DEBATT

Det viktigste som vi løkkabeboere kan gjøre akkurat nå er å handle i nærområdet, mener skribenten.

– Løkkabeboere gir ikke faen!

Mange av oss løkkabeboere sitter nå isolert i typisk små leiligheter uten balkong. Vi har få grøntområder, og vi er i stor grad avhengig av kollektivtrafikk.

Publisert

Oslo er i en ekstraordinær situasjon, både som episenteret for koronakrisen og som Norges tettest bebodde område. Byrådet ledet av Raymond Johansen har utvist god handlekraft. Kommunen har iverksatt en rekke lokale tiltak for å hindre spredning og for å hjelpe et kriserammet næringsliv. Vi lokalt i bydelene må også delta i dugnaden.

Grünerløkka er med 60 000 innbyggere Oslos største bydel, men vi er samtidig en av bydelene med desidert minst plass. Det sier seg selv at så mange mennesker på så liten plass gir noen særskilte utfordringer når vi skal forhindre spredning av koronaviruset.

Hold avstand

Mange av oss løkkabeboere sitter nå isolert i typisk små leiligheter uten balkong. Vi har få grøntområder, og vi er i stor grad avhengig av kollektivtrafikk.

Det kan være vanskelig å holde én meters avstand på fortauene når det kommer en trikk på høyre side og familie med hund på andre siden. Samtidig har alle det samme ansvaret for å holde avstandsreglene selv om det er trangt og smalt.

Alle kluter må til. Oslo kommune har blant annet lansert byvettregler, som jeg oppfordrer alle til å følge. Her bes Oslo-folk om å holde seg mest mulig hjemme og at vi legger turer til andre tider enn midt på dagen.

Vi må vise hensyn og tilpasse oss. Det kan bli litt vel tett mellom folk, for eksempel i Markveien og på Olaf Ryes plass, slik vi så forrige lørdag.

Risikerer konkurs

Vanligvis er vi veldig glade for at mange legger lørdagsturen sin til Grünerløkka, men akkurat nå har jeg en bønn: De neste ukene bør alle prioritere å gå turer i eget nærområde, fremfor å ta veien til populære steder på Grünerløkka. Dette handler om å hindre smittespredning, for å redde liv.

Vi har samtidig noen særskilte utfordringer også når det kommer til arbeidsplasser og næringslivet. Næringslivet i Bydel Grünerløkka består i stor grad av små og mellomstore bedrifter innen servering, uteliv og handel. Dette er bransjene som er hardest rammet av den økonomiske krisen.

Grünerløkka er kjent for utelivet og vi har noen av byens mest spennende spisesteder og småbutikker, men selv de mest populære stedene risikerer nå å gå konkurs.

Handle i nærområdet

Jeg har selv kontaktet mye av det lokale næringslivet for å samle innspill på hva vi må gjøre for at de skal overleve krisen. Mange av forslagene er spilt inn og tatt med i Oslo kommunes tiltaksplan, blant annet gratis leie av gategrunn.

Fra de populære spisestedene på Nedre Grünerløkka til de nyetablerte butikkene på Hasle og Løren: Det viktigste som vi løkkabeboere kan gjøre akkurat nå er å handle i nærområdet, særlig i de uavhengige butikkene som ikke er del av større kjeder. Kombinasjonen av statlige, kommunale og lokale tiltak kan sikre at vi redder det lokale næringslivet.

Hold fast og hold ut. Sammen er vi sterke og gjennom felles krafttak skal vi komme oss gjennom krisen.

Powered by Labrador CMS