Ukrainer i Oslo

I samarbeid med NAV Stovner klarte vi å pakke inn presanger til rundt 150 familier som trenger hjelp.

– Julen handler ikke bare om gaver

Nylig organiserte vi «United In Helping». Vi klarte å hjelpe rundt 60 personer og deres familier. Alle disse menneskene har sine egne historier. Flere av dem har ikke noe hjem å komme tilbake til, fordi det er bombet i stykker.

Publisert

Storfamilien var sammen igjen på julaften. Bestemoren min stilte med en diger bolle vareniks. Vareniks er en tradisjonell ukrainsk rett. Dumplings er det engelske ordet på dem. I Ukraina er det en tradisjon å ha tolv faste retter ved julebordet. Jeg liker vareniks med poteter aller best. Da jeg var liten pleide jeg å elske disse kveldene.

Selv om jeg er voksen, kan jeg fremdeles kjenne på smaken av disse familiekveldene i julen.

Vi ga ikke gaver til hverandre. Min bestemor pleide å si: «Julen er tiden for å feire kjærlighet, omsorg og tilgivelse. Det var det Jesus Kristus prøvde å lære oss». Ingenting galt med gavene selvfølgelig. Men oppmerksomheten burde rette seg mot de andre tingene.

Julen er tiden for å feire kjærlighet, omsorg og tilgivelse, mener Maxym Kuznyetsov.

Det er det jeg husker fra julen med min bestemor. Gjennom årene har jeg møtt mange venner i forskjellige deler av verden som tenker likedan.

Kjærlighet og omsorg

Norge er ikke noe unntak. For de som ikke vet det, kom jeg hit i våres med min gravide kone. Vi rømte fra krigen i landet vårt. Siden den gang har jeg møtt mange nye mennesker, og vi er allerede gode venner med noen av dem. Mange tenker på samme måte, jula er en tid for kjærlighet, omsorg og tilgivelse. Så vi engasjerer oss i forskjellige prosjekter der vi kan hjelpe andre, hvor vi kan dele vår kjærlighet og omsorg med dem.

Nylig organiserte vi «United In Helping». Vi klarte å hjelpe rundt 60 personer og deres familier. Alle disse menneskene har sine egne historier. Flere av dem har ikke noe hjem å komme tilbake til, fordi det er bombet i stykker. Det er mange som trenger støtte og omsorg.

Rett før jul bakte vi kaker til 260 ukrainske flyktninger og feiret jul med dem.

I samarbeid med NAV Stovner klarte vi å pakke inn presanger til rundt 150 familier som trenger hjelp.

Ukrainsk julefeiring i Oslo.

Godt gjort barnebarn

Jeg tenker at vi kommer til å fortsette med dette etter jul, siden alle i teamet synes det er meningsfylt. Sannsynligvis kommer vi derfor til å feire hele det nye året på denne måten.

Hver eneste gang jeg er med på et slikt initiativ med vennene mine, føler jeg at bestemoren min står ved siden av meg. Hun står der med sin enorme skål med ukrainske vareniks og sier: «Godt gjort barnebarn! Julen handler om kjærlighet, omsorg og tilgivelse. Og det er grunnen til at mirakler skjer i livene våre.»

God jul og godt nytt år til alle sammen!

NB: Les flere av Maxyms spalter om å være ukrainsk flyktning i Oslo, her.

Powered by Labrador CMS