Både rektor Trine Øiseth og elevene Miran Kuci (t.v) og Christos Zafeiris er veldig godt fornøyd med fotballtilbudet ved Valle Hovin videregående skole.

Valle Hovin videregående får ikke lenger ta inn elever på grunn av fotballferdigheter. – Vi kan miste mange talenter, sier juniorspillerne Miran (18) og Christos (18)

Fotballinja ved Valle Hovin videregående og to andre videregående skoler i Oslo har til nå tatt inn elever på grunnlag av en miks av fotballferdigheter og karakterer. Det kan det bli en slutt på. — Oslo kan miste mange fotballtalenter, mener Miran Kuci (18).

Publisert

— Det vil være synd om Oslo skal bli stående uten et offentlig tilbud som kombinerer fotball og skole. Dette er et tilbud vi så gjerne ønsker å videreføre, sier rektor ved Valle Hovin videregående skole, Trine Øiseth, til VårtOslo.

Også Persbråten videregående skole og Nydalen videregående kan bli rammet av regelendringen, som innebærer at skolen ikke får lov til å se på andre kriterier enn karakterer ved opptak.

— Ikke råd til privatskole

Siden 2017 har skolene med studiespesialisering med toppidrett som en prøveordning, fått lov til å ta inn elever på bakgrunn av både fotballevner og karakterer. Nå vil Utdanningsdirektoratet fjerne opptak basert på fotballferdigheter fra neste skoleår. Direktoratet mener praksisen strider mot opplæringsloven.

— Blir inntaksreglene på fotballinja endret, frykter vi at Oslo går glipp av mange fotballtalenter, sier Valle Hovin-elevene Miran Kuci (t.v) og Christos Zafeiris.

— Jeg frykter at vi kan miste mange talenter hvis inntakskravene endres. Det er mange talenter der ute som ikke vil komme inn på, eller har råd til, å gå på private skoler, sier Miran Kuci (18).

Kuci er inne i sitt tredje og siste år på skolen og spiller i tillegg på Vålerengas juniorlag. Han mener tilbudet elevene får på skolen er helt unikt.

— Her har du alt på ett sted og slipper å reise masse mellom treningene og skolen. Vi får en god treningsøkt om morgenen tre dager i uka, deretter går vi rett på skolen. I tillegg kan vi bruke treningsfasilitetene når vi måtte ønske. Det er veldig bra, mener han.

Vålerenga-spilleren får støtte fra klassekamerat Christos Zafeiris (18), som nå spiller for Grorud i OBOS-ligaen.

— Opplegget vi har her og støtten vi får fra trenerne og de som står bak opplegget er veldig bra. Du må jo ikke spille i Vålerenga for å kunne gå her, smiler han.

Klassen gjør hverandre bedre

De to talentene forteller at de så på andre tilbud da de skulle starte på videregående, men at totalpakka på Valle og det gode ryktet til fotballinja, gjorde at de valgte det kommunale tilbudet.

— Jeg ønsket heller ikke å belaste foreldrene mine med nesten 27.000 kroner i året for å gå på Wang videregående skole. Det å ha et sånt gratistilbud er viktig for å sørge for sosial utjevning i byen, mener Kuci.

Gutta mener sammensetningen av gruppa gjør at elevene kan få det beste ut av hverandre.

— Noen av oss er spesielt god i fotball, men kanskje ikke så gode på skolen. Da er det godt å ha andre igjen som kanskje er bedre på skolebiten, som hjelper deg med skoleoppgavene. Og så kan de lære av oss når det gjelder det fotballfaglige, sier Zafeiris.

Vålerenga-profil Osame: — Private tilbud for dyrt

Skolen på Valle Hovin har fostret flere store talenter i løpet av de siste fem årene. Det største av dem alle er Vålerenga-komet Osamae Sahraoui (20).

Til Utdanningsnytt forteller Vålerenga-juvelen at han ikke ville kommet dit han er i dag uten det kommunale tilbudet.

— Privatskole ble for dyrt for familien, sier Vålerenga-komet Osame Sahraoui.

