Tone Tellevik Dahl (Ap) har hatt flere markante verv og roller i Oslo-politikken de siste 21 årene. Nå blir hun direktør for bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom
Tone Tellevik Dahl (Ap) har hatt flere markante verv og roller i Oslo-politikken de siste 21 årene. Nå blir hun direktør for bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom

Tone Tellevik Dahl (Ap) forlater Oslo-politikken etter 21 år som folkevalgt

Tone Tellevik Dahl (Ap) får fritak fra sitt verv som medlem av bystyret. Ap-poltikeren var leder av Sagene bydelsutvalg fra 1999 til 2007, og har de siste årene vært både utdannings- og helsebyråd i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg ble for første gang innvalgt som varamedlem av Oslo bystyre ved kommunestyrevalget i 2003. Siden 2007 har jeg vært fast medlem, sier Tone Tellevik Dahl (Ap).

— I den perioden har jeg fått følge bystyrets møter på nært hold både som medlem, nestleder og leder av komiteer og utvalg, men også som byråd for to ulike sektorer. Jeg er takknemlig for de mulighetene jeg har fått i Oslo Rådhus, sier Ap-politikeren.

Organiserer en tredel av alle næringsbygg

Nå blir Tone Tellevik Dahl direktør ibransjeorganisasjonen Norsk Eiendom. I den forbindelse søkte hun om fritak fra sitt verv som folkevalgt i Oslo bystyre. I hvert eneste bystyremøte avgjøres saker der enorme pengesummer står på spill for utbyggere, eiendomsbesittere og eiendomsutviklere i Oslo.

— Min nye jobb som direktør for Norsk Eiendom vil innebære at det blir unødig byrdefullt for meg å utøve mitt verv i Oslo bystyre all den tid det er kjent at mine arbeidsgivere har økonomiske interesser i sakene som behandles av bystyret, skriver Tone Tellevik Dahl i søknaden om fritak fra vervet som folkevalgt.

Norsk Eiendom er en bransjeforening for private eiendomsaktører i Norge med cirka 220 medlemmer. Medlemmene utvikler bolig- og næringseiendom, samt drifter og forvalter næringseiendom. De representerer nærmere 30 prosent av landets næringsbygg, skriver Norsk Eiendom på sin nettside.

Mindretall stemmer mot fritak

Fritakssøknaden skal formelt behandles av bystyret. Men etter møte i bystyrets forretningsutvalg mandag er det klart at kun et mindretall, bestående av FNB, Venstre, Sp og KrF, stemmer mot å gi Tellevik Dahl fritak ut bystyreperioden.

Dermed forsvinner en av Oslos mest markante politikere etter nesten 21 år som folkevalgt. Høsten 1999 ble Tone Tellevik Dahl valgt som leder av Sagene bydelsutvalg. Et verv hun fortsatte å ha også etter å ha blitt vararepresentant til bystyret i 2003.

Fra 2007 og til de rødgrønne vant valget i 2015 hadde Tone Tellevik Dahl ulike nestleder- og lederverv i bystyrets komitéer. Deretter var Ap-politikeren utdanningsbyråd i Ap/SV/MDG-byrådet fremt til 2017, før hun ble byråd for helse- og eldre frem til etter valget i 2019.

— Det skal være en høy terskel for å få fritak fra vervet som folkevalgt. Folket har valgt oss, og det er en stor jobb vi er gitt av våre velgere. Men vi har åpnet opp for å gi permisjon og fritak tidligere. Det er ikke mange, men det er noen, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.