DEBATT

Dette området av Oslo mener skribentene bør skifte navn fra Sentrum til Kristiania.
Dette området av Oslo mener skribentene bør skifte navn fra Sentrum til Kristiania.

– La oss gjenreise navnet Kristiania. Sentrum i Oslo bør omdøpes til Kristiania

Å kalle byens sentrum bare sentrum er sjelløst og lite kreativt. En gjenreisning av navnet Kristiania 100 år etter at det forsvant, vil bringe karakter og skape en link mellom fortidens og nåtidens hovedstad.

Publisert

I 2024 er det 400 år siden den store bybrannen i Oslo som hadde som følge at Kristiania ble grunnlagt som Norges nye “hovedstad” i 1624. Det er også 100 år siden det ble vedtatt å endre byens navn tilbake til Oslo etter 300 år som Kristiania.

Likevel er det få spor igjen av navnet Kristiania. Dette er på tross av at det prominente navnet fortsatt holder i mye av den kulturarven som byen ble formet i.

For å markere jubiléet mener vi at det vil være fint å bytte navnet på den administrative enheten vi kaller Sentrum til det historiske og tradisjonsrike navnet Kristiania.

Her finner vi Kvadraturen

I Sentrum finner vi hjertet av det historiske Kristiania. Her finner vi Kvadraturen som har sin utforming fra Kong Kristian 4.s krav til den nye byen som skulle bygges bak Akershus festning med rette gater og mursteinsbygninger, til forandring fra Oslo som nylig hadde brent ned.

Dette utseendet har kvadraturen den dag i dag grunnet sin arv som Kristiania, og området Sentrum har sine grenser som samsvarer i stor grad med Kristianias opprinnelige grenser.

Kristiania er arv og historie

I nyere tid har vi fått Christiania Torv. Nyere virksomheter som Christiania Theater og Høyskolen i Kristiania har valgt å la seg kjenne etter navnet på den gamle byen vår. Christian Krogh skildrer Kristiania-bohemen, Hamsun sin karakter sulter i Kristiania og det første Stortinget ble holdt i Kristiania.

Det er umulig å ikke få øye på Kristiania i byen og landets arv og historie, men samtidig nesten umulig å finne det igjen det historiske området i dagens by.

Hovedstaden heter Oslo

La det ikke være noen tvil; hovedstaden vår heter Oslo, og innbyggerne bor i Oslo Kommune. Men midt i byen finner det området vi kaller Sentrum som ikke er en del av noen av Oslos 15 bydeler.

Sentrum er et fint navn hvis man sliter med å huske hvor det ligger, men sier veldig lite om områdets identitet.

Alle byer har et sentrum, men områdene som utgjør sentrum bærer ofte navn som minner oss om den historiske bakgrunnen til byen.

Å kalle byens sentrum bare sentrum er derfor sjelløst og lite kreativt. En gjenreisning av navnet 100 år etter det forsvant vil bringe både karakter og skape en link mellom fortidens og nåtidens hovedstad.

Fornyer identiteten og tradisjonen

I inndelingen av bydelene anerkjenner vi allerede at en bydel har en særskilt historie i byens grunnleggelse. Bydel Gamle Oslo har sitt navn nettopp fordi det var der det opprinnelige Oslo tok form for rundt 1000 år siden.

Hvilken bedre måte er det å holde liv i historien enn å forankre den i stedsnavn?

Å kunne forankre Kristianias historie med et navnebytte på Sentrum vil gi området fornyet identitet og tradisjon, og vil være en fantastisk måte å markere byens historie.

Vi gjenopptar forslaget

Det er ikke første gang dette forslaget blir luftet. Sist i 2009 ble det foreslått i Oslo bystyre å endre navn på Sentrum til Kristiania. Forslaget fikk gehør hos flere og ble anbefalt av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune.

Forslaget fikk likevel ikke flertall i bystyret. Vi mener at tiden er inne for å gjenoppta saken for å feire det store byjubiléet i 2024.

Powered by Labrador CMS