— Før jeg skulle begynne på videregående fikk jeg tilbud fra Wang toppfotball, men det var for dyrt. Det er like greit å si at vi ikke har den beste økonomien i vår familie, så jeg søkte på og møtte opp på Valle Hovin videregående på åpen dag. Valget ble enkelt, sier kometen, som er spådd en stor fotballframtid av fotballeksperter.

Også Lillestrøm-spiller Magnus Knudsen har fått utdanningen sin ved skolen.

Rektor beklager at tilbudet kan forsvinne

Siden skolen åpnet i 2017, har rektor Trine Øiseth vært særs godt fornøyd med gratistilbudet skolen har kunnet tilby unge fotballtalenter av begge kjønn.

— Hvis vi ikke får gjennomslag for å forlenge ordningen, vil jeg beklage at vi ikke lenger kan få gitt det gratistilbudet vi ønsker til unge talenter her i byen, sier hun.

Rektor tror, akkurat som elevene, at en ny inntaksmodell vil føre til at Oslo kan gå glipp av mange fotballtalenter i årene framover.

— Jeg frykter at mange vil søke andre tilbud eller falle utenfor om om vi ikke kan opprettholde tilbudet vårt, slår Øiseth fast.

Jobber mot en løsning

Til tross for at utdanningsdirektoratet nå har avslått to søknader fra kommunen om å forlenge prøveordningen, har ikke rektor Øiseth helt gitt opp håpet om å fortsatt kunne gi et gratis fotballtilbud ved Valle Hovin videregående. For å få dette til må det høyst sannsynlig en lovendring til.

— Vi jobber sammen med byrådet for å få på plass det formelle for å kunne videreføre tilbudet vårt. Jeg håper i det lengste at vi skal få det til, sier Trine Øiseth.

Regelendringen vil uansett ikke få tilbakevirkende kraft. Det vil si at elevene som i dag går i første og andre klasse på skolen, vil kunne gjennomføre skoleløpet uten at det vil koste dem noe.

Byråden ber kunnskapsministeren om hjelp

Etter å ha fått avslag på ikke bare en, men to søknader om å opprettholde det differensierte opptaket til fotballinjene, begynner nå nyutnevnt skolebyråd Sunniva Holms Eidsvoll (SV) å miste tålmodigheten med Utdanningsdirektoratet. Byråden er klar på at kommunen svært gjerne ønsker å videreføre tilbudet med dagens inntaksmodell.

— Det er svært vanskelig å forstå at gratis kommunale tilbud får tvert nei, mens private toppidrettsgymnas skal kunne gi et tilsvarende tilbud basert på inntak av elever etter ferdighetsvurdering, i tillegg til karakterer, sier Holmås Eidsvoll.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) ber nå kunnskapsministeren om hjelp for å få opprettholde fotballtilbudet ved tre videregående skoler i hovedstaden.

Denne uka sendte hun et brev om saken til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), i håp om at regjeringen skal overkjøre sitt eget direktorat, og likevel forlenge tilbudet.

— Tilbudene på Valle Hovin, Persbråten og Nydalen videregående skoler er per skoleplass det best søkte videregående tilbudet i Oslo, og det fungerer svært godt. Jeg håper den nye regjeringen vil se verdien av et slik tilbud der ikke størrelsen på lommeboken skal avgjøre, sier skolebyråden.

Kommunen kan søke på nytt

Avdelingsdirektør i utdanningsdirektoratet, Cathrine Børnes, sier at Oslo kommune står fritt til å søke om en videreføring av prosjektet på nytt. Hun understreker at det vil kreve en endring av lovverket å godkjenne det. Årsaken er at utdanningsloven ikke åpner for annet enn et karakterbasert inntak i den offentlige skolen.

— Private toppidrettsgymnas har adgang til å ta inn elever etter ferdighetsvurdering, i tillegg til karakterer. Friskoler og offentlige skoler er underlagt ulike regelverk, påpeker avdelingsdirektøren.

Powered by Labrador CMS