Tonje Fagerheim åpnet Retrolykke i 2014. Men nå går det ikke lenger, sier hun og stenger snart kaffebaren i Markveien.

Tonje (49) legger ned den unike kaffebaren på Løkka. - Kjære Retrolykke-venner, nå er det slutt

Mange Retrolykke-venner sørger nå på sosiale medier: — Nå begynte jeg å gråte. Norge trenger Retrolykke. Dere har jo vært mangfold, farger, miljø, rettferdighet, glede og omsorg. Alt som er bra blir borte, det kjedelige gjenstår.

Publisert

Tonje Fagerheim (49) er gründer og daglig leder av Retrolykke kaffebar i Markveien 35 på Grünerløkka.

Kaffebarens konsept er kaffe og kaker plusspluss. Der du også har anledning til å kjøpe møbler- og interiørartikler. Retro selvfølgelig, hovedsakelig fra 50-, 60- og 70-tallet.

— Det er med tungt hjerte

Kafeen åpnet dørene i 2014, men snart er det slutt. I tillegg til kafeen driver Tonje Fagerheim en klesbutikk, og en ny åpner snart dørene.

I innlegg på Instagram og Facebook 2. juledag, skriver Tonje hvor tungt det er å legge ned kaffebaren.

— Den vanskeligste instaposten jeg har skrevet kommer her: For kjære Retrolykke-venner; nå er det slutt. Etter lange overveielser og med tungt hjerte har vi kommet til at vi må legge ned Lykka.

Fagerheim mener folks vaner er endret etter to år med hjemmekontor og streaming av tv-serier. — Gatene er halvfulle, butikkene glisne, restaurantene har flere ledige bord enn opptatte, skriver hun.

Reaksjonene på meldingen var mange:

— Nei! Det er ikke sant. Så uendelig trist. Beste kafeen i byen. I landet!

— Så utrolig kjipt å lese. Det er hardt å være liten bedrift i disse dager.

— Nå begynte jeg å gråte. Norge trenger Retrolykke. Dere har jo vært mangfold, farger, miljø, rettferdighet, glede og omsorg. Alt som er bra blir borte, det kjedelige gjenstår.

— Hvilken trist og sorgtung melding dette er. Lykka har vært et pusterom, også for meg.

— Har vært en veldig rar dag

VårtOslo snakket med Tonje dagen etter at hun offentliggjorde nedleggelsen. Hun forteller at det har vært masse gjester gjennom hele dagen. Vanligvis er det kun henne og tre-fire gjester i romjulen.

— Det har vært en veldig rar dag. Mange har grått sammen med meg, sier hun.

Kafeen legges ned, men klesbutikken i Markveien 56 skal leve videre. Ny vintage klesbutikk kommer i Thorvald Meyersgate i februar.

Hun forteller at siste kaffe og vaffel serveres 15. januar. Fra nå og framover vil alt hun har selges med 30 prosent rabatt.

På de sosiale mediene skrev hun 2. juledag at det avgjørende har vært mindre omsetning i år.

Mener korona har endret alt

— Folks vaner er endret etter to år med hjemmekontor og streaming av tv-serier, skriver Tonje Fagerheim.

— Gatene er halvfulle, butikkene glisne, restaurantene har flere ledige bord enn opptatte. Og Retrolykke har hatt langt færre gjester i året som gikk enn før korona kom og endret hverdagen til oss alle, mener Tonje.

I en ny melding i dag følger hun opp.

— Vi har virkelig vært velsignet med verdens rauseste vakreste varmeste gjester og følgere. Klesbutikken i Markveien 56 skal leve videre. Og ny vintage klesbutikk kommer i Thorvald Meyersgate i februar.

Skal ha salg på retroskatter

Fagerheim skriver de kommer til å ha salg på «retro skatter», møbler, hyller og lamper. Noen få gjenstander kommer legges ut som auksjon. Kafeen vil bli drevet et par uker ut i januar.

Utløsende for nedleggelsen har vært sviktende omsetning. Fagerheim legger imidlertid ikke skjul på at det har vært krevende å drive stedet også av andre årsaker.

Uvisshet rundt gårdeiers planer med bygget der hun leier har vært slitsomt. Det har også pandemien. Salget via Instagram har også sviktet. Og enda mer:

— Og der står vi. Med økte priser på varer, gigantiske strømregninger, skattesmell på donasjoner vi fikk av snille følgere under korona og minus på konto. Å leve på luft og kjærlighet funker ikke lenger, mener Tonje.

— Må runde av før kemneren tar oss

— For vi kjenner jaggu litt på mankoen av det også. Når 14 timer på jobb har passert en vanlig hverdag, og omsetningen ikke dekker dagens lønninger eller netto kostnader: Da er det ikke så lett å puste. Vi kjenner på en enorm sorg, skriver hun.

Og følger opp:

— Vi har så mange som trenger komme til oss. Vi har vært en safe space for de gamle, for de skeive, for de unge, for de som ikke helt har passet inn i firkanter og kalde samlebånds-køer.

— Til alle dere som trenger oss: Vi er lei for det. Vi har prøvd og vi har ønska, men vi må runde av før kemneren tar oss. Tusen hjertelig takk til dere alle. Det har vært et nær ni års eventyr å få være på Lykka med dere, skriver Tonje.

Færre folk på Grünerløkka i ukedagene

— Jeg synes dette er forferdelig leit. Jeg har frekventert stedet ofte, så nå mister jeg «kontorplassen min».

Det sier daglig leder i Grunerløkka kultur- og næringsforening Jan Robert Johnsen. Han legger til:

Daglig leder i Grunerløkka kultur- og næringsforening Jan Robert Johnsen mister "kontorplassen sin"..

— Det er veldig synd, siden dette har vært møtested for flere ulike grupper av mennesker. Også unge som ikke har råd til å betale 50-60 kroner for en skolebolle på en annen kafè. Stedet er besøkt av mennesker fra flere ulike subkulturer som ikke har hatt råd til å gå til andre steder, sier han.

Han sier at det å drive kafe- og brukthandel er krevende nok når det går bra. Her har det vært ekstra krevende å leve i usikkerhet rundt om de kunne beholde lokalet.

Ifølge Johnsen har det vært stillere mange steder enn før pandemien.

— Det har vært glissent mange steder nå i høst. Mens det i helgene går bra, er det færre folk i butikker og serveringssteder i ukedagene. Det kan virke som folk bruker mindre penger. Jeg tror nok en del opplever trangere økonomi enn før, sier han.

Powered by Labrador CMS