Fra august ble kravene til testing endret. Nå går smittekurven bratt opp i Oslo.

Nytt døgn med høye smittetall. Nå går smittekurven bratt opp i Oslo

Fra nesten ingen koronasmitte i juli har tallene bare økt og økt i Oslo. Siste døgn er det registrert 155 nye tilfeller. Det høyeste som ble registrert under den første smittebølgen i vår var 119 tilfeller i slutten av mars.

Publisert

Det er registrert 155 nye smittede i Oslo siste døgn. Det er en oppgang på 27 smittetilfeller fra dagen før. I alt er det nå registrert 1.526 nye smittetilfeller i Oslo de siste 14 dagene.

Dermed er smitteutviklingen inne i en bratt kurve som er helt ulik situasjonen fra i vår.

27. mars nådde Oslo toppen av koronapandemiens første bølge. Da ble det registrert 119 tilfeller. Så falt smittetallene utover våren og sommeren. 7. juli var den første dagen der det ikke ble registrert ett eneste smittetilfelle.

Endret krav til testing i høst

Nasjonale helsemyndigheter endret iløpet av sommeren kravene til testkapasitet i kommunene. Først skulle koronatesting opp på et nivå der 1,5 prosent av innbyggerne ble testet ukentlig. Så skulle nivået opp til 5 prosent innen utgangen av august.

I Oslo var ikke kommunen i nærheten av å nå testkravene fra Helsedirektoratet. Derfor innledet det rødgrønne byrådet et storstilt samarbeid med private helseaktører.

Volvat er en av flere private helseaktører som kommunen inngikk samarbeid med for å øke koronatesting i Oslo.

— Det er sikkert mye vi kunne gjort bedre og det skal vi lære av, sa helsebyråd Robert Steen (Ap) om Oslo kommunes manglende koronatesting.

Med utvidet testing så man ganske raskt ending i smittetallene. De økte jevnt og trutt utover i september. Men først i oktober kom det første smittetallet som antydet at Oslo var på vei inn i en ny bølge.

Smitte øker mest blant unge i 20-årsalderen

7. oktober ble det registrert 81 nye koronatilfeller i kommunen. Så dalte smittekurven før den igjen økte mot slutten av måneden. 26. oktober var første dag siden mars at smittetallet passerte 100 tilfeller på ett døgn i Oslo. Hittil i november er det tre dager registrert over 150 smittetilfeller.

Stovner er den bydelen som har flest registrert smittede i forhold til innbyggertallet, skriver NTB. Der er det registrert 142 smittede de siste to ukene, som innebærer 426,2 nye smittede per 100.000 innbyggere. Deretter kommer bydel Søndre Nordstrand med 150 smittede, som innebærer 384 smittede per 100.000 innbyggere.

Nordre Aker er bydelen med færrest registrerte smittede i forhold til innbyggertallet. Der er det registrert 54 smittede de siste to ukene, som innebærer 103,2 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Det er fremdeles flest i aldersgruppen 20–29 år som blir smittet, med 382 tilfeller de siste to ukene.

Det er noe flere menn enn kvinner som blir registrert smittet.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS