Fra venstre; helsebyråd Robert Steen (Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) på vei for å informere om koronatiltakt.
Fra venstre; helsebyråd Robert Steen (Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) på vei for å informere om koronatiltakt.

Raymond Johansen truer med svært strenge tiltak hvis Oslos koronasmitte fortsetter å øke

— Hvis antallet smittede fortsetter å øke, må vi innføre svært inngripende tiltak, uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse

Publisert

— Vi må få meteren tilbake i alt vi gjør, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og gjentok statsminister Erna Solbergs anbefaling fra før helgen.

Begge politikere mener den anbefalte meteren med avstand mellom personer har blitt kortere gjennom de siste månedene.

Johansen kom med kraftige advarsler til Oslos befolkning om den voksende koronasmitten i byen. Samtlige 15 bydeler har nå påvist over 20 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene har over 100 smittede per 100.000 innbyggere.

Forbyr samling på flere enn ti

Byrådet kommer også med nye regler og anbefalinger om forsamlinger, munnbind på kollektivtransport, og registrering av gjester på utesteder.

Antallet personer som får samles i private hjem er redusert til ti fra og med tirsdag, og kommunen vurderer også et forbud mot offentlige arrangementer på mer enn 50 personer innendørs.

I tillegg vil kommunen vurdere et midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med mer enn 50 personer, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse mandag.

Munnbind på kollektivtransport

Mens Folkehelseinstituttet (FHI) i flere uker har anbefalt at passasjerer på kollektivtransporten i osloområdet bruker munnbind i rushtiden – når det er umulig å holde en meters avstand.

Nå en sterk oppfordring fra Oslo kommune om å bruke munnbind på kollektivtransporten til enhver tid.

— Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smittefaren, sier Raymond Johansen.
— Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smittefaren, sier Raymond Johansen.

Dette skyldes ikke bare økende smittetall, men også at samtlige bussjåfører i Oslo og det gamle Akershus er i streik. Dermed er det et kraftig press på trikker og T-baner i hovedstaden.

Munnbindanbefalingen gjelder også på andre steder der man ikke kan holde en meters avstand til enhver tid, deriblant kjøpesenter og matbutikker.

Registrering av utelivsgjester

Kommunen har sendt ut en SMS til alle som befinner seg i byen, med oppfordring om å holde avstand, bruke munnbind og holde seg hjemme om de føler symptomer.

Oslo trenger din hjelp. Hold 1 meter avstand. Bruk munnbind ved trengsel. Syk? Bli hjemme. Unngå buss, trikk og bane hvis mulig. Gjør det for Oslo, skriver kommunen i sms`en som er sendt ut til folk bosatt i byen.

Med voksende smittenivå og streik blant sjåførene som har satt alle byens busser ut av spill, er kollektivtransporten i Oslo hardt presset. Byrådslederen ber folk regne med at det er fullt på alle transportmidler.

— Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smittefaren, sa Johansen.

Oslos serveringssteder oppfordres nå innstendig til å registrere alle gjester.

— Dette gjelder alt fra puber til kafeen på Ikea, sa byrådslederen.

Ved restauranten Köd i Oslo sentrum ble det kjent at en servitør var smittet sist lørdag, men restauranten hadde registrert alle gjester som var til stede den kvelden servitøren jobbet, og kunne dermed kontakte dem med oppfordring til å teste seg.

Powered by Labrador CMS