Styreleder hos Fotografihuset, Leif Holst Jensen vil at byråd Victoria Evensen legger fram utredningen, slik at det går an å planlegge videre.Foto: Anders Høilund
En løsning for Sukkerbiten er fortsatt i det blå. — Få den hemmeligstemplede rapporten på bordet! krever sukkerbitvennene
Før kommunevalget i 2019 var Sukkerbitens skjebne en viktig sak i Gamle Oslo. Skulle det bli fotografihus eller friområde? Vedtaket ble å lage en Sukkerbiten-utredning. Status nå: Saken har ikke kommet ett eneste skritt videre og utredningen er unntatt offentlighet.
Oslo kommunes utredning om Sukkerbiten skulle vært ferdig i løpet av 2021. De aller fleste med interesse for tomta ved Akerselvas utløp trodde det ville komme en avgjørelse i fjor. Det gjorde det ikke.
Denne uka innkalte foreningen Sukkerbitens venner til åpen høring om hva som skjedde med den kommunale utredningen.
Sukkerbiten er en lekker liten flekk, og det er mange som har hatt lyst til å ha et ord med i laget. Sukkerbitens venner har engasjert seg for å lage et allment friområde mellom Sørenga og Operaen.
Fotografihuset hadde store planer om et fotomuseum på tomta, men har det siste året moderert planene. Nå står de side om side med Sukkerbitens venner og venter på et svar om hva som skjer.
Til møtet kom Oslos byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen og gruppelederne for de største partiene i bydelsutvalget i Gamle Oslo.
Utredningen er unntatt offentligheten
På direkte spørsmål fra Sukkerbitens venners Sverre Jervell om hvor det blir av utredningen, svarte byråd Evensen at det var vanskelig å diskutere det som hittil har vært det hun kalte en intern prosess.
— Jeg, som så mange andre her kjenner på utålmodigheten. Det er vanlig at vi unntar slike interne utredninger for offentligheten siden den omhandler økonomien til både Oslo kommune og Oslo Havn, sa byråd Evensen.
Hun fortalte at også plasseringen av ny kai for utenlandsfergene har noe å si for hvordan det vil gå med Sukkerbiten. Alternativene til ny fergehavn er Kongshavn og Vippetangen.
Få rapporten på bordet
Leif Holst Jensen og Linda Bournane Engelberth er henholdsvis styreleder og styremedlem i Fotografihuset. De mener det ikke lenger er et «enten eller» mellom Fotografihus og friområde, men et «både òg.»
— Ingen av aktørene her kan ta regningen alene. Nå trenger vi hjelp til å kunne planlegge videre. Få rapporten på bordet, sa Holst Jensen.
Som et middel for å presse tomteprisen ned, foreslo tidligere miljøvernminister Sissel Rønbæck å fri til staten, slik at staten kunne innlemme Sukkerbiten i Akerselva miljøpark som et område med nasjonal interesse.
— Løsning kommer ikke i sommer
— Vi må få til noe som er bra og som kommer byen til gode, sa Evensen, som ikke ønsket å dele kunnskapen hun har om Sukkerbiten-utredningen så langt. En permanent løsning for Sukkerbiten kommer ikke på plass denne sommeren, ifølge byråden.
Eivind Trædal (MDG) og Stian Antonsen (SV) redegjorde for sine respektive partiers standpunkter i saken. Ifølge Trædal var de stort sett sammenfallende.
— MDG mener at Sukkerbiten må sees på med nye briller. Det foregår en levende diskusjon om flere små flekker i Fjordbyen. Det er vanskelig å se når vi kan lande saken, sa Trædal.
Voldsomt engasjement i valgkampen
Antonsen viste til det voldsomme engasjementet saken fikk i 2019.
— Bygger vi ned Sukkerbiten nå, kommer den aldri tilbake som friområde. Et friområde som vil være viktig i kampen mot sosiale forskjeller i bydelen. Gjør vi ikke den investeringen nå, går tomta tapt som rekreasjonsområde, sa han.
Til dette svarte Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Andreas Halse, at han ikke visste helt hva han kunne legge til om saken.
— Betydningen av et friområde er stort. Det ser vi på bruken av friområder som bystranda. AP og SV har dog forskjellige løsninger både praktiske og økonomiske i denne saken, sa Halse.