaten i Oslo kommune. I uke 44 ble det registrert 19 nye smittetilfeller. Forrige uke var det 29 nye koronasmittede i aldersgruppen 70 til 79 år i Oslo.
Døgnrekord med over 200 smittede
Likevel er det fortsatt flest smittede blant unge voksne i 20-årsalderen. I denne gruppen er det nå totalt 1.900 registrerte smittetilfeller, tilsvarende 26 prosent av totalt antall smittetilfeller i Oslo.
Deretter følger aldersgruppen 30 til 39 år, med 1 509 smittetilfeller, tilsvarende 21 prosent av totalt antall smittetilfeller med registrert alder, viser helseetatens tall.
Per onsdag 11. november er det registrert til sammen 7.725 smittetilfeller i Oslo siden mars. Mandag denne uken nådde en foreløpig rekord i registrert døgnsmitte, da ble 204 tilfeller rapportert i hovedstaden.
— I uke 45 ble det registrert 913 nye smittetilfeller, i snitt 130 per dag. De siste fire ukene har det vært flest registrerte smittetilfeller i bydelene Gamle Oslo (243), Alna (240), Frogner (225) og Grünerløkka (223), står det i rapporten.
Lav smitte ved utesteder
— Bydelene Stovner og Alna har de høyeste andelene av totalt antall smittede hittil i pandemien, med henholdsvis 173 og 154 registrerte smittede per 10.000 i befolkningen, skriver helseetaten.
Den ukentlige koronarapporten behandler smittetall fra før Oslos skjenkestans og nye smitteverntiltak. I tallmaterialet er også en oversikt over antatt smittested. Igjen viser tallene at det var lav smitte ved Oslos utesteder og serveringssteder, som forrige uke fortsatt hadde lov til å skjenke alkohol.
Ifølge helseetaten kan 1 prosent av registrert smitte spores til serveringssted. Uken før var det to prosent av tilfellene der smitten antas å ha skjedd ved et serveringssted. Samtidig ligger kategorien ukjent smittested fortsatt høyt - 24 prosent av smittetilfellene kan ikke spores til et bestemt sted eller situasjon, viser rapporten.
Smittetall for kollektivtransport er registrert med null prosent i rapporten fra helseetaten. Kategorien som har det høyeste tallet er "privat husstand". 32 prosent av alle smittede oppgir å ha blitt smittet der de bor.