Trine Mordal Jørgensen er bydel Grünerløkkas og Oslos første rasisme- og diskrimineringsombud.

Trine (32) er Grünerløkkas og Oslos første rasisme- og diskrimineringsombud

Som første bydel i Oslo har bydel Grünerløkka opprettet et eget rasisme- og diskrimineringsombud Nå håper nyutnevnte Trine Mordal Jørgensen at flere bydeler følger etter.

Publisert

De siste årene har bydel Grünerløkka lagt ned et stort arbeid i å motarbeide rasisme og diskriminering blant bydelens innbyggere. Blant annet har bydelen fått på plass en egen handlingsplan for slikt forebyggende arbeid.

I fjor sommer tok bydelspolitikerne arbeidet et steg videre og vedtok at bydelen skulle bli den første i hovedstaden og landet ellers som skulle få opprettet en stilling som rasisme- og diskrimineringsombud.

  • Ved nyttår var Trine Mordal Jørgensen på plass i den nye stilingen.

— Det er en veldig viktig oppgave jeg nå har tatt fatt på. Bydelen har allerede gjort mye for å begrense rasisme og diskriminering. Nå skal jeg sørge for at denne innsatsen blir ytterligere styrket, sier det ferske ombudet til VårtOslo.

Spesielt fokus på barn og unge

Den nyopprettede ombudsstillingen er ment for alle innbyggerne i bydelen, men ombudet vil ha et ekstra søkelys på barn og unge.

— For barn som utsettes for rasistiske eller diskriminerende uttalelser eller handlinger, er det veldig viktig å ha et sted å komme til. Det er her jeg skal forsøke å være til hjelp, forklarer Mordal Jørgensen.

Hun peker på at det ofte kanskje ikke er helt enkelt for de yngste å faktisk forstå hva som foregår eller hva de utsettes for når det gjelder krenkende ytringer eller adferd.

Det er heller ikke nødvendigvis lett å vite hva de skal gjøre i en slik situasjon.

— Det viktigste er at barn som blir utsatt for rasisme eller diskriminering, blir tatt på alvor. Vi må ha tid til å lytte til dem og forstå hva de føler de blir utsatt for, sier Mordal Jørgensen.

Arbeid mot skoler og ungdomsklubber

Spesielt vil det nye ombudet jobbe tett mot skoler og ungdomsklubber i bydelen.

— For meg har det vært viktig å spre kunnskap om den jobben jeg ønsker å gjøre. Som ombud kan man ikke bare gjemme seg på et kontor. Du må faktisk ut å møte de du er der for.

— Barn og unge som opplever rasisme eller diskriminering trenger et sted å komme for å snakke om opplevelsene, mener rasisme- og diskrimineringsombud Trine Mordal Jørgensen.

Skal være rådgivende og forebyggende

Mandatet til det nye ombudet slår fast at funksjonen skal være rådgivende og forebyggende. Det betyr at ombudet ikke skal gå inn i enkeltsaker, men det forhindrer likevel ikke at ombudet kan henvise Løkka-beboere med uheldige erfaringer videre i systemet.

— Jeg skal først og fremst være et kontaktpunkt for alle i bydelen som føler seg utsatt for rasisme- eller diskriminering. Jeg skal lytte til de opplevelsene de kommer med, og eventuelt hjelpe dem videre for å få hjelp med problemene.

Foreløpig er stillingen definert til å være 50 prosent.

— På sikt håper jeg jo selvfølgelig at dette kan bli en full stilling. Det tror jeg også det er politisk vilje til i bydelen, men så er det jo det å finne finansiering til slikt, sier hun.

Skal gå gjennom bydelens rutiner ved rekruttering

Den første store oppgaven blir å se på hvordan bydelen går fram for å finne folk til ubesatte stillinger.

— Det er veldig store forskjeller på hvordan vi klarer å rekruttere folk med minoritetsbakgrunn. I noen deler av bydelen er vi veldig flinke, mens i andre deler sliter vi kanskje litt. Det ønsker vi å gjøre noe med.

Vil du komme i kontakt med bydel Grünerløkkas nye rasisme- og diskrimineringsombud, kan du ringe 48 80 65 38 eller sende en epost til ombud@bga.oslo.kommune.no

Powered by Labrador CMS