bussjåfører er tatt ut i streik og store deler av Oslo og Viken er rammet. Bussene står som her på Ulven i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Buss-streik skaper hodebry for arbeidsreisende og elever
— Det er ikke alle som bor i sykkelavstand til jobben. Så hvis dette blir langvarig må vi se om det går an å komme seg til jobb på andre måter, sier Bård Erik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund.
Med 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken i streik blir det ekstra utfordrende for mange å komme seg på jobb mandag. Innen få dager kan streiken øke i omfang. Etter at streiken ble et faktum natt til søndag, måtte mange reisende endre reiseplanene sine. Med en ny arbeidsuke i vente kan det bli problematisk for bussreisende å komme seg på arbeid dersom hjemmekontor ikke er mulig.
Fakta om busstreiken:
- Søndag morgen klokka 6 tok de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet rundt 3.800 bussjåfører ut i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram.
- Det er i første omgang kollektivselskapene Ruter, Brakar og Østfold kollektivtrafikk som er rammet av streiken.
- Samtlige av de rundt 3.800 bussjåførene er tatt ut i Oslo og Viken.
- De streikende er fordelt slik: 1.900 bussjåfører fra Yrkestrafikkforbundet, 1.100 busssjåfører fra Fellesforbundet, 600 bussjåfører fra Jernbaneforbundet og 200 bussjåfører fra Fagforbundet.
- Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.
- Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september.
Anne Hårstad, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Øst, mener det er nærliggende å tro at morgendagen vil by på lange køer.
— Det er ikke utenkelig at det blir mye køer imorgen, med tanke på at folk kanskje blir nødt til å velge andre alternativer enn kollektivtransport å komme seg frem på. Så vi vil anbefale alle som kan det å velge hjemmekontor, sier hun til VårtOslo.
Vurderer å utvide antall parkeringsplasser
— De som vil få problemer, er for eksempel ansatte på sykehusene, sykehjemmene og en del skoler i indre by der det er vanskelig å parkere og liten veikapasitet. Men jeg tror ikke konsekvensene blir enorme, sier forsker Jørgen Århaug ved Transportøkonomisk institutt. Han fremhever at de færreste kollektivreisende har mulighet til å endre reisevanene sine på kort sikt.
— I utgangspunktet har alle de ansatte blitt oppfordret til å ikke ta kollektivtransport. Vi har fulgt med siden forhandlingene startet og informert våre ansatte om at det kan bli streik. Det er uunngåelig at det blir som det blir nå, så vi får se hvordan situasjonen er imorgen, sier Hedda Holth, pressevakt ved Oslo Universitetssykehus.
Hun informerer om at Universitetssykehuset nå vurderer å utvide antallet parkeringsplasser for de ansatte.
— Blir det langvarig må vi vurdere tiltak
— Vi har hatt gratis parkeringsplass foran sykehus siden mars da korona brøt ut og avhengig av hvordan dette blir og hvor lenge det varer, må vi vurdere om vi skal frigjøre enda mer plass til parkeringsplasser. Men det er en vanskelig kabal, ettersom de parkeringsplassene som er også behøves til pasienter og sykehustransport, sier hun.
Bård Erik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, kan imidlertid informere om at forbundet ser alvorlig på sykepleiere som ikke kommer seg til jobben sin.
— En god del sykepleiere er avhengig av å bruke kollektivtrafikken for å komme seg på jobb. Så dette kan bli kjempeutfordrende. Det er ikke alle som bor i sykkelavstand til jobben. Så hvis dette blir langvarig må vi se om det går an å komme seg til jobb på andre måter. Men det er vanskelig å si nå, sier Bård Erik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund.
— Våre skoleskyss fortsetter som normalt
Elever i Oslo og Viken må klare seg uten busstransport til skolen på mandag. Det er tilnærmet ingen skoleskyss med buss i fylkene som følge av busstreiken. Kommunikasjonsansvarlig i OsloTaxi, Birgitta Lim Ersland, kan imidlertid fortelle at de vil opprettholde skoleskyssene som skjer i regi av taxisentralen.
— For oss betyr jo ikke streiken at vi slutter med vårt skoleskyss med taxi, ettersom dette er en busstreik. Så alle våre skoleskyss vil gå som normalt imorgen.
— Vi stiller opp for de arbeidsreisende
Hun legger til at OsloTaxi forbereder seg på en økning i henvendelser i løpet av morgendagen.
— Vi har oppfordret våre biler til å føre kjøreplikten, som er mellom klokken syv til ni, og nå blir det ekstra viktig å være ute og tilgjengelige for kundene i dette tidsrommet. Hovedaktiviteten vår er i jo i rushtiden.
— Vi vil se det ganske kjapt imorgen, hvorvidt vi blir nødt til å sette inn større ressurser eller ikke. Vi er i hvert fall klare til å stille opp for de som må komme seg på jobb eller lignende og ikke kan ta bussen, sier hun.