Slik viser Dagbladet frem folkelivet i Markveien i går.
Slik viser Dagbladet frem folkelivet i Markveien i går.

«Nærmest 17. mai-tilstander», skrev Dagbladet om folkelivet i Markveien på Grünerløkka i går. Men var det sant?

«Stappfullt i Oslo. – Folk gir faen», skriver Dagbladet med krigstyper i går. I teksten under sier Dagbladet: «Slett ikke alle tar kommunens anmodning på alvor». Men var det sant? Mange reagerer sterkt på oppslaget.

Publisert

Grunerløkka-beboer Jenny Skavdal var selv ute to ganger midt på dagen i går og fikk et helt annet inntrykk enn det Dagbladet slår opp. Hun skriver:

«Kjære Dagbladet. Jeg skjønner det er harde tider også i mediebransjen, men den artikkelen om ville tilstander i Markveien kunne dere holdt dere for gode til. Jeg gikk der selv i dag med seksåringen både klokka 12 og klokka 14 og hadde null problem med å holde avstand til folk. Alle var kjempeflinke og ingen av butikkene hadde mer enn to personer inne. Sykt spekulativ bruk av kameravinkler og zoom. Her demonstrert ved lego. Drit i sånn clickbaitrage-opplegg i disse dager a. (Ja, jeg kjeder meg).

Til VårtOslo bekrefter hun dette inntrykket: – Det var mange folk ute i går, men slett ikke sånn som blir vist på det bildet, sier hun.

Til venstre viser Jenny Skavdal med Lego-menn hennes inntrykk av folkelivet langs Markveien. Til høyre viser hun hvordan dette kan se ut fotografer med zoom forfra.
Til venstre viser Jenny Skavdal med Lego-menn hennes inntrykk av folkelivet langs Markveien. Til høyre viser hun hvordan dette kan se ut fotografer med zoom forfra.

Presser sammen 400 meter

En annen person, Børge Roum, har laget en videogjennomgangen av avstanden oppslagsbildet til Dagbladet dekker. I videoen viser han at Dagbladet presser sammen 400 meter på ett bilde: Fra Olav Ryes plass og ned hele Markveien.

– Da jeg så bildet, ble jeg ekstremt forskrekket over folkelivet i Oslo sentrum. Det ble kanskje også du også, men i motsetning til meg, var du kanskje ikke i Oslo sentrum i dag. Når Dagbladet presser sammen 400 meter av en av Oslos mest brukte gater så det ser ut som noen få meter, gir det åpenbart et veldig skjevt bilde, sier han.

Denne videogjennomgangen gir et helt annet inntrykk av folkelivet på Grünerløkka i går. Video: Børge Roum

Dagbladet gambler med troverdigheten

– Dagbladet vet at konfliktene i samfunnet mellom grupper som «sentrum» og «periferi» og «eliten i hovedstaden» og «folk flest» er et alvorlig og voksende problem. Og disse konfliktene er det mange krefter som ønsker å øke og utnytte, de samme kreftene som prøver å så mest mulig forvirring om hva sannheten er, og ønsker å spre sine alternative virkelighetsforståelser.

Seriøse medier er vårt viktigste bolverk mot disse kreftene. Mediers troverdighet er ikke bare et bolverk, det er også i bunn og grunn det eneste de lever av. Uten det har de ingenting, og Dagbladet gambler med alt dette for… Ja, for hva egentlig? For at folk skal bli sinte nok på Oslo-folk til å klikke på én sakk.

– Jeg synes det uredelig av Dagbladet å holde på denne måten. Jeg føler at de undergraver sin egen troverdighet og legitimitet. Jeg håper at Dagbladet skjerper seg, sier han.

Slik så det ut på forsiden til Dagbladet lørdag.
Slik så det ut på forsiden til Dagbladet lørdag.

Helt vanlig praksis

VårtOslo prøver å få tak i fotograf Nicolai Eggen Delebekk, men han er ikke tilgjengelig. I stedet ringer vi til redaktør Alexandra Beverfjord.

– Vi viser i flere videosekvenser at det er yrende folkeliv på Grünerløkka lørdag. Spesielt gjaldt dette utenfor Vinmonopolet i Markveien, der det var lange køer, og i parken på Olav Ryes plass. Hovedbildet i artikkelen er hentet ut fra en sekvens i videoen der det er zoomet inn. På helt vanlig måte har Dagbladet varierte bildeutsnitt i reportasjen, noe som generelt er normal praksis i videoreportasjer, sier hun.

Dagbladet følger helt vanlig praksis i fortellingen fra Grünerløkka, understreker redaktør Alexandra Beverfjord.
Dagbladet følger helt vanlig praksis i fortellingen fra Grünerløkka, understreker redaktør Alexandra Beverfjord.

Politiet fikk meldinger

– Flere kilder understøtter at det var mange mennesker som gikk tett på Grünerløkka lørdag. Dagbladet intervjuet kilder på stedet som reagerte. Vi har også mottatt flere henvendelser fra innbyggere som varsler om det samme. Dagbladet har også snakket med Oslo-politiet, som sier dette er veldig illustrerende for det de fikk inn meldinger om.

Beverfjord opplyser om at kameraene Dagbladet TV bruker kun har mulighet til å zoome inn til en brennvidde på 112 mm.

– Mange reagerer på at bildet Dagbladet har gitt, er skjevt. Hva tenker du om det?

– Vi har vært ute med reporter på stedet og intervjuet mennesker som var der. Vi har også andre bilder som viser nøyaktig det samme. Bildet vi gir av folkelivet i bydelen, er sant, sier Beverfjord.

Powered by Labrador CMS