Tiril Bryn i Villaks er fan av villaks og vil gjerne at laksen kommer lenger opp i elva, slik at flere kan oppleve fisken i sitt nærmiljø.

Motstrøms villaksfestival feirer laksen og livet i Akerselva

De vil hedre laksen i Akerselva med en tre dagers poesifestival denne helga. Ti år etter klorutslippet som forurenset og ødela mesteparten av livet i elva, er Akerselva full av liv igjen. Verdt en feiring!

Publisert

Det er ti år siden det store klorutslippet som utryddet så godt som alt liv i elva, og nå vil en poesifestival feire at det ville livet kom tilbake.

Motstrøms villaksfestival arrangeres av Villaks tre hele dager til ende. Fredag, lørdag og søndag denne helga er det festival på Deichman Grünerløkka, på Sukkerbiten, i Oslo fjordhage og langs Akerselva.

Elva er full av liv

— Jeg er fan av laksen, tilbringer mye tid langs elva og ser på livet der. Med laksen tilbake, kommer også elvemuslingen som renser vannet. Nå er Akerselva full av liv igjen. Martin Lee Mueller og jeg har lenge arbeidet med planene om festivalen, sier initiativtaker og arrangør Tiril Bryn.

Martin Lee Mueller er forfatter og forsker. Debutboka hans har fått tittelen «Being Salmon, Being Human - Discovering the Wild in Us and Us in the Wild». Den ble hedret med Nautilus Book Award i 2017, og har inspirert en internasjonal fortellerforestilling. Forestillingen kan du oppleve på Deichman på Grünerløkka på lørdag.

Sammen med sosiolog og kunstner Stine Rosén har han arbeidet fram festivalen. Åsmund Seip, Marte Wulff og Jessica Ullevålseter er medarrangører og har hjulpet til med å få i stand festivalen.

Flere arrangement foregår hos Deichman på Grünerløkka

— Vi elsker laks

Med festivalen håper Villaks at folk får øynene opp for en framtid hvor det er et godt samspill mellom mennesker og dyr. Villaks vil også fortelle om laksens fantastiske livshistorie.

— Laks er et symbol på at økosystemet fungerer. Vi elsker laks, og vi ønsker oss flere laksetrapper i elva, slik at folk oppover på Sagene også kan få oppleve denne flotte fisken i nærmiljøet sitt, sier Bryn.

— Kult

Søndag vises filmen «Re-LAX, A Salmon’s Telling Tale» hos Oslo Fjordhage på Sukkerbiten. Filmen er laget av elever ved Oslo International School, og handler om laksen og dens eventyrlige livssyklus.

— Dette har vært det kuleste på skolen. Det har vært gøy, og spesielt fint har det vært å komme ut fra klasserommet for å se på hva som skjer i elva, sier 14 år gamle Franc Argentin Hansen.

Ved solnedgang søndag, klokka 6.06 ankommer kunstneren Peter Dean med seilbåt til Sukkerbiten. Han har kanskje ting å fortelle og bilder å vise fram fra turen inn fra Skagerak.

Ellers fra programmet:

Noen utdrag fra festivalprogrammet er en vandring fra Bjørvika til Øvre foss, et foredrag om urfolks kamp mot norsk oppdrettsnæring og en paneldebatt om hva skal vi med villaksen.

På søndag kommer kunstneren Peter Dean tilbake etter pilegrimsreisen han har gjort med seilbåt i villaksens kjølvann fra Skagerak og inn til Sukkerbiten ved Akerselvas munning. Akerselva trebåtforening tilbyr rotur på elva og det blir lysvandring langs Akerselva, før festivalen avrundes med poesikonsert på Deichman Grünerløkka.

Powered by Labrador CMS