Parken ved Galgeberg nå: — Hvorfor har det ikke blitt strødd enda, spør fotografen.

Livsfarlig glatt i Oslo nå. Og holkeføret varer minst en uke til

Gangveier og fortau er speilblanke mange steder i byen nå. Utover uka vil det livsfarlige føret holde seg. Det eneste som hjelper er pigger eller brodder. Men det er visst ikke alltid så smart det heller.

Publisert

— Er klar over at alle har fått med seg at det er speilglatt i parken på Galgeberg nå for tiden, men hvorfor har det ikke blitt strødd enda?? Stakkars folk som må levere i barnehage her hver dag, skriver Ingrid K. IversenFacebook-siden til Vålerenga Vel.

Hun har tatt oppslagsbildet til denne artikkelen. Men det er ikke det eneste stedet der det ikke strøs. Byen er full av livsfarlig glatte gangveier, fortauer og plasser.

Bruddskader pleier å øke på holkeføre

Erfaringsmessig er holkeføret oslofolk nå opplever også dårlig nytt for Legevakta i Storgata. Der pleier antallet bruddskader å øke kraftig under slike forhold.

Men via medievakten ved Oslo universitetssykehus sier Legevakta at de først mandag kan si noe om antallet bruddskader har økt på det glatte føret.

— På vei til jobb, skriver VårtOslo-reporter Anders Høilund om bildet han la ut på sin Facebook-side fredag.

Ifølge værvarselet fra Meteorologisk Institutt på Blindern vil holkeføret i Oslo vare ut uka. Muligens lenger. Det er nemlig meldt noen få plussgrader på dagtid den kommende uka, ingen nedbør, men minusgrader på nattestid.

Det betyr at det forblir speilblankt mang steder. Når det ikke strøs er det kun to ting som gjelder - brodder eller piggsko. Men det er heller ikke helt uproblematisk.

Piggsko er både smart - og dumt

For halvannen uke siden ropte Informasjonskontoret for farge og Interiør (IFI) varsko. Piggsko ødelegger gulv for millioner.

— Bruk av piggsko og brodder inne er blitt et miljøproblem, sier administrerende direktør Kristian Owren hos IFI.

Pigger og brodder under skosålen er konstruert for å trenge dypest mulig ned i underlaget. Det er godt å ha ute på glatt føre. Innendørs skaper det bare problemer.

Går du med pigger på et tregulv, blir det hakk og hull som skaper misfarging. — Det er regelrett hærverk, og jeg forstår frustrasjonen som er ute i butikker nå, sier Kristian Owren hos IFI.

— Selv ikke keramiske fliser tåler pigger og brodder. Og går du med pigger på slike gulv, blir det farlig glatt. Ingen andre gulv tåler belastingen fra sylskarpe pigger. De som går med slikt inne, ødelegger gulvet, sier Kristian Owren.

— Butikkeiere og byggeiere må reparere og bytte store areal med gulv hvert år. Piggene er som spiker. De lager hakk og hull i gulvet slik at smuss og fukt trenger ned og gir misfarging. Å bytte gulv er kostbart og svært lite miljøvennlig, sier IFI-direktøren.

Powered by Labrador CMS