Lea Alstad (22) har malt så lenge hun kan huske. På søndag valgte hun å donere et maleri til en auksjon for TV-aksjonen, der maleriet ble solgt for en vill sum.

Lea (22) fra Gamlebyen donerte maleriet sitt til TV-aksjonen. Der ble det kjøpt for en pris hun aldri hadde sett for seg

Da den unge kunstneren Lea Alstad (22) bestemte seg for å donere et maleri til årets TV-aksjon, var hun ikke forberedt på hvor høyt prisen ville stige. — Jeg tenkte «shit, hva skjer nå?» Jeg måtte ut og ta en joggetur siden jeg hadde så mye adrenalin, forteller hun.

Publisert

Lea Alstad har drevet med maling hele livet. Hun begynte å dele kunsten sin på sosiale medier, og for to år siden kunne hun tjene penger på å selge maleriene sine.

Under årets TV-aksjon bestemte Alstad seg for å donere et maleri for den nettbaserte auksjonen. Pengene gikk til Leger Uten Grenser, og på søndag 23. oktober fulgte hun nøye med på hvordan maleriet hennes lå an på auksjonen.

— Maleriet hadde vært på auksjon i nesten en uke, og da det var tre dager igjen lå det på elleve tusen. Jeg tenkte det var en flopp, siden jeg ofte selger for 30.000-35.000, forteller Alstad.

— Vi satt og hylte til hverandre og skalv i kroppene

I løpet av de siste timene hadde prisen steget til 30.000, som var det hun hadde forventet. Men budene fortsatte å komme inn og steg til 50.000, og adrenalinet i den unge kunstneren steg like fort.

— Jeg tenkte «shit, hva skjer nå?» Jeg måtte ut og ta en joggetur siden jeg hadde så mye adrenalin. Da jeg kom tilbake, var det på 70.000, forteller hun.

Alstad løp inn til venninnen hun bor i kollektiv med, og sammen satt de og fulgte med de siste minuttene. Da det var tretti sekunder igjen lå maleriet på 90.000, og det var to personer som bød mot hverandre.

— Den ene bød 110.000, og da bød den andre 110 250 kroner i siste liten!

“Liberty” av Lea Alstad (22)

— Vi satt og hylte til hverandre og skalv i kroppene. Det var episk stemning, forteller Alstad, som sier det ble vanskelig å sove den kvelden.

— Vanligvis selger jeg bilder for 30-35.000, så dette er jo en tredobling!

Gitt drivkraft og motivasjon

Kunstneren fra Trondheim brukte omtrent to uker på maleriet. Verket heter “Liberty”, og er malt med akryl, blekk og oljemaling, på et 120 X 100 cm lerret. Maleriet er av en kvinne, noe Alstad ofte maler, siden hun vil gi kvinner styrke og selvfølelse.

— Først tar jeg akrylmaling som bakgrunn og skisserer opp med blekk. Så tar jeg oljemaling over. Da får jeg noen abstrakte preg, men det holder også på det realistiske, så man ser at det er et ansikt, forteller hun om prosessen sin.

Alstad sier at opplevelsen har gitt henne en utrolig stor drivkraft og motivasjon, og at hun aldri hadde forestilt seg å gjøre noe lignende.

— Jeg har hatt lyst til å gi til en veldedighetssak, men hadde aldri trodd at summen ville bli sekssifret, sier hun.

En stor anerkjennelse

— Det er et utrolig bra kvalitetsstempel. Det at man vil gi en så stor sum må jeg innrømme er en stor anerkjennelse.

— Jeg tror det er en påminnelse om at det jeg gjør, selv om jeg kan føle meg liten, kan ha stor betydning for noen andre. Jeg har fått mange fine meldinger av folk som sier det er utrolig fint gjort, forteller Alstad.

Lea Alstad (22) har malt så lenge hun kan huske. På søndag valgte hun å donere et maleri til en auksjon for TV-aksjonen, der maleriet ble solgt for en vill sum.

Alstad vet ikke hvem som kjøpte maleriet hennes, men tror det må være noen som kjenner til navnet hennes fra før av. Hun sier hun er nysgjerrig på hvem denne personen er, samtidig som hun også ikke vil vite det. — Det er jo en så stor sum, så jeg føler nesten jeg skylder personen noe, sier hun.

— Men det er hyggelig å vite at det er to personer som var villige til å gi såpass mye.

— Jeg er utrolig glad for at pengene går til veldedighet. Det at de får denne summen føles utrolig godt og utrolig viktig. Det er der jeg vil stå som kunstner, ved å gjøre en forskjell.

Du kan se flere av Alstads malerier på hennes Instagram.

Powered by Labrador CMS