Grüner -keeper Linden Marshall storspilte søndag, men kunne likevel ikke hindre Grüner-tap i byderbyet mot Vålerenga.

Et Vålerenga på lavgir kom tilbake på vinnersporet i nabomøtet med Grüner

Etter to overtidstap iløpet av en uke kom det endelig en seier igjen for Vålerenga i byderby mot Grüner. Likevel var ikke VIF-treneren fornøyd. — Vi slurver alt for mye, mener Fredrik Andersson.

— I dag tar vi tre poeng. Det er egentlig alt, sier Vålerengas hovedtrener Fredrik Andersson til VårtOslo etter matchen.

Etter å ha gått på to knepne tap på en ukes tid var svensken glad for å være tilbake på vinnersporet søndag, men han var langt fra imponert over det gutta hans viste ute på isen.

— Vi har mye å jobbe med

— I dag blir vi alt for slurvete i mye av det vi gjør. Vi har mye å rette på om vi skal fortsette å ligge i toppen av ligaen, sier Andersson.

Vålerenga-trener Fredrik Andersson var lite fornøyd med mye av det gutta hans viste ute på isen søndag.

Spesielt lite fornøyd var han over å ha gitt bort et mål med en mann mer på isen.

— Vi sliter med powerplayet vårt om dagen. Her er vi nødt til å finne løsninger raskt, mener svensken.

Thomas Olsen i 300

Etter å ha tatt tusenvis av skøyteskjær på Jordal gjennom karrieren, kunne Vålerenga-løper Thomas Olsen (27) søndag skrive seg inn i hockeyhistorien på Oslo øst med gullskrift.

Hjemmeseieren i byderbyet mot lillebror Grüner ble den 300. seniorkampen i kongeblått for 27-åringen.

— Det er utrolig stort å ha fått 300 kamper for Vålerenga. Klubben betyr veldig mye for meg, sier en svært glad 27-åring.

For mange i miljøet rundt Jordal er Olsen stortalentet fra ungdomstida, som aldri helt slo igjennom på seniornivå.

Fjorårssesongen fikk han delvis ødelagt på grunn av ettervirkninger av koronasykdom, mens han hittil i sesongen er lagets toppscorer sammen med Mika Partanen.

Søndag rundet Thomas Olsen 300 kamper for barndomsklubben Vålerenga.

— Det er veldig godt å være tilbake. Jeg føler jo at det, for egen del, har gått bra hittil i sesongen, sier Olsen.

Men i likhet med trener Andersson er han ikke fornøyd med hvordan laget stod fram i søndagens byderby.

— Vi må bli mer fandenivoldske foran mål. Det hjelper ikke å ha masse skudd, når du ikke får mer ut av dem, mener jubilanten.

Sliter for ofte mot svake motstandere

Etter to litt skuffende kamper på rad skulle det ikke ta lang tid før gutta i kongeblått tok kommandoen mot naboene fra Grünerløkka søndag ettermiddag. To minutter var alt iskrigerne, og Rasmus Ahlholm, trengte for å ta ledelsen.

Dermed var stilen satt for hvem som skulle være det førende laget de første 20 minuttene, men de helt store målsjansene uteble for hjemmelaget.

Litt skyldtes det godt forsvars- og keeperspill hos Grüner, men litt skyldtes også konturene av et gammelt Vålerenga-syndrom: Laget sliter ofte med å komme opp på et høyt nivå mot en antatt dårligere motstander.

Gruner-keeper Linden Marshall stoppet 24 av 25 skudd i første periode. Her er det Christoffer Törngren som mislykkes.

Til tross for en skuddstatistikk som viste et solid overtak til hjemmelaget med 25-3, ble det med Ahlholms ene scoring.

Utvisninger skapte scoringer

Akkurat som i den første perioden skal Vålerenga ta en tidlig ledelse i den andre. Etter at Grüner hadde rotet det til og mistet pucken i egen sone, kunne Christoffer Törngren lekkert sette inn dagens andre scoring. Den målgivende pasningen kom fra Rasmus Ahlholm etter snaut to minutter av perioden.

Etter vel åtte minutter pådro Grüners Sander Frøberg seg en dum utvisning. Da kunne VIF-kaptein Martin Røymark, etter bare sekunder av overtallsspillet, sende de kongeblå opp i en tremåls-ledelse.

Og etter en ny utvisning for bortelaget kunne Sander Thorsen etter 12 minutter øke til 4-0.

Vålerenga-spillerne kunne til slutt juble for en hardt tilkjempet seier.

Etter å selv ha scoret to overtallsmål i den andre perioden, er det så Vålerenga som må gi tapt i undertallsspillet.

Med to mann mer på isen kunne finske Jussi Tammela overliste Tobias Breivold, slik at lagene gikk til siste hvile med iskrigerne i føringen 4-1.

Vålerenga sikret seieren

Etter å egentlig ikke ha imponert i to perioder, skal så Vålerenga-spillerne virkelig rote det til i starten av den siste perioden.

Med en mann mer på isen klarer de å miste pucken i offensiv sone, slik at Grüners Tim Robin Johnsgård alene mot Tobias Breivold kan sette Grüners andre mål for kvelden etter bare fire minutters spill.

Grüners Tim Robin Johnsgård stjeler pucken og skriver i undertall.

Hjemmelaget skal likevel svare raskt, og etter at trener Fredrik Andersson tok en time-out, kan kaptein Røymark sette sin andre puck for kvelden, og føre lagkameratene tilbake i en tremåls-ledelse.

Flere må ble det ikke, og dermed ble alle poengene igjen på Jordal selv om hjemmelaget var langt fra sitt beste spillemessig.

Vålerenga - Grüner: 5 - 2 (1-0,3-1,1-1)

Jordal Amfi, 1739 tilskuere. Hoveddommere: Espen Olsvik / Petter Bjerkan Bakken

1.per: 1-0 (01.59) Rasmus Ahlholm (Christoffer Törngren / Pontus Finstad)

2.per: 2-0 (21.55) Törngren (Ahlholm) 3-0 (28.03) Martin Røymark (Stefan Espeland / Mika Partanen) 4-0 (32.12) Sander Thoresen (Ahlholm) 4-1 (36.55) Jussi Tammela (Calle Spaberg Olsen / Karl Olovsson)

3.per: 4-2 (43.52) Tim Robin Johnsgård (Nicolai Eliesen) 5-2 (47.24) Røymark (Mathis Olimb / Partanen)

Utvisninger: VIF: 4x2min GRÜ: 6x2min