Jan Arhaug er en av initiativtagerne til Akerselva sportsfiskeforening. Han er Akerselvas ukronede laksekonge og brenner for å gi folk, spesielt de yngste fiskerne, informasjon om fisken.Foto: Anders Høilund
Interessen for laksen og sjøørreten i Akerselva har eksplodert! Her er Akerselvas ukronede laksekonge
Når laksen biter i Akerselva, strømmer sportsfiskere av alle slag og fra alle kanter av byen til elva. – Vi finner ørretfiskere som står med lette stenger og tynt snøre, og om det skulle smelle på en laks, ender det gjerne i tårer.
Laks og ørret er fredet fra 15. september. Nå gyter fisken og må få være i fred.
Det er en attraksjon hver høst. Folk henger over rekkverket på Kjærlighetsbrua ved Kunsthøgskolen på Grünerløkka. Der står turister, skoleelever, barnehagebarn og pensjonister. Alle kommer for å se på fisken. I kulpen under brua står flere titalls laks og forbereder gyting. De største laksene er på rundt ti kilo.
– Det er en stor interesse for fisken i elva, og det er et enormt informasjonsbehov. Det var en av årsakene til at vi dannet Akerselva sportsfiskeforening, sier leder Jan Arhaug.
Akerselva sportsfiskeforening skal gi informasjon til nye fiskere og til myndighetene og være et talerør for sportsfiskerne.
Annonse
En fisker på hver femte meter
Arhaug er kjent som den fiskeren som får mest fisk i elva. Det er han du bør spørre om du kommer hit for første gang.
Han forteller at da han for noen få år siden fikk fire laks på en morgen i Akerselva, så fikk det stor oppmerksomhet fra TV og media for øvrig. I dagene etter sto det folk for hver femte meter nedover elva, og ikke alle var like innsatt i laksefiskets skrevne og uskrevne lover.
— Vi opplever stor tilstrømning av folk som aldri har fisket laks før, ja folk som knapt nok har holdt i en fiskestang kommer hit. Vi finner ørretfiskere som står med lette stenger og tynt snøre, og om det skulle smelle på en laks, ender det gjerne i tårer, sier Arhaug.
Billig laksefiske
Han forteller om et enormt informasjonsbehov. Det er Oslomarkas fiskeadministrasjon som forvalter laksestrekningen i elva, men Arhaug oppfatter det dit at organisasjonen ikke har ressurser til å dekke informasjonsbehovet som trengs i byens lakseelv.
Fiskekortet for en hel sesong koster 500 kroner, og det er ikke vanskelig å finne elver i landet hvor den summen ikke rekker til en halv dags fiske.
— Vi var en håndfull fiskere som fisket mye i Akerselva, og vi så behovet for informasjon. Det var en av årsakene til at vi startet opp Akerselva Sportsfiskeforening. De andre sakene som er viktige for oss er å ta vare på rekrutteringen og å rydde både over og under vann. Vi ønsker et samarbeid med de andre interesseforeningene som arbeider med og rundt elva, som Akerselva trebåtforening og padleklubben, sier Arhaug.
Med en forening håper sportsfiskerne også å få et talerør inn til Statsforvalteren og kommunen. Foreningen har allerede over 120 medlemmer, og foreningens Facebook-side har adskillig flere følgere.
Barnas dag
Foreningen er allerede i gang med å planlegge en barnas dag i løpet av august neste sommer og håper at dette arrangementet kan bli en fast dag i kalenderen for oslofolk.
— Elva gjennom byen har et enormt potensial for å kunne inspirere til sportsfiske og naturinteresse. Det må vi ta vare på, sier Arhaug
— Det er mange med kunnskap om mangt som vil være med. Jeg var litt redd det skulle bli meg og et par til som måtte ordne alt, men det dukket opp prosjektledere, og andre eksperter. Det har vært stor velvilje fra veldig mange, sier Oslos laksekonge.
Arhaug, og de andre fiskerne i Akerselva gleder seg når de ser barnehager og skoleklasser på tur for å se på fisken i elva. Aldri ser du de bede enn i oktober, når laks og sjøørret gjør seg klar til gyting. Er du heldig kan du også få se selve gytingen